Tek yönlü çeşitlendirme: Ürün-Pazar, teknoloji ve pazarlama alanı ile ilgili faaliyet alanını genişletmesidir.
Tek Yönlü Farklılaştırma: Tek yönlü farklılaşma stratejisi çeşitli pazarlara veya ürünlere riskleri dağıtmak suretiyle işletmeye belirli bir güvenlik sağlayan stratejidir. Bu tür bir gelişme planı, işletme uygun bir boyuta ulaştığı zaman uygulanabilir.
Yatay Çeşitlendirme ise işletme mevcut üründeki teknolojiden farklı bir teknoloji kullanır. Bu mevcut müşterilerine çekici gelebilecek ürünlerdir. Nestle'nin kahve yanında su işine girmesi örnek olarak gösterilebilir.
Kümelenmiş çeşitlendirme stratejisi olarak da adlandırılan bu stratejiyi uygulayan işletmelerin esas işleri ile diğer farklı işleri arasında hiçbir benzerlik bulunmamakta ve işler tamamıyla farklı ve değişik alanlarda olabilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Çeşitlendirme stratejisi, yeni iş alanlarına girmek ve oradaki fırsatlardan yararlanarak ortalamanın üzerinde getiri elde etmek isteyen işletmelerde uygulanan bir büyüme stratejisidir.
Firmalar arasında stratejik işbirliği çeşitli şekillerde gerçekleşebilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: (Das Ye Teng, 1996:827). - Direkt yatırımlar, -Ortak girişimler (joint ventures), - Arz- talep edici ilişkisi, -Teknoloji lisans sözleşmeleri, - Ar-ge anlaşmaları.
Uygulanan çeşitlendirme stratejisi, yabancı bir işletme desteği olmadan uygulanıyorsa, bu durumda yürütülen bağımsız çeşitlendirme stratejisidir. İşletme, gireceği farklı iş alanında deneyim sahibi olan başka bir işletmeyle işbirliği yaparak uyguladığı strateji, bağımlı çeşitlendirme stratejisidir.
YAZINDA ÇEŞİTLENDİRME STRATEJİSİ
Eğer yeni faaliyet alanları, örgütün hali hazırda bulunan faaliyetleri ile temel yetenekler ve kaynaklar açısından doğrudan bir ilişki gösteriyor ise “ilişkili çeşitlendirme”, doğrudan bir ilişki göstermiyor ise “ilişkisiz çeşitlendirme” olarak adlandırılır (Rumelt, 1982).
2.1.Stratejik İttifak Türleri
Bunlar; rekabet öncesi ittifaklar, rekabetçi ittifaklar, rekabet yanlısı ittifaklar ve rekabetçi olmayan ittifaklardır.
Yatay çeşitlendirme, bir işletmenin mevcut pazara teknolojik olarak mevcut ürünüyle ilgisi olmayan yeni bir ürünü sürmesidir. Asıl faaliyet konusu merkezli (Konsantrik) çeşitlendirme, yeni pazarlara teknolojik açıdan mevcut ürünlere benzer ürünler sunmaktır.
Yatay bütünleşme, bir işle ilgili işletmeleri, yani rakiplerini satın alarak büyüdüğünde gerçekleşir. Dikey bütünleşme ise, bir işletme üretim veya dağıtımdaki bir veya daha fazla aşamanın kontrolünü ele geçirdiğinde ve böylece endüstriyel sürecin tüm bölümlerine sahip olduğunda ortaya çıkar.
Dikey birleşmeler üretici ve tedarikçi arasında gerçekleşirken, yatay birleşmeler ise şirket rakibi satın aldığında gerçekleşir. Dikey birleşmeler, kârları artırırken, işleri genişletirken ve maliyetleri düşürürken paylaşılan pazar değerini artırmayı umuyor.
ROWE işyerleri, hedeflere ilişkin sorumluluğu tamamen ekip üyelerine devreder. Bir ROWE'de, ofiste olduğunuz saatlerle değil, performansınız, sonuçlarınız veya çıktınızla ölçülürsünüz. Projeleriniz üzerinde yüksek derecede özerkliğe ve hedeflerinize ne zaman ve nasıl ulaşacağınızı seçme özgürlüğüne sahip olursunuz.
Portföy analizi işletme stratejilerinin seçiminde yol göstermesi amacıyla her bir stratejik iş biriminin (SIB) çeşitli ölçülere göre, değerlendirilmesi ve bunların gelecekte işletmeye sağlayacağı faydanın tahmin edilmesi sürecidir (Dinçer, 1998: 239).
Tek yönlü çeşitlendirme bir ürüne odaklanarak yeni pazarlar aramayı kapsar iken; aynı zamanda mevcut pazarda yeni teknolojiler kullanarak ortaya konulan yeni ürünler de bu strateji kapsamına girmektedir.
İlgili çeşitlendirme, iki ya da daha fazla işletmenin ürünler, hizmetler, pazarlar ve varlık dönüşüm süreçlerinde benzerliklerine dayanır. Bu konuda Ülker örnek gösterilebilir. Bu benzerliklerin, yeni firmayı parçaların toplamından daha büyük bir sinerjiye götüreceği varsayılır.
Çeşitlendirme stratejisi, temel strateji olarak bir büyüme stratejisidir. söylenebilir. İşletmenin bildiği, deneyim sahibi olduğu mevcut işinde veya benzer işlerde yeni faaliyetlerde bulunarak büyüme. faaliyette bulunduğu alanlardan çok farklı ve değişik alanlarda yeni işlere girmesi.
Uyumlaşma stratejisi, paydaşların beklentilerini, paydaşların güçleri oranında yerine getirerek kendi konumlarına zarar getirmemeyi hedefleyen strateji olarak karşımıza çıkmaktadır.
Porter bu rekabet stratejilerini maliyet liderliği, farklılaşma ve odaklanma olarak üç boyutta ele almıştır.
Uyumlaştırma stratejisi, yerel pazarda ARGE çalışması yapılan ürünlerin küresel pazarlara uygun hale getirilerek pazara girmesini sağlamaktır.
Stratejik iş birliği, iki veya daha fazla şirketin, karşılıklı yarar sağlamak için bir araya gelerek, belirli bir işletme hedefini gerçekleştirmek için işbirliği yapmasıdır.
Örgütlerde strateji tespitlerinde kullanılan portföy analizleri, Q-sort analizi, senaryo analizi, arama konferansları, misyon bildirimi, delphi tekniği, açık grup tartışmaları tekniği, fayda maliyet analizleri ve risk analizleri stratejik yönetimin diğer yaygın araçlarından bazılarıdır (Aşgın, 2008:22).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri