Hollandalı bir mercek imalatçısı olan Hans Lippershey; atölyesinde art arda duran iki merceğin, yakınlarda bulunan bir rüzgârgülünü yakın gösterdiğini fark etmiş ve bunun üzerine ilk teleskopu icat etmiştir. Lippershey'in bu başarısı farklı bilim insanlarının da bu konu üzerine düşünmesine öncülük etmiştir.
Teleskop veya ırakgörür, uzaydan gelen her türlü radyasyonu alıp görüntüleyen astronomların kullandığı, bir rasathane cihazıdır. 1608 yılında Hans Lippershey (Hollandalı gözlük üreticisi) tarafından icat edilmiştir ve 1609 yılında Galileo Galilei tarafından ilk defa gökyüzü gözlemleri yapmakta kullanılmıştır.
Teleskopun tarihi, 1608'de Hollanda'da bir gözlük üreticisi olan Hans Lippershey tarafından bir patent sunulduğunda ortaya çıkan bilinen en eski teleskopun icadından öncesine kadar götürülebilir. Lippershey patentini almamış olsa da, buluşla ilgili haberler kısa sürede Avrupa'ya yayıldı.
Galileo Galilei, (d. 15 Şubat 1564 – ö. 8 Ocak 1642) İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi.
Teleskop, bir mercek ya da ayna gibi bir optik eleman sayesinde gelen ışığı büyük bir alandan küçük bir alana toplar. Optik çapı ne kadar büyükse o kadar çok ışık toplayıp odaklayacağından, sönük olan cisimler o kadar görünür hale gelir.
İlgili 37 soru bulundu
Teleskop Parametreleri
Odak oranı arttıkça oluşan görüntü büyür ve görüş açısı daralır, kısaca baktığımız cisim bize daha yakın görünür. Azaldıkça ise tam tersi şekilde cisim daha uzak görünür. Görüntü, yüksek odak oranına sahip teleskop ile oluşturulan görüntüden küçüktür ve görüş açısı daha geniştir.
Astronomik teleskop, Galileo (1564-1642) ve Isaac Newton (1642-1727) gibi isimlerin gök cisimleri ve evrenin doğası hakkında cesur yeni teorilere kanıt sağlamak için kullandıkları Bilimsel Devrim sırasında kullanılan tüm aletlerin en önemlilerinden biri haline geldi.
Arıların göz yapılarında ve bal peteklerinde bulunan altıgen yapı, teleskopların yapımında bizlere ilham olmuştur. Teleskoplarda, gök cisimlerinden gelen ışıkların daha iyi çekilebilmesi için altıgenler kullanılır.
Kırtasiye ofis malzemeleri araç ve gereçlerini kullanarak evde basit ve pratik bir şekilde teleskop yapabilirsiniz. Teleskop yapımı için gerekli malzemeler: koli bandı, cetvel, makas, gazete kâğıdı, biri küçük diğeri büyük 2 adet büyüteç, kâğıt havlu silindir fakat daha uzun boyutta olan karton silindirdir.
Oküler diğer adıyla göz merceği, mikroskop, teleskop vb. sistemlerde kullanılan gözün hemen önündeki genelde akromatik mercek grubudur. Asıl amacı önündeki mercek sisteminin renk ve şekil alanlarındaki kusurlarını asgariye indirerek kullanıcıya net bir görüntü sağlamak görüntü kalitesini arttırmadır.
Teleskobun açıklığından giren ışık, teleskobun türüne göre değişen optik elemanlar ile karşılaşır. Optik teleskoplar yapılış biçimlerine göre; mercekli, aynalı ve aynalı-mercekli (katadioptrik) olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Galileo teleskobuyla gökyüzünü inceleyerek o güne kadar bilinmeyen bazı yıldızları keşfetti. Venüs'ün evrelerini ve Güneş lekelerini ilk gözleyen kişidir. Galileo'nun en büyük başarısı kuşkusuz Jüpiter'in dört uydusunu tespit etmesidir.
Neler Görebilirim: Hemen her teleskop ile Ay gözlemi rahatlıkla yapılır. Gezegenlerden Merkür'ü Venüs'ü ve evrelerini, Mars'ı, Jüpiter ve Satürn'ü görebilirsiniz. Teleskobunuzun çapı, toplayacağı ışık miktarını belirlediğinden teleskobunuzun çapı arttıkça daha iyi bir görüntü elde edersiniz.
Üç temel teleskop türü vardır: Mercekli teleskop, aynalı teleskop ve katadioptrik teleskop.
Teleskop Nedir? Teleskop çıplak gözle görülemeyecek kadar uzakta olan cisimleri gözlemlemek için kullanılan aygıttır. En yaygın teleskop türü olan optik teleskoplar, uzaktaki cisimlerden gelen görünür ışık ışınlarını toplar ve bu ışınları odaklayarak cisimlerin büyültülmüş görüntülerinin elde edilmesini sağlar.
Teleskop en basit yapı ile iç içe girmiş iki borudan ve bunların uçlarına takılmış iki mercekten meydana gelir. Birinci merceğin görevi uzaktaki cismi yakına getirmek, göz tarafındaki merceğin görevi ise yakınlaştırılmış görüntüyü büyütmektir. Böylece uzaktaki cisimlerin daha büyük ve net görüntüleri elde edilir.
Teleskoplardaki dürbünlerin görüntüyü ters gösterme nedeni, ışığın optik merceklerin odak noktalarından nasıl geçtiğine bağlıdır. Teleskoplarda, görüntü ters çevrilir çünkü ışık, merceklerin farklı şekillerde kırılmasına neden olan optik özelliklerle karşılaşır.
Lensler ışığın birleşmesini sağlar ve ışık diagonal (çapraz ışık) aynaya yansır. Görüntü odak noktasında ters çevrilir. Ters çevrilen görüntü lensler aracılığıyla büyütülür. Teleskoplarda 2 adet kullanılmasının nedeni ise renk dağılmasını önlemek içindir.
1. Hızlı Tren ve Balıkçıl Kuşlar. Japonya'nın hızlı trenlerini tasarlayan Eiji Nakatsu adlı mühendis, trenin daha hızlı gidebilmesi için balıkçıl kuşlardaki yöntemi fark eder ve bunu hızlı trene uygular. Gökyüzünden diklemesine suya çok hızlı dalabilen bu kuşların gagalarının hızı artırdığı tespit edilmiş.
Kuşlardan ilham aldılar, yakıtta yüzde 3,5 tasarruf sağladılar. Airbus, turna ve akbaba gibi iri kuşların kanatlarından ilham alarak geliştirdiği, yüzde 3,5 yakıt tasarrufu sağlayan A320 tipi uçaklarının teslimatına başladı.
Biyomimikri (biomimicry) doğadaki modelleri inceleyerek, tasarımda tabiattan ilham alarak insanların problemlerine çözüm getirmeyi amaçlamaktadır.
Teleskopun optik sistemi genellikle mercekler ve aynalardan oluşur. Mercekler, ışığı kırarak ve odaklayarak görüntünün oluşmasına yardımcı olur. Teleskopların çoğunda en az iki mercek bulunur: birincil mercek (objektif) ve ikincil mercek (oküler). Birincil mercek, toplanan ışığı odaklar ve ikincil merceğe yönlendirir.
En iyi teleskop markaları arasında; Bushman, Celestron, Meade ve Konus yer alır. Bu markaları, alana yeni giren bireyler tercih edebilir. Yakınlaştırma özellikleri son derece iyi olan markaların bazı modelleri, refraktör yani mercekli çalışma prensibine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri