Kamera'da HDR (yüksek dinamik aralık) yüksek kontrastlı durumlarda harika çekimler elde etmenize yardımcı olur. iPhone, fotoğraflarınıza daha fazla ışıklı alan ve gölge ayrıntısı getirmek için farklı pozlamalarda arka arkaya birkaç fotoğraf çeker ve bunları harmanlar.
HDR teknolojisi, karanlık ve aydınlık sahneler arasında daha fazla ayrım sağlar, böylece en karanlık ve en parlak alanlar arasında daha fazla detay görülmesine olanak tanır. Geleneksel görüntüleme teknolojilerine kıyasla, HDR daha geniş bir renk gamı ve daha derin bir renk doygunluğu sağlar.
HDR modu ne zaman kullanılmalı
HDR en iyi performansı şu koşullarda sağlar: Parlak gökyüzü ve gölgeli tepelerin veya yeşillik alanların bulunduğu manzaralar. Kontrast düzeyinin yüksek olduğu açık hava resimleri. Karanlık gölgeler ve güneş ışığının fazla olduğu arkadan aydınlatılan manzaralar.
* HDR TV alırken en iyisini seçebilmeniz için kontrol listenizde şu 4 özellik bulunmalıdır; HDR Tipi kısmında HDR10 + (Dinamik meta veri), Parlaklık kısmında HDR 1000 nit veya üzeri, Siyah renkler kısmında Bölgesel Karartma* ve Renk kısmında Renk Hacmi %100 olarak belirtilmelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Bundan yıllar öncesinde yaşıyor olsaydık ve elimizdeki yazılımsal temelli HDR destekli oyunlar, Half-Life 2 ve The Elder Scrolls IV: Oblivion gibi yapımlarla sınırlı kalsaydı, bu soruya yanıtımız “hayır” olurdu. Ancak bugün gelinen noktada, hem oyunlar hem de filmler için HDR destekli bir monitör şart diyebiliriz.
Sonuç olarak, HDR teknolojisi, oyun deneyimini hem görsel hem de işlevsel bir düzeyde dönüştürüyor. Dolayısıyla, HDR'nin oyun performansı üzerindeki etkisi, sadece daha çarpıcı görüntüler sunmakla kalmıyor, aynı zamanda oyunların nasıl oynandığını ve deneyimlendiğini de değiştiriyor.
HDR modunu açma
Google Kamera'yı açın. Sağ üstte HDR'ye dokunun. Açık'a dokunarak da açabilirsiniz.
HDR nedir ❓
Gördüğümüz siyah rengin daha siyah, parlak renklerin daha parlak olmasını sağlıyor. HDR modu aktif edilerek çekilen fotoğraflar aynı anda 3 farklı poz ile çekiliyor, daha sonra HDR özelliği devreye giriyor ve 4. bir poz oluşturuluyor.
HDR fotoğraf çekmenin tekniği koyu ve açık alanlarda kalan dengeyi sağlamaktır. HDR çekimlerde çok ışıklı olan veya gölgeli kalan yerleri tek kare çekimde dengeye getiremeyebilirsiniz. Bu dengeyi oluşturabilmek için aynı konumda çektiğiniz her fotoğraf karesi için ışık değerlerini farklı şekillerde ayarlamanız gerekir.
HDR10 neredeyse her modern TV'de bulunurken temel standart niteliğinde. Dolayısıyla HDR özellikli her TV, HDR10 ile uyumlu demek doğru olur. Buna ek olarak HDR10 formatı maksimum 1000 nit parlaklığa ve 10 bit renk derinliğine izin veriyor. Tek başına bu rakamlar pek bir şey ifade etmiyor gibi görünebilir.
Photoshop'u açın. Dosya > Otomatikleştir > HDR ile Birleştir'i seçin. Bilgisayarınızdan görüntüleri seçin.
HDR ayarı: HDR'yi açmak için Ayarlar > Sistem > Ekran yolunu izleyebilirsiniz.
High Dynamic Range'in baş harflerinden oluşan HDR, fotoğraf sanatında Yüksek Dinamik Aralık anlamına geliyor. Yoğun ışığın ve karanlığın olduğu resimlerin daha net, daha doğal ve daha ayrıntılı hâle gelmesine yardımcı oluyor.
HDR uyumlu ekranlar minimum Full HD 1080p çözünürlüğe sahip olmalıdır. ViewSonic VP3268-4K ve VP2785-4K gibi ürünler, HDR10 içerik desteğine sahip 4K monitörlere örnektir.
Otomatik HDR'yi kapatma
HDR'yi elle denetlemek isterseniz şunları yapın: Ayarlar'da elle HDR ayarını destekleyen modellerde, Ayarlar > Kamera bölümüne gidin, sonra Akıllı HDR'yi kapatın. Kamera ekranında HDR'ye dokunarak bu seçeneği elle açıp kapatabilirsiniz.
Sistem Ayarlar > Görüntü >seçin. Birden fazla ekran varsa, üst kısmında HDR özellikli ekranınızı seçin. HDR Kullan'ı seçin,ardından Diğer seçenekler ( >). Otomatik HDR'yi açma.
HDR çekim modu, ''High Dynamic Range'' ifadelerinin baş harflerinden oluşturulan ve fotoğraf tarafından algılanan görüntünün parlak ve karanlık detaylarının daha belirgin hale getirilmesini sağlayan çekim moduna verilen isimdir. HDR çekimlerde, fotoğrafın koyu olması gereken noktaları olduğundan daha koyu gösterilir.
HDR; monitör, kamera ve televizyon gibi cihazlarda karşımıza çıkıyor. HDR teknolojisi, görseli karşıtlık oranında iyileştirmeyi sağlar. Bu sistem, renk tonlarını direkt olarak etkilemez. Fakat parlak ve koyu alanları doğrudan değiştirip aralarındaki ayrımı keskinleştirir.
HDR (High Dynamic Range) ya da yüksek dinamik aralık, fotoğraf sanatında çekilmiş fotoğrafa uygulanan bir tekniktir.
HDR özelliği FPS düşürür mü? Düşürmez. Monitörle yapılan hiçbir ayar FPS ne arttırır ne de düşürür.
HDR'ı Windows'ta etkinleştirdiğinizde monitörünüzün işleyicisi normalde 8 bitlik veri aralığı işlerken 10 bitlik ya da üzeri veri işleme yapmaya başlar. HDR açıldığında sistem performansını etkileyen bir durum olmaz ya da ekran kartınızı durduk yere ısıtmaz.
Windows 11'in oyun alanındaki en büyük iyileştirmelerinden biri ise Auto HDR özelliği. Auto HDR, sadece SDR aralığındaki oyunları daha iyi renk/parlaklık aralığı için akıllı bir şekilde HDR düzeyine çıkarıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri