Haricen tahsil kapsamında devletin alacağı tutarlar dışındaki miktarlara İcra Müdürlüğü karışmaz. Bu da alacaklı ve borçlunun anlaşması için önemli bir avantajdır. Bunun yanında haricen tahsilde icra dairesince kesilecek tahsil harcı yarı yarıya düşer. Bu borçlu ve alacaklı için önemli bir rakam olarak kabul edilir.
Haricen tahsil harç oranları bazı durumlara göre değişiklik göstermektedir. Tahsilatın haricen yapılacağı durumlarda hacizden önce ödenen paralardan %2,27, hacizden sonra ödenen paralardan ise %4,55 olarak bu oranlar belirlenmiştir.
Tahsil harcı, alacağın ödenmesi sırasında yatırılan paradan tahsil edilmektedir. Tahsil harcı, alacaklının tahsil edilen parayı kasadan tahsil ettiği esnada alınmaktadır. Tahsil harcını borçlu ödemektedir.
Haricen Tahsilde Cezaevi Harcı Var Mı? 2548 sayılı Kanunun 1. maddesinde cezaevi harcının “tahsil olunan” paradan alınacağı belirtilmiş olmakla haricen tahsil olunan para İcra Müdürlüğü'nce tahsil edilmediğinden alacaklının cezaevi harcı ödememesi gerekir.
İcra müdürlüğü nazarında aktif bir icra dosyasında haciz işlemleri başlamadan ya da başladıktan sonra alacaklı ile borçlu taraf anlaşarak borcun bitmesini sağlayabilir. Bu halde borçlu, alacaklıya da onun gösterdiği kişiye, anlaşma dahilinde belirlenen borç miktarını ödeyebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Dosyada kısmen ya da tamamen tahsilat yapılması halinde, başlangıçta alınan harçlara ek olarak, icra dosyasının bulunduğu aşamaya göre farklılık gösterecek şekilde ilave harçlar tahsil edilir. (Tahsil harcı, cezaevi harcı gibi) Tahsil harcının yükümlüsü kural olarak borçludur.
Haricen tahsil bildiriminin borç tahsil edildikten kısa bir süre sonra yapılması gerekir. Çünkü bu süre içerisinde faiz + borç işliyor. Tahsil bildiriminin yapılmaması durumunda faiz ve borç katlanarak artacağı için borçlu zor durumda kalabilir.
Eğer taraflar arasında yapılan protokolde, tahsil harcının alacaklı tarafından ödeneceği yazılmış ise, bu, alacaklı tarafın, tahsil harcını da icra dosyasına yatırmak üzere borçludan aldığı anlamına gelir. Böyle bir durumda alacaklı taraf, dosyaya haricen tahsilatı bildirdiğinde, tahsil harcını da icra dosyasına öder.
Cezaevi Harcı:
İcra takibinin sonunda miktarı belli olan alacaklarda alacaklıdan alacağın %2'si oranında alınan harca cezaevi harcı denilmektedir. Cezaevi harcının borçludan alınması mümkün olmayıp her halükarda alacaklıdan alınır.
Cezaevi harcı:İcra takibinin sonunda miktar ve kıymeti belli olan ilamlı ve ilamsız alacaklardan tahsil olunan paranın %2'si; kıymeti belli olmayan ilamların icrasından tahsil olunan harcın yarısı oranında alınır. Cezaevi harcı alacaklıdan alınır; borçluya yükletilemez. İflas ve konkordatoda cezaevi harcı alınmaz.
Avukat haricen tahsil ettiği alacağı dosyasına beyan etmelidir. Hele hele dosyadan çekilmiş ise bu bir meslek görevidir de, çünkü dosyayı takip edecek sonraki vekillerin bu tahsilâtı bilmemeleri ve ana borç üzerinden takip işlemlerine devam etmesi büyük olasılıktır ki dosya özeline göre de gerçekleşmiştir.
Bu şekilde kapanan dosyaların tekrar açılması mümkün değildir. Aynı şekilde alacaklı tarafından dosya borcunun haricen tahsil edildiğine ilişkin beyanı veya alacağından vazgeçtiğine dair dosyanın kapatılmasına ilişkin beyanı ve talebi üzerine kapanan dosyalar da tekrar açılamaz.
İcra tahsil harcı borca ek bir masraf olmakla birlikte asıl alacaktan ayrı olarak alacaklı tarafından borçlunun icra dairesine yatırması istenir.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
e-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Vatandaş Portal" yazın ve ilgili bağlantıya tıklayın. Ardından davanın bulunduğu mahkemeyi seçerek Ödeme sekmesine tıklayın. Ödeme ekranında tahsil edilecek harç veya masraf bilgisini seçin.
Eğer icra dosyasında belirtilmiş olan doğru şekilde ödenmişse, yani eksik olmayacak şekilde ödenmişse icra dosyası kapanacaktır. Haricen ödeme yapılması ise alacaklıya veya vekiline ödeme yaptırma sureti ile icra dosyasının kapanması anlamı taşımaktadır.
Haricen Tahsil Harcı Oranı
Bu harçtan alacaklı taraf sorumludur. Haricen tahsil harç oranları bazı durumlara göre değişiklik göstermektedir. Tahsilatın haricen yapılacağı durumlarda hacizden önce ödenen paralardan %2,27, hacizden sonra ödenen paralardan ise %4,55 olarak bu oranlar belirlenmiştir.
Hükmü mevcut, bu nedenle Ziraat ve Halk Bankasına yapılan ödemelerde Cezaevi Yapı Harcı alınmaması ancak Maliye Hazinesinin alacaklı olduğu dosyalarda yapılan ödemelerde ise Cezaevi Yapı Harcının alınması gerekmektedir.
Satış harcından kastınız tahsil harcı ise talep halinde cezaevi yapı harcı ile birlikte iade edilir. Ancak haciz, teslim ve satış harcını (59,00 TL) kastediyorsanız bu iade edilmez ancak cezaevi yapı harcı satış kesinleşmeden alınamayacağından yatırılmış olması halinde talep halinde iade edilmesi gerekir.
Haricen Tahsil Halinde İcra Dosyasının Kapatılması:
İcra dairesine ödeme yapılmaz, icra dosya kapatma için alacaklının ya da vekilinin talep etmesi gereklidir. Bu yolla tahsil harcı %2,27 olarak ödenir ve tasarruf sağlanabilir.
İcra Dosyası Kapatma Sık Sorulan Sorular
İcra takibi başlatılmasında takip tutarının yüzde 5'i oranında peşin harç alınmaktadır. Bu peşin harç dosya kapatılırken hesaplanacak tahsil harcından düşülmektedir. Cezaevi harcı ise yüzde 2 oranındadır. Bu harçtan alacaklı taraf sorumludur.
Borcu ödediğinizde, alacaklı tarafından yapılan talep üzerine mahkeme kararı ile icra dosyanızın kapatılması sağlanır. İbraname ile de icra dosyası kapatma işlemi yapılabilir. Bunun yanında, e-Devlet üzerinden ödenen icra dosyalarının düşme tarihi görüntülenebilir.
ÖNEMLİ NOT: Ödemenizi doğrudan nakit olarak yapmak isterseniz, ödeme yaparken alıcı bilgilerine ilgili icra dairesini (Örn: Ankara 55. İcra Müdürlüğü) açıklama kısmına ise dosya numarasını ve adınız ile soyadınızı (Örn: 2017/9999 Fatih Cihan) yazmanız gerekmektedir.
Ancak haczedilen mal satılıp paraya çevrildikten sonra vazgeçilirse tahsil harcı tam olarak alınır'' düzenlemesine yer verilmiştir.
E devlet üzerinden icra dosyasının yalnızca dosyanın AÇIK dosyadan KAPALI dosyaya çevrilmesi işlemini yapılabilir E devletinizde icra takip dosyasının açılış tarihini ve dosya esas numarası bilgilerini görmekteyiz. - Açılış tarihi son 1 yıl içindeki bir tarih olarak görünüyorsa , dosyanızı KAPALI durumuna geçirmek ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri