Teke Zortlatmasının Doğuşu - Antalya Oynayanlara ve adı geçen bölgede yaşayanlara göre, bu ad, teke adı verilen erkek keçinin hareketlerini yansıtmasından dolayı verilmiştir. Zortlatma; sıçrama, hoplama anlamına gelir.
Teke zortlatması, Burdur, Isparta, Antalya ve çevresinde yaygın bir halk ezgisi ve bu ezgi eşliğinde oynanan zeybek türü halk oyunu. Teke oyunları, genel olarak Teke Türkmenlerinin oynadığı halk oyunları.
İnsanoğlunun yerleşik hayata geçmesi ile birlikte ilk evcilleştirdiği hayvan- lar arasında bulunan teke/keçi, besin değeri ve ürünleriyle insan yaşamının sürekliliğine sağladığı katkının yanı sıra figüratif anlayışın yansıması olarak, farklı medeniyetlerin sanatçılarını etkilemiştir.
Teke Oyunları - Isparta
Bu oyunlar adını teke devinimlerinden alır. Teke Türkmenleri'nin oyunlarına teke oyunları denir. Teke oyunlarının büyük bir bölümü zeybeklere benzediği için bunlar da zeybek sayılır.
Taştan taşa ritmik hareketlerle, coşku içinde zıplayan tekeyi gören çoban da, bu hareketlere kendini kaptırarak, o da sürüdeki tekelerin hoplayıp zıplamalarına uygun bir ritimle hoplayıp zıplamaya başlar. Sekerek, taşlarda sesler çıkararak yapılan bu zıplayışlara, sonraları bir müzik de uydurulur.
İlgili 34 soru bulundu
Teke zortlatması ya da kısaca Teke (namıdiğer: Değişmeli oyun) bir halk oyunudur. Burdur, Isparta, Antalya, Denizli ve Fethiye çevresinde her türlü bölgede oynanabilir. Oyun bir keçiyi andırır.
Keçilerin yavrusuna oğlak, erkeğine teke, bir yaşındaki erkek ve dişisine ise çepiş denmektedir.
Teke Sancağı ya da Teke İli, günümüzde Türkiye'nin Antalya şehrinin merkeziyle birlikte; Finike, Kaş, Kalkan, Gömbe, Elmalı, Kızılkaya, Kocaaliler ve Afyonkarahisar'ın bir kısmını içine alan bir Osmanlı sancağıydı.
Keşişkülahı olarak da bilinen azgın teke otu, özellikle cinsel hastalıklara olan faydasıyla ön plana çıkıyor. Alternatif tıp alanında sıklıkla kullanılan azgın teke otu bir çok önemli faydaya sahip bir bitkidir. Çeşitli renklere sahip olmasının yanı sıra güzel görüntüsüyle de dikkat çekiyor.
Teke Zortlatması yörenin Yörük ve Türkmen çobanları tarafından teke- keçilerin hareketlerinden esinlenerek türettikleri düşünülen ve zamanla konar- göçer yaşamın etkisi ile bütün yöreye yayılan 9/16lık ölçülü, iki farklı şekilde oynan bir oyun türüdür.
Bunlardan başlıcaları, Sarı Zeybek, Serenler, Teke Zortlatması (Yayla yolları) Alyazma, Avşar, İğnem Düştü Yerlere ve Kabardıç'tır.
Altmışa yakın Elazığ oyunu vardır. Ancak, bugün yaşayan oyunların adedi yirmi-yirmi beş kadardır. Bu oyunlardan bazıları ve en çok bilinenleri Çayda Çıra Oyunu, Avreş Oyunu, Nure Oyunu, Halay Oyunu, Bıçak Oyunu, Kılıç Kalkan Oyunu, ve Delilo Oyunu'dur.
At Türkler ve Moğollarla özdeşleşmiş bir canlıdır. Türkler atlara renklerine göre isimler verirler: Akat, Buzat, Kırat, Alat, Sarat, Karat, Dorat…
Türkmenistan'da Ahalteke, Merv ve Tican bölgesinde yaşayan ve Salur Boyunun bir kolu olarak gösterilen Teke Türkmenlerinin Ötemiş ve Toktamış oymaklarının birçok obası olup (Togan, 1981: 72-76) Teke Türkmenlerinin Salur İlinden Toy Tutmaz'ın oğulları olduğu belirtilir (Ebülgazi Bahadır Han, t.y.: 72).
Azgın teke otu en fazla ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Eczanede yer alan ilaçların çoğunda azgın teke otu yer almaktadır. Azgın teke otu cinsel isteksizliğe ya da iktidarsızlık problemi yaşayan erkeklerde bu sorunun giderilmesini sağlamaktadır. Tüketilmesi durumunda kişide afrodizyak etkisi yaratmaktadır.
1902 tarihinde Teke Sancağı, Antalya, Akseki, Alanya, Elmalı ve Kaş kazaları ile 11 nahiye ve 524 köyden meydana gelmekteydi. Antalya, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde Konya'dan ayrılıp bağımsız bir sancak olma özelliği kazandı.
Feleküddin Dündar Bey, babası İlyas ve dedesi Hamid, Selçuklular döneminde bir uç beyidir. Dündar Bey'in kardeşi Yunus Bey, Hamidoğulları Beyliği'nin güneyinde Antalya ve Korkuteli merkezli Tekeoğulları Beyliği'ni kurmuştur.
1300-1423 yıllarında antalya yöresinde hüküm sürmüş anadolu beyliği. salur boyundan olan beylik. yivli minare'yi tamir edip minarede düzenlemeler yapmışlardır.
Bölgenin adı, Teke beyliğinden gelmektedir. 1277 yılında Karamanoğlu Mehmet Bey'in izniyle, Teke Paşa bir beylik kurmuş ve bu beyliğe kendi adını vermiştir.
Dünyada toplam 8 bin Ahal Teke cinsi at var. Bunların bin tanesi Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat yakınlarındaki bir çiftlikte yaşıyor. Irkın anavatanı olduğu düşünülen Türkmenistan'da,Türkmenistanlılar onların satılmasından yana değil, sayılarının arttırılmasına yönelik çalışmalar yapıyorlar.
Teke TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,hayvan bilimi Erkek keçi. Bir tür karides. Tüylü devenin erkeği ile tek hörgüçlü dişi devenin geriye melezlenmesinden elde edilen bir tür deve.
Teke Yöresi, Antalya'nın batısında Torosların batı bölümünde yer alır. Sahanın kuzeyinde Gölhisar ve Tefenni (Burdur), doğusunda Konyaltı (Antalya), batısında Fethiye (Muğla) ilçeleri bulunmakta, güney sınırını ise Akdeniz oluşturmaktadır.
Kumluca ilçesi, Akdeniz Bölgesinde, Antalya Körfezi ile Fethiye Körfezi arasında Teke Yarımadası adı verilen Akdeniz'e doğru uzanan çıkıntı üzerinde yer almaktadır. Antalya ilinin batısında yer alan ilçelerinden biri olan Kumluca, merkeze 95 km uzaklıktadır.
1864'te Alâiye'nin sancağa dahil edilmesiyle doğudaki sınırı Selendi'ye (Gazipaşa) kadar ulaşmıştı. Sancak toprakları Teke dağlık yöresiyle Antalya yöresi içindedir.
Atlarının biri Sakarya ve muhabere yıllarında bindiğinin adı ise Çankaya'dır. Ankara'da Ulus meydanındaki Zafer Anıtı heykel gurubunda tasvir edilen at, Zafer kazanılan meydan muharebesinin yapıldığı aynı adlı yerden adını alan Atatürk'ün atı Sakarya'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri