Özellikle kalp, beyin, böbrek gibi organlardan uzakta olması önerilmektedir. 9- Bebek odaları, yatak odaları ve çocukların yakınında cep telefonu bulundurulmamalıdır. 10- Uyurken cep telefonları kapatılmalı, kapatılmayacaksa başucundan en az 1 m uzağa konulması önerilmektedir.
-Cep telefonları, özellikle ilk arama yaparken en yoğun radyasyon yaydığı için birini aradığınızda iletişim sağlanmadan telefonu kulağa götürmemeliyiz. -Cep telefonlarını cepte değil, çantada taşıyıp mümkün olduğunca vücuttan uzakta tutmalıyız.
Telefonunuzu kullanmadığınız zamanlarda bile telefonunuz çevreye elektromanyetik dalgalar yaymaya devam edecektir. Beyin dalgalarının etkilenmesi: Telefonla uyumak, beyin dalgalarını olumsuz etkileyebilir ve uyku kalitesini düşürebilir. Bu durum uzun vadede hafıza ve konsantrasyon problemlerine yol açabilir.
Geceleri telefonu baş ucumuza koymak sağlığımızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Yatarken baş ucuna konulan cep telefonu, yaydığı elektromanyetik radyasyonu yüzünden derin uykuya geçişi engelliyor. Ayrıca kanseri önleyen melatonin hormonunun da daha az salgılanmasına neden oluyor.
Uykusuzluk ya da çok uyuma gibi uyku sorunlarının en büyük sebebinin sınırsız ve kontrolsüz teknoloji kullanımı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, sağlıklı uyku için önemli tavsiyelerde bulunuyor: Yatmadan iki saat önce bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi elektronik aletlerin kullanımı bırakılmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Uyurken, telefon açık bir şekilde yastık altında veya başucunda bulundurulmamalıdır. Telefon yatağın mümkün olduğu kadar uzak bir noktasına konulmalıdır. Bilgisayar başında günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir.
Örneğin hesaplayıcı, sabah 7.30'da uyanmak isteyen kişilerin, 22.16, 23.46, 01:16 veya 02.46'da yatması gerektiğini söylüyor. Buna göre söz konusu saatlerde uyumak, bireylerin dinç uyanmasına yardımcı oluyor.
Baz İstasyonu Etkisi
GSM el cihazı tarafından yayımlanan radyasyon 2 Watt'a kadar ulaşabilir. İnsan bedeni tarafından emilen radyasyon miktarı SAR (Özgül Soğrulma Oranı) ile ölçülür. Modern el cihazlarında bu oran 1g doku üzerine 1.6-2 W/kg olarak belirlenmiştir.
Telefonunuzu günde bir saat kapatmak sağlığınızı artırabilir. Telefonunuzu yatmadan bir saat önce kapatmak, mutluluk ve zindeliği artırmak için basit bir müdahaledir. Telefonunuzu günde bir saat kapatmak aynı zamanda uyku kalitenizi ve cinsel yaşamınızı iyileştirir.
İyonlaştırıcı olmayan radyasyon doğrudan, DNA hücrelerine hasar verip kansere neden olacak kadar enerji taşımıyor. Ancak ABD Kanser Topluluğu'nun (ACS) web sitesinde yer alan uyarıya göre, cep telefonları beyin tümörü ve boyun ile baş bölgesinde diğer tümörlerin gelişme riskini artırabilir.
Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor. Bunların yanı sıra sırt ağrısı, boyun ve baş ağrısı oluşumunun da temelinde çok telefona bakmak yer alabiliyor.
Siz uykuya dalsanız da telefonunuzun yaydığı elektronik dalgalar uykuya dalmaz ve size zarar vermeye devam eder. Bu dalgaların radyasyon etkisi kalp ritmini, biyolojik saati, stres düzeyini, kanser oluşum riskini olumsuz yönde etkiler.
Telefonlarını uzun süre kullanan kişilerin uyku kalitesinin düşük olduğu belirlenen araştırmaya göre, gece geç saatlere kadar akıllı telefon kullanımı uykuya dalmada güçlük çekme, uyku süresinin azalması ve gündüz yorgunluğuna neden oluyor.
"Cep telefonlarımızı mümkün olduğu kadar çantada ya da giysilerimizin dış bölgesinde taşımamız gerekiyor. Vücuda ne kadar yakın olursa o oranda zarar veriyor. Genellikle pantolon ceplerinde taşınıyor. Bu durumda telefonun arka yüzeyinin dışa bakacak şekilde cebe konulması gerekiyor.
Haluk Kulaksızoğlu, pantolonların ön cebinde taşınan telefonların erkeklerin testislerine zarar verdiğini belirterek, “Testislere zarar veren cep telefonu, sperm sayısını da azaltıyor” dedi. Yrd.Doç.Dr. Kulaksızoğlu, cep telefonunun arka cepte taşınmasının daha doğru olduğunu söyledi.
Aksoy, "Cep telefonu kullanıcılarının telefonlarını uzun süreli olarak şarjda bırakmaları hem bataryalarının ömrünü azaltır hem de ısınıp şişmesine ve bununla birlikte de patlamasına neden olur. Telefonlarını en fazla 3 saat şarjda tutmaları gerekir.
Akıllı telefonlarımız tam boluma ulaştıklarında enerji almayı kesecekleri yazılımlara sahipler. Yani bataryanın tam doluma ulaştığını kendisi algılayıp, şarj olmayı otomatik sonlandırıyor. Yani şarj %100 olduktan sonra telefona herhangi bir enerji gitmiyor.
Gece yatarken telefonu şarjda bırakmak bataryanın aşırı yüklenmesine ve ömrünün azalmasına neden olur. Dolayısıyla yatarken telefonunuzu şarjda bırakmak gibi bir alışkanlığınız varsa cihazınızın ömrünü uzatmak ve güvenliğini sağlamak için bu alışkanlıktan vazgeçmeniz gerekir.
Listenin zirvesindeki Motorola Edge telefonu 1.79 SAR değeriyle en fazla radyasyon yayan akıllı telefon.
Günümüzde telefonun radyasyon yaydığı kısım genellikle eskiden antenin olduğu üst bölümdür. Bu nedenle telefona ne kadar yakın olunursa maruziyet de o kadar artmaktadır. Telefonu bu kadar yakından kullanmak doğrudan radyo frekansa maruz kalınması nedeniyle radyasyon önleyici kullanımı oldukça fayda sağlamaktadır.
Sabah 08.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 22.46, 00.16, 01.46 veya 03.16 olmalı. Sabah 09.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 23.46, 01.16, 02.46 veya 04.16 olmalı. Bu hesaplamaları yaparken unutmamanız gereken bir şey daha var: Çoğu insanın uykuya dalması yaklaşık 14 dakika sürüyor.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri