Pasaporta telefon kayıt etmek: Harcı ödedikten sonra yapmanız gereken, cihazı pasaporta işletmektir. Bu işlemi 2 şekilde yapmanız mümkün. e-Devlet ile: pasaport sahibi olarak, herhangi bir belge gerekmeden, bilgilerinizi e-Devlet'in ''IMEI Kaydet'' menüsünde yer alan forma girerek kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Harç ödemesi kayıt sırasında sisteme entegre bankalar ya da vergi dairesi aracılığıyla yapıldı ise e-Devlet kayıt sayfasına geri dönülerek kayıt işleminin onaylanması ve sekiz rakamdan oluşan başvuru takip numarasının alınması gerekmektedir.
IMEI İşlemleri
Cihaz yurt dışından Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra, en geç 120 gün içerisinde kayıt işlemini yaptırmanız gerekir. 120 gün geçtikten sonra yapacağınız başvurular kabul edilmemektedir.
YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLARI KULLANABİLMEK İÇİN;
-Yıl başına kadar beklemek: BTK'nın tanımlamış olduğu 120 gün kullanım hakkı, 1 takvim yılı için geçerli olduğundan dolayı yeni yılla birlikte yeniden 120 gün kullanım hakkı tanınıyor.
Yurt dışından getirilen telefonun kayıt altına alınması için 120 gün içinde gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapmalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
IMEI kaydı işleminin gerçekleşebilmesi için pasaport sahibinin yurt içine geliş zamanının, 120 günü aşmaması gerekir. Ayrıca aynı pasaportun son 3 yıl içinde başka bir telefona kaydı da olmamalıdır. Özetle; yurt dışından aldığınız telefonunuzun IMEI kaydını yapmadan en fazla 120 gün kullanabilirsiniz.
Cihazın kayıtlı olup olmadığı; e-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranarak öğrenilebilmektedir.
Yurtdışından getirilen telefonlar, Türkiye'ye girdiği anda gümrükte kayıt altına alınır. Bu işlem, telefonun pasaportu ibraz edilerek gerçekleştirilir. Pasaport ibraz edildiğinde, telefonun IMEI numarası kayıt altına alınır ve telefon kullanıma açılır.
Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
Yurt dışından telefon aldığınız zaman sadece Türkiye'ye gelince bir kayıt parası ödemeniz gerekmektedir. Eğer ödemez iseniz telefonunuz 120 gün içerisinde mobil hat kullanıma kapanacaktır. Bunun dışında da yurt dışında alınan telefonlar 1 senelik global garantiye tabidir.
Son tahlilde durum şudur: 30 Mayıs'tan bu yana pasaport sahibi, adına kayıt harcı ödenecek olan kişi, hattın ait olduğu kişi ve dolayısıyla telefonu kullanacak olan artık aynı kişi olması gerekiyor.
IMEI İşlemleri
Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.
2023 yılında IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Vergi dairesi üzerinden IMEI kayıt harcı yatırılır. e-Devlet girişi yapılır ve IMEI kayıt işlemleri başlatılır. Cep telefonu IMEI numarası ile istenen bilgiler girilir. Bilgi formu gönderimi onaylanır ve işlem tamamlanır.
Dikkat edilmesi gerekenler; - 2023 yılı için güncel kayıt ücreti 6.090 TL - Kayıt yapmak için son 1 yıl içinde yurtdışına çıkış ve yurda giriş yapmış olmanız gerekiyor.
Yurt dışından alınmış mobil cihazların Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI numaralarının BTK tarafından kayıt altına alınması işlemine IMEI kaydı denilmektedir.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Merkezi Cihaz Kayıt Sistemi'nde aktarılan bilgilere göre yurt dışından alınan mobil cihazlar 120 gün boyunca herhangi bir kayda gerek kalmadan kullanılabiliyor.
Cevap: Yurt dışına telefon ile girin veya girmeyin fark etmez. Yeni aldığınız telefonun kayıtsız olduğu tespit edildikten sonra kayıt hakkınız varsa kontrolden geçersiziniz, yoksa telefona el konulur. Eğer yurt dışında aldıktan sonra kayıt hakkınız varsa akabinde kayıt ederseniz yine kontrolden sorunsuz geçersiniz.
Bu hizmet ile mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
Yurtdışından alınan iphone kayıtsız kullanım sırasında 120 gün kullanım sonrası şebeke kapanır ancak e-sim barındıran iphonelarda bayiye giderek e-sime geçiş yapıp +120 gün daha kullanabiliyorsunuz.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Pasaportsuz IMEI kaydı nasıl yapılır 🛂
kimlik kartıyla giriş - çıkış yapılabilen bir yerden telefonu aldıysanız, IMEI kaydı için pasaporta ihtiyacınız yok. Kimlik kartınızla da IMEI kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
IMEI 1 ve IMEI 2 hakkında bilgi edinin
2 IMEI numaranız varsa IMEI 1 genellikle telefonunuzla ayarladığınız ilk SIM ile eşlenmiştir. Bundan emin olmak için mobil operatörünüzle görüşün.
Eşleştirme işlemleri için telefonu aldığınız firmaya, ithalatçısına veya BTK'ya başvurabilirsiniz. Bu işlemler 1 ila 10 gün arasında sürmektedir. BTK kullanıcılara bir IMEI numarası için 3 adet eşleştirme hakkı vermektedir.
Yeni IMEI Kayıt Ücreti Ne Zaman Geçerli Olacak? Yurt dışından getirilen telefonların ülkemizde kullanılabilmesi için mutlaka yapılması gereken IMEI kayıt ücretinin belirlenen yeni tutarı Resmî Gazete'de yayımlandıktan sonra 8 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri