Telif kazancı, fikir ve sanat eserlerinden sağlanan kazançlar olarak tanımlanır. Bir başka ifade ile telif hakkının bizzat kullanılmak veya satılmak gibi çeşitli şekillerde değerlendirilmesi sonucunda elde edilen kazanç telif kazancıdır.
a) Kiralayan telif hakkının müellifi ya da kanuni mirasçısı ise kiralanmasından elde edilen irat ”serbest meslek kazancı” olacaktır.
Bu ücret, Fikir ve Sanat Eserlerinin Kayıt ve Tescili Hakkında Yönetmeliğin 11. maddesinde belirtilmiştir. Bahsi geçen kanun hükmüne göre telif ücreti 1000 ile 5000 arasında değişen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar olarak belirlenmektedir.
Birisi orijinal bir eser oluşturduğunda, fiziksel bir ortamda eserin telif hakkına otomatik olarak sahip olur. Telif hakkı koruması için pek çok eser türü uygundur, örneğin: TV şovları, filmler ve çevrimiçi videolar gibi görsel-işitsel eserler. Ses kayıtları ve müzik besteleri.
Telif ücreti kitabın KDV hariç satış fiyatının baskı adedi ve çeviri sözleşmesinde üzerinde anlaşılmış olan yüzdenin çarpımıyla bulunur. Bu brüt tutardır. Çeviri eserlerde çevirmenin elde edeceği gelirden yüzde 17 stopaj vergisi düşülmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Buna göre Spotify dinlenen her şarkı için telif hakkı sahibine 0.35 cent ödeme yapıyor. Daha anlaşılır bir ifadeyle şarkısı 1 milyon kez dinlenen bir sanatçı 3 bin 500 ABD doları telif ücreti alıyor. Apple'da bu rakam 6 bin 750 dolar. Youtube ise 1 milyon dinlemeye bin 540 dolar ödeme yapıyor.
Filmler, film müzikleri, televizyon programı formatları, kitaplar, müzik eserleri, resim ve poster gibi görsel eserler, video oyunları ve bilgisayar programları gibi eserler telif hakkına örnek olarak verilebilir.
Hesabınız, ilişkili tüm kanallarıyla birlikte kapatılır. Hesabınıza yüklenen tüm videolar kaldırılır. Yeni kanal açamazsınız.
Birçok ülkede, fiziksel ortama kaydedilmiş orijinal bir eser oluşturan kişi otomatik olarak bu çalışmanın telif hakkına sahip olur. Bu kişiler, telif hakkı sahibi olarak eserin münhasır haklarına sahiptir.
Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğar. Bununla birlikte eser sahibi isterse ülkenin ilgili tescil birimlerinde (mesela Türkiye'de noter ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı) isteğe bağlı olarak kayıt tescili yaptırabilir.
Proje veya eserlerinizi korumak amacıyla Telif Hakkı müracaatı yapılarak belgenizi alabilmeniz için bir ücret ödenmektedir. Telif Hakkı resmi harç ücretleri "T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı" tarafından belirlemektedir.
Telif hakkı almak için, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapılması gerekir. Başvuru sahipleri Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün web sayfasından ilk başvurularını gerçekleştirerek, fiziki olarak telif hakkı belgelerini alırlar.
Bir fotoğraf üzerinden telif hakkı koruması istenmesi için çekilen fotoğrafın şahısa ait olması ve kişisel veriyi kullanarak ihlal gerçekleştirilmesi şartı aranmaktadır. Örneğin herkes tarafından ulaşılabilen bir doğa fotoğrafı için telif başvurusu yapılmamaktadır.
Telif hakkı; edebi, düşün veya bilimsel bir eseri yaratan kişiye eseri nedeniyle sahip olduğu basmak, yaymak, kiralamak ve satmak şeklinde faydalanma hakkı veren ve yasalarla korunan hakların tümü olarak tanımlanabilir. Telif kazancı, fikir ve sanat eserlerinden sağlanan kazançlar olarak tanımlanır.
Telif ve ihtira beratı kazanç istisnası kapsamında olup 2021 yılı için 650.000 TL'yi aşmayan kazançlar gelir vergisinden istisna olup bu kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek, diğer gelirler dolayısıyla beyanname verilmesi halinde de bu kazançlar beyannameye dahil edilmeyecektir.
Serbest meslek kazancı
Bu istisna kapsamında bir gelir var ise yıl sonunda beyanname verilmesine ve ek gelir vergisi ödenmesine gerek yoktur. Bu eserlerin kullandırılması, kiralanması ya da satışı (neşir, temsil, icra, teşhir vb.) karşılığında, ödemeyi yapan, %17 tutarında stopajı, sanatçı adına, vergi dairesine öder.
Bu ödeme sanatçılara, müziklerini gönderen lisans veren aracılığıyla, yani genellikle plak veya dağıtım şirketi aracılığıyla yapılır. Yayınlama telif hakkı ödemeleri: Bestecilere veya beste sahiplerine ödenecek paradır. Ödemeler kullanım bölgesine göre yayıncılara, meslek birliklerine ve ajanslara yapılır.
Para Para Para - 10.000 TL Telif Cezası - YouTube.
Zorunlu tescil: Müzik, sinema eserleri ve bilgisayar oyunları piyasaya çıkmadan önce sahipleri tarafından zorunlu telif hakkı tescili yaptırılmalıdır. Noter yoluyla tescil: Noter tasdiki ile eserin size ait olduğunun tescillenmesi anlamına gelir. Bu işlemler için tüm noter masraflarını sizin karşılamanız gerekir.
CEVAP: Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır. Sahibinin ölümünden sonra alenîleşen eserlerde koruma süresi ölüm tarihinden sonra 70 yıldır.
“Bir süresi var mı?” Hayır, belirli bir süresi yok. Yani bu üç saniyedir, beş saniyedir, otuz saniyedir, hiçbir süresi yok.
Bir şeyi kullanmadan önce telif hakkı olup olmadığını öğrenmek her zaman yararlıdır. Mevcut telif hakkı kayıtlarının görülebileceği ABD Telif Hakları Ofisi web sayfasında arama yapılabilir. 1978 ve sonrasında tescil edilen telif haklarına çevrimiçi olarak erişilebilir.
Ayrıca videoların altında videoda bulunan kişilerin adı video düzenleyen şirket, yönetmen gibi ekip isimleri, şirket isimleri bulunuyorsa video telif hakkına sahiptir demektedir. Bu yukarıda bilgileri kontrol ederek videonun telifsiz olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Hak sahibi kişilerin izni olmaksızın, alenileşmemiş bir eserin muhtevası hakkında kamuya açıklamada bulunan kişi, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bir eserle ilgili olarak yetersiz, yanlış veya aldatıcı mahiyette kaynak gösteren kişi, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri