Sirius yıldızından Zend Avesta'da da söz edilir. Birçok kutsal metinde sözü edilen tek yıldız olan Sirius, yeryüzündeki birçok uygarlık için de en kutsal yıldız olmuştur.
Kutup Yıldızı, ne Sirius veya Arcturus gibi çok parlaktır ne de Antares gibi rengiyle öne çıkmak- tadır. Üstelik bize yakın da değildir. Kutup Yıldızı ne gökyüzünde sabit- tir ne de tek bir yıldızdır.
Kuzey yarımküreden görülebilen en parlak yıldız olan Sirius, tekil değil, bir çift yıldız sistemi aslında. Parlak olanı alfa yada A daha sönük olan ise beta yada B olarak isimlendirilir. Sistem, Sirius A adı verilen normal bir yıldız ve Sirius B isimli bir beyaz cüceden oluşuyor.
YILDIZ KADIOĞLU (ASLIHAN GÜNER)
Aşkı nasıl ki küllenmediyse, öfkesi de küllenmeyecektir.
Türkçe'de Akyıldız ismiyle bilinen Sirius (α CMa / α Canis Majoris/ Büyük Köpek Takımyıldızı'nın alpha yıldızı), -1,47 olan görünür kadiri bakımından, görünür kadiri olarak kendine en yakın olan Canopus'a oranla iki kat daha parlaktır.
İlgili 24 soru bulundu
birl. i. Güneş doğmadan veya batmadan önce çok parlak olarak gözüktüğü, çobanlar tarafından kolaylıkla görülebildiği için halk arasında Çoban yıldızı, Akşam yıldızı, Sabah yıldızı diye adlandırılan Zühre gezegeni, Kervankıran, Çulpan, Venüs: Seher vakti gökyüzündeki Çoban yıldızı kadar yakınmış (Refik H. Karay).
Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı, Çoban, Çulpan veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilen Zühre; görülebildiği zamanlar, gökyüzündeki en parlak cisim olarak dikkat çeker.
Avrupa Uzay Ajansı'na (ESO) ait Şili'deki Çok Büyük Teleskop (ÇBT) yardımıyla yapılan çalışma, Dünya'dan 12 bin ışık yılı uzaklıktaki, çapı Güneş'inkinin 1300 katından daha büyük olan HR 5171 A'nın evrende şimdiye kadar gözlenen en büyük yıldız olduğunu ortaya çıkardı.
Tayf türü A, yüzey sıcaklığı 9.500 Kelvin derece olan Vega, Güneş'ten yaklaşık 50 kat daha parlak bir yıldızdır. Kütlesi ise Güneş'in kütlesinin 2,5 katından fazladır.
Yıldız isminin kökeni Türkçedir. Yıldız ismi kız çocukları için kullanılma ve farklı anlamlara gelmektedir. Yıldız ismi talih, baht ve yazı demektir.
En soğuk yıldızlar kırmızı, en sıcak yıldızlarsa mavi renklidir. Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar. Farklı renklerdeki bu ışıklar bir araya geldiği zaman insanlar tarafından beyaz olarak algılanır.
İlk yıldızların Büyük Patlama'dan (Big Bang) yani bir süre sonra, yani 13.7 milyar yıl önce, ortaya çıkmaya başladığı düşünülüyor. Bu yıldızlar hidrojen ve helyumdan oluşmuştur ve yapılarında metal elementler oranı çok azdır. Ender olarak rastlanan bu yıldızlardan şimdiye kadar daha çok Samanyolu'nda bulundu.
Markamıza ismini veren Sirius; gökyüzündeki en parlak yıldızdır. Sirius A ve Sirius B olmak üzere iki ayrı yıldızdan oluşan bir çiftyıldızdır. Sirius Yıldızı Osmanlıca'da Şira, Türkçe'de Akyıldız adıyla bilinir. Sirius yıldızı, Kuran'da adı geçen tek yıldız olma özelliğini taşır.
Temelde üç çeşide ayırabiliriz yıldızları. Cüce yıldızlar, dev yıldızlar, ve süperdev yıldızlar. (Hiperdev yıldızları da sayabiliriz ama aşırı nadir oldukları için buraya katmadım.) Bu kısımda kısaca bu yıldız çeşitlerinden bahsedeceğim.
Cambridge Üniversitesi'nde çalışan bir grup gökbilimci bugüne kadar bilinen en küçük yıldızı keşfetti. Bilimsel yazında EBLM J0555-57Ab olarak adlandırılan yıldız Dünya'ya yaklaşık altı yüz ışık yılı uzaklıkta. Çapı Satürn'ünkinden biraz büyük olan yıldızın kütlesi Güneş'inkinin sadece %8'i kadar.
Astronomlar gözlemlenebilir evrende en azından 70 seksilyon (7×1022) yıldız olduğunu tahmin etmektedir. Bu Samanyolumuzda bulunan 300 milyar yıldızın 230 milyar katıdır. Güneş'ten sonra Dünya'ya en yakın yıldız 39,9 trilyon (1012) kilometre ya da 4,2 ışık yılı uzaklıkta olan Proxima Centauri'dir.
bu renkte pek çok yıldız olduğu gibi, dünyadan görülen en parlak ve güneşimizle özel bir bağı olan mavi yıldız siriustur.
Zühre yıldızı: Venüs gezegenidir. Halk arasında Çolpan veya Çoban Yıldızı olarak da bilinir. Güneş Sisteminde, Güneşe uzaklık bakımından ikinci sıradaki gezegen. Ayrıca Zühre, Roma Astrolojisi'nde Lucifer isimleriyle bilinir.
Necm suresinde şu şekilde geçer,"şira'nın da Rabbi Allah'tır". Şira yıldızı esasen bir çift yıldızdır. Güneyde olan şira-yı Yemanniye, kuzeyde olan ise şira-yı Şamanniye olarak adlandırılmaktadır.
Seher Yıldızı, Venüs gezegenine verilen bir isimdir. Güneş doğmadan önceki seher vaktine kadar göründüğü için sabah vaktinde Seher Yıldızı ismiyle anılır. Güneş battıktan sonra ise parlak renkte göründüğünden "Akşam Yıldızı" olarak anılır. Seher Yıldızı, Dünya'ya en yakın olan gezegendir.
Tarık, geleneksel olarak halk arasında Zühre, çoban yıldızı, sabah veya akşam yıldızı olarak da bilinen Venüs'tür.
Çoban Yıldızı; yıldız olarak kabul edilirken; onun bir yıldız değil gezegen olduğu yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Çoban Yıldızı'nın diğer adı da Venüs'tür. Güneş sisteminde yer alan Venüs gezegeni; bazı özellikleri sayesinde diğer gezegenlerden farklıdır.
Kutup Yıldızı ya da bilimsel adıyla Polaris (α UMi / α Ursae Minoris / Alpha Ursae Minoris; Demirkazık, Kutupyıldızı, Şimal Yıldızı ya da Kuzey Yıldızı olarak da bilinir), Küçükayı takımyıldızının en parlak yıldızı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri