Herhangi bir işleme tabii tutulmayan çiğ sebzeler dondurucuda 1 yıla kadar durabilirken pişirilerek saklanacak sebzeler en fazla 2-3 ay saklanmalıdır. Çözündürdükten sonra ise hemen tüketmek gerekir. Balık 2-3 ay, çiğ et ya da çiğ etten yapılmış kıyma 9-12 ay arasında kalabilmektedir.
Sebzeler: Bazı yeşil sebzeler derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Bunlar; dolma yapılan biber, havuç, yeşil fasulye, ıspanak, üzüm yaprağı, bezelye, yeşil kabak, süt mısır, brokolidir.
Sebzeler derin dondurucuya koymazdan önce temizlenip yıkandıktan sonra, küçük parçalar halinde doğranıp ambalajlanarak derin dondurucuya kaldırılır. Derin dondurucuda ambalaj malzemesi olarak plastik kaplar, buzdolabı poşetleri ve plastik torbalar kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Dondurucuda ıspanak nasıl saklanır? Ispanağı yıkayıp doğradıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak buzlukta saklayabilirsiniz.
Yıkanan yeşil sebzeler fokurdayan suya atılır ve 1-2 dakika beklenir. Ardından kevgirle sıcak sudan alınan yeşillik buzlu suya aktarılır ve orada da 1-2 dakika bekletilir. Soğuk sudan çıkarılan yeşillik kurulandıktan sonra vakumlu poşetlere konarak derin dondurucuda saklanmaya hazır hale getirilir.
Salatalıkları tamamıyla soyuyoruz. Sonra küçük küçük doğruyoruz ve hepsini bir buzdolabı poşetine koyuyoruz. Ağzını sıkıca bağlayıp, dondurucuya yerleştiriyoruz.
Dereotu ve maydanoz gibi yeşillikleri saklamak için derin dondurucuyu tercih edebilirsiniz. İnce ince doğradığınız yeşillikleri buzdolabı poşetinde veya saklama kabında, dondurucu bölmesinde muhafaza edebilirsiniz. Bu işlem yemeklik ve hamur işi kullanımına uygundur.
Sebze ve meyvelerin saklama sürelerine gelince… Yaz mevsimin en gözde sebzeleri; enginar, lahana, brokoli, fasulye, patlıcan, bezelye, biber, ıspanak, kabak, havuç, mısır, domates ve kereviz derin dondurucuda 12 aya kadar taze kalabilir.
Bunun için aldığınız taze fasulyeleri iyice yıkayın ve sularını süzün. Daha sonra ise kuru bir hale getirdiğiniz fasulyeleri buzdolabı poşetine koyarak buzluğa atabilirsiniz. Buzdolabı poşetini iki tane olacak şekilde kullanmayı ihmal etmeyin. Taze fasulyeler buzlukta uzun süre bozulmadan kalacaktır.
Gıdanın kalınlığına bağlı olarak değişse de genellikle 10 saati geçer gıdaların tam olarak çözülmesi. Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer.
Biberleri yıkayıp kurulayın. İçlerini temizleyip yemeklik doğrayın. Tek kullanımlık miktarlarda poşetleyerek derin dondurucuya kaldırın. Özellikle evde kullanabileceğinizden fazla biber varsa bozulmadan bu şekilde dondurucuya kaldırabilirsiniz.
Sebzeleri dondurucuya koymadan önce kavurmak ya da haşlamak gerekir. Ancak bu çok kısa sürmeli ve sebzeler diri bırakılmalıdır. Şoklama, haşlanan sebzeleri buzlu suya koymaktır, tazeliğini korumaya yardımcı olur. Buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içinde derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Dereotunu uzun süre saklamak için buzlukta saklama yöntemini kullanabilirsiniz. Bu şekilde dereotu aylarca muhafaza edilebilir.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Maydanozlar 5 dak suyun içinde bekletilir, ardından yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Süzülmeye bıraktığımız maydanozları ince ince doğrayıp, buzdolabı poşetine doldurup buzluğa atılır. Lazım oldukça kullana bilirsiniz.
Taze maydanoz buzdolabında birkaç gün tazeliğini koruyacak şekilde, buzlukta ise aylarca saklanabilir.
Doğradığınız maydanozları buzdolabı poşetlerine veya kilitli poşetlere koyduktan sonra, buzluğa yerleştirin. Kilitli poşetin üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket yapıştırabilirsiniz. Maydanozları bu şekilde buzlukta veya derin dondurucuda aylarca muhafaza edebilirsiniz.
Domatesleri küp küp keserek buzlukta saklayabileceğimiz gibi rendeleyerek de dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunun için rendelediğiniz domatesleri ince süzgeçten az miktarda suyunu salacak kadar süzün. Çok fazla suyunu süzer iseniz, kıvamı salça gibi olur. Ardından poşetlere koyup, dondurucuda saklayabilirsiniz.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Yeşillikleri cam kavanozda veya cam saklama kaplarında saklayabilirsiniz. Daha önce dediğimiz gibi saklama kabının en alt kısmına mutlaka kağıt havlu yerleştirin. Yeşillikleri saklamak için en uygun sıcaklık 3-4 arasıdır.
Lahana derin dondurucuda nasıl saklanır? Lahanaları önce 3 dakika kaynar su içinde bekletin, ardından 3 dakika boyunca ise buzlu soğuk su içerisinde bekletin. Lahanayı kurutun, Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve ardından derin dondurucuya koyun. Lahananız 12 ay süresince tazeliğini kaybetmeyecektir.
Karnabahar derin dondurucuda 10 ay saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri