Bataryaların yüzde 100 şarj edilmesi, ömrünün azalmasına neden oluyor. Bu bilgilerden hareketle akıllı telefonların şarjının, yüzde 40 ile yüzde 80 arasında bulunması ve telefonu şarja takacağımız zamanı bu aralıklara göre belirlememiz, en ideal batarya performansını ortaya koyuyor.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Nominal voltaj değeri ise 3.7 volttur. Bu değer günümüzde kullanılan akıllı telefonlardaki lityum iyon pillerin genel hücre voltajıdır. Yani bu durumda alo diyebilecek bir cep telefonu bataryası 3.7 volttur diyebiliriz. Cep telefonları şarj olurken genelde 2 ile 6 volt arasında enerji tükettikleri bilinir.
5V değere sahip şarj aletlerinde 2.5A değeri çoğunlukla en yüksek değerdir. Şarj cihazınızın amper değeri 2.5 yerine 5 olsa bile telefonunuz maksimum şarj kapasitesi kadar şarj alır. Telefonunuzun kapasitesini geçen akım telefonunuzda herhangi bir hasara neden olmaz.
Akünün araca montajından önce mutlaka yüzey voltajı ölçülmelidir. Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır. Akü voltajı 12,4 ve altında ise bu akünün kullanıma uygun değildir. Çünkü aküde sülfatlaşma reaksiyonu başlamış demektir.
İlgili 40 soru bulundu
Akü Ölçümü Kaç Olmalı? Şarj durumu tablosuna bakıldığında, akü 12,80V'un üzerindeyse ve başlangıç elektrolit yoğunluk değeri de 1,280 gr/cm3 ise tam doludur. Ancak voltaj değeri 12,4V'un altındaysa, aküde sülfatlaşma başlamıştır ve redresör yardımıyla tekrar 12,80V'a yükseltilmesi gerekir.
Bugün edineceğiniz yeni nesil telefonların birçoğu, en az 15 Watt, en fazla 120+ Watt hızlı şarj desteği sunar.
Oysa ki hızlı şarj teknolojisi sayesinde çok daha yüksek voltajları kullanmak mümkündür. 5, 7, 9, 12V ve 2 ile 4 amper arasında değişen voltajlarda şarj imkânı sağlayan bu teknolojiyle batarya doldurmak bir külfet olmaktan çıkar.
Bir Weibo gönderisinde Redmi, Note 12 Pro+'ın 300W'lık inanılmaz bir hızla şarj edildiğini ve beş dakikadan daha kısa sürede tamamen şarj olduğunu gösterdi. Bu sayede dünyanın şimdiye kadarki en hızlı şarj olan telefonu olduğunu duyurdu.
Bataryaların yüzde 100 şarj edilmesi, ömrünün azalmasına neden oluyor. Bu bilgilerden hareketle akıllı telefonların şarjının, yüzde 40 ile yüzde 80 arasında bulunması ve telefonu şarja takacağımız zamanı bu aralıklara göre belirlememiz, en ideal batarya performansını ortaya koyuyor.
Bataryaların sınırlı şarj döngüleri olması açısından her tamamlanan şarj döngüsü pile zarar veriyor. Bu nedenle pil ömrünü iyileştirmek ve ideal bir seviyede tutmak için şarjın %30'a geldiğinde şarj edebilir ve bu döngüyü tamamlamadan pilin uzun süre boyunca verimliliğini korumasını destekleyebilirsin.
"5V/2A or 9V/2A" çıkış etiketi şarj cihazının hem 5 V/2 A standart şarjı, hem de 9 V/2 A hızlı şarjı desteklediğini gösterir. Bu şarj cihazını, 5 V/2 A şarj cihazı standardını destekleyen diğer telefonları şarj etmek için de kullanabilirsiniz.
Akıllı telefonu sürekli olarak ya da şarj seviyesi yeteri kadar düşmeden şarj etmeye başlamak da cihazın batarya kapasitesinin azalmasına neden olacaktır. Akıllı telefonlarda şarj işlemi, pil seviyesi %15 ve daha az seviyelere düştükten sonra cihaz şarja takılmalıdır.
Günümüzde akıllı telefonlarda lityum İyon piller kullanılıyor. Bu bataryanın en verimli kullanımı, telefonların şarjını yüzde 50'nin üzerinde tutmaktan geçiyor. Pil seviyenizi mümkün olduğu kadar orta düzeyde (%30 ila %70) tutmak pil ömrünü etkili bir şekilde uzatabiliyor. En iyi yol kısmi şarj olarak görülüyor.
%40 ve %80 arasında tutmak ideali. Gündelik kullanımda ise %20-100 arasında şarj normal.
Özellikle yeni nesil iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolması için yeterli bir süredir. Pek çok teknoloji devi marka, kullanım kılavuzunda cihazların ilk şarj sürelerinin ne kadar olması gerektiğine dair bilgi paylaşır.
Bu nedenle, kullanıcıların telefonlarını kısa sürede şarj etmeleri yerine, doğru bir şekilde şarj etmeleri gerekmektedir. Çoğu akıllı telefon fabrikadan, enerjileri dolu olarak 1-3 saat gibi kısa bir sürede çıkmaktadır. Bu nedenle, kullanıcılar telefonlarını aldıktan sonra önce bu enerjiyi tüketmeleri gerekmektedir.
Hızlı Şarj İstasyonlarında Şarj Dolum Süresi. Elektrikli araba şarj süreleri, şarj istasyonlarında kullanılan akım tipine göre değişiklik gösteriyor. Hızlı şarj istasyonu olarak bilinen istasyonlarda doğru akım kullanılıyor. DC tip istasyon ile bataryayı yüzde 80 şarj etmek ortalama 30 ila 40 dakika sürüyor.
Telefonunuzun fişini prize takın. Cihazınızın ne kadar hızlı şarj olduğunu görmek için kısa bir süre bekleyin. Telefonunuzun Ayarlar uygulamasını açın. "Pil" bölümünün altında ne kadar şarjınız kaldığını ve telefonun tam olarak şarj olmasına kalan süreyi görürsünüz.
Prizden Şarj Et
Telefonunu USB kablosu ile bilgisayardan ya da otomobilden şarj etmek şarj süresini uzatır. Eğer mümkünse şarjını daima şarj kablosu ve şarj adaptörü ile prizden yap. Çünkü adaptör telefonunun daha yüksek güçle şarj olmasını sağlar.
Akünün bitmeye başladığı farların sönükleşmesinden, kontrol panelinde bulunan akü göstergesinin sürekli yanmasından, motor marşının yavaşlamasından ve cızırtı şeklinde ses çıkarmasından, pil kutusunun şişmesi ve pilin kokmasından anlaşılır.
Aküyü şarjdan söktükten sonra 1 gün bekleyin,voltmetre ile ölçün 12,60 Volt veya üzeri değer okursanız akü tam doludur. Başka bir pratik yöntemde şudur; şarj cihazı üzerinde ampermetre varsa akünün şarj olduğu akıma bakın. Eğer bu akımın değeri akünün kapasitesinin %3'ün den az ise o akü dolmuştur.
Bu değer 12.4V ile 12.6V arasında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri