Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır. Sahibinin ölümünden sonra alenîleşen eserlerde koruma süresi ölüm tarihinden sonra 70 yıldır. Eser sahibi belli değilse, koruma süresi eserin alenîyet kazanmasından itibaren 70 yıldır.
· Telif Hakkının doğması için tescile gerek yoktur. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğar.
Başkasına ait esere, kendi eseri olarak ad koyan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır. Bu fiilin dağıtmak veya yayımlamak suretiyle işlenmesi hâlinde, altı aydan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Telif hakkı (İngilizce: copyright), bir kişi ya da kişilerin her türlü fikrî emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklardır. Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur.
İlgili 31 soru bulundu
Telif hakkı almak için, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapılması gerekir. Başvuru sahipleri Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün web sayfasından ilk başvurularını gerçekleştirerek, fiziki olarak telif hakkı belgelerini alırlar.
Telif Hakkı İhlali
Eser sahibi, eser sahipliğinden doğan maddi ve manevi haklarının ihlali halinde bu ihlalden doğan zararlarını talep etme hakkına sahiptir. Eser sahibinin izni olmaksızın eser sahibine ait olan bu hakların kullanılması telif hakkının ihlalini oluşturur.
Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Birden fazla eser sahibi söz konusu ise son sağ kalanının ölüm tarihi esas alınır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
Telif Hakkı Uyarısı Alırsak Ne Olur? Telif hakkı ihtarı almanız, bir hak sahibinin telif hakkıyla korunan içeriğini kullandığınız için yayından kaldırma talebi gönderdiği anlamına gelir. Bu tarz bir resmi bildirim alındığında telif hakkı yasalarına uymak için paylaşımınız yayından, platformdan kaldırılır.
Hesabınız, ilişkili tüm kanallarıyla birlikte kapatılır. Hesabınıza yüklenen tüm videolar kaldırılır. Yeni kanal açamazsınız.
Telif hakkı sahibinin izni ve bilgisi olmaksızın, eserinin kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması ya da izin gerektirecek şekilde görüntülenmesi, bazı çalışmalarda kullanılmasına telif hakkı ihlali olarak adlandırılmaktadır.
Telif ücreti kitabın KDV hariç satış fiyatının baskı adedi ve çeviri sözleşmesinde üzerinde anlaşılmış olan yüzdenin çarpımıyla bulunur. Bu brüt tutardır. Çeviri eserlerde çevirmenin elde edeceği gelirden yüzde 17 stopaj vergisi düşülmektedir.
Telif Hakkının İhlalinde Tecavüzün Ref'i Davası
Telif hakkı ihlal edilen kişi, tecavüzün refi davasını yani esere yönelik tecavüzün sona erdirilmesi davası açma hakkına sahiptir. Telif hakkı ihlali kapsamında tecavüzün ref'i davası açılabilmesi için ihlali yapan kişinin ya da işletmenin kusurlu olması gerekli değildir.
Kitabevleri belirli periyotlarla sattıkları kitaba dair dağıtımcıya bir telif öderler, dağıtımcılar da kendi paylarını düştükten sonra yayınevinin telifini aktarırlar. Türkiye şartlarında, bir kitabın telif hakkının %40'ını yazar ve yayıncı, %60'ını dağıtımcı ve kitabevi paylaşmaktadır.
Bu işlemi gerçekleştirmek için Google Görseller'i açın. ardından kamera simgesine dokunun ve resmin URL'sine göre arama yapın. Bunun yerine resmin nerede olduğunu görmek için resmi yapıştırın. Sonuç olarak Google'ın görsel bulgularından sahiplik bilgilerini görebilmeniz mümkündür.
Bu ödeme sanatçılara, müziklerini gönderen lisans veren aracılığıyla, yani genellikle plak veya dağıtım şirketi aracılığıyla yapılır. Yayınlama telif hakkı ödemeleri: Bestecilere veya beste sahiplerine ödenecek paradır. Ödemeler kullanım bölgesine göre yayıncılara, meslek birliklerine ve ajanslara yapılır.
Telif hakkıyla korunan çalışmanız YouTube'da izinsiz şekilde yayınlanmışsa söz konusu içeriğin kaldırılmasını talep etmek için telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma talebi gönderebilirsiniz. Telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma talebi göndermek yasal bir işlemdir.
İşletmeniz iktisadi bir amaç güttüğü sürece çaldığınız şarkılar için telif hakkı ödemeniz gerekir. Bu telif bedeli de Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP), Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Birliği (MESAM), Musiki Eseri Sahipleri Grubu (MSG) gibi meslek birliklerine ödenir.
Telif Hakkını Nasıl Kaldırırsınız? Herhangi bir orijinal içeriğe doğal olarak bir telif hakkı verilir ve sahibinin ölümünden 70 yıl sonrasına kadar geçerlidir. Bundan sonra, tekrar talep edilmezse kaldırılır.
İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil başvuru ücreti, 01.01.2019 tarihi itibariyle 163,25 TL. olarak güncellenmiştir.
Kullanıcı 90 günde üç telif hakkı ihtarı alırsa hesabı ilişkili tüm kanallarla birlikte kapatılır. Kullanıcılar ayrıca telif hakkı ihtarlarını çözüme kavuşturmak için 90 gün içinde sona ermesini bekleme, geri çekme talebinde bulunma veya karşı bildirim gönderme gibi araçlarımızdan yararlanabilir.
Türk Borçlar Kanunu m. 72 düzenlemesi uyarınca; tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her halde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Videonuz YouTube'dan silinir. Videonuz, ödemelerden mahrum edilir ve tüm reklam geliri, kullandığınız müziğin telif hakkı sahibine aktarılır. Birden fazla ihlalde bulunduysanız kanalınız sonlandırılabilir.
İnsan Hakları Başkanlığı
Haklarının ihlal edildiği kanaatine varan gerçek ve tüzel kişiler kuruma başvurabilir. Başvuru prosedürünün kolaylaştırılması amacıyla, ihlaller için İnsan Hakları Kurullarına yapılan şikayetler 81 il ve illerin tüm ilçelerinde İnsan Hakları Kurumu tarafından alınmaktadır.
Telif hakkı koruması için pek çok eser türü uygundur, örneğin: TV şovları, filmler ve çevrimiçi videolar gibi görsel-işitsel eserler. Ses kayıtları ve müzik besteleri. Dersler, makaleler, kitaplar ve müzik besteleri gibi yazılı eserler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri