Gümüş tel işleme sanatı olarak kültürümüzde önemli bir yeri bulunan telkari, ince tel haline getirilmiş olan gümüşün küçük motifler ile birleştirilmesi işlemidir. Bütünüyle el sanatı olan telkari kullanılarak yapılan takılar ve eşyalar, çok eski yıllardan beri yaygın olarak tercih edilir.
Telkari, tamamen elde yapılan bir işlemdir. Bu amaçla teller kendilerinin etrafında oval, yuvarlak vb. şekiller oluşturularak sarılırlar. Bu işlem türü çok eski olup, milattan önce 3000'lere dayanmaktadır. Ortadoğu'da ortaya çıkmıştır.
Geleneksel el sanatlarından biri olan telkâri sanatı, kültürel miras anlamında Mardin'in en önemli el sanatlarından biridir. İlk olarak Mezopotamya topraklarında işlenen ve daha sonradan dünyaya bu topraklardan yayılan telkâri sanatının, Süryani toplumunun ana sanatlarından biri olduğu görülmektedir.
Telkari / Gümüş İşlemeciliği - Mardin
Gümüş işlemeciliği manasına gelen telkari sanatı ham gümüşün eritilerek tel haline getirilmesi ve daha sonra tel halindeki gümüşün işlenerek ziynet eşyası yapılması işidir.
TELKARİ YAPIMINDA KULLANILAN ARAÇLAR
vb) ,ergitme ocağı, pota, tel ve astar şideleri,yağdanlık,maşalar. 2-Dökülen kalın metal çubukların ve astar plakaların astar ve tel haline getirilmesinde; tel ve astar silindir makinesi,haddeler, mengene, tel pensesi ve mikrometre.
İlgili 34 soru bulundu
MÖ 3000 yılı itibarıyla Mezopotamya'da ortaya çıkan telkari sanatına, 15. yüzyıldan beri Türk kültüründe özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde rastlanır.
Telkari, eski Türklerden beri kullanılan bir el sanatıdır. Gümüş veya altın gibi değerli metaller kullanılarak yapılan telkari ürünleri, ince teller ve örgü teknikleri kullanılarak yapılır. El işçiliği ile yapılması nedeniyle, her ürünün benzersiz bir yapısı vardır.
Telkari çeşitleri kaynaklarda hasır telkari, kakma telkari ve kafes telkari olarak yer almaktadır.
Telkari İşlemeli Gümüş El Yapımı Tesbih 101
Ürünümüz telkari ustalarımız tarafınca, saf gümüşün ince bir tel haline getirildikten sonra sadece el teknikleri ve el aletleri ile şekillendirilmesi sonucu işlenmektedir.
Midyat'la özdeşleşmiş olan telkâri, burada çoğunlukla Süryaniler tarafından yapılan bir sanattır. 22 Mikrona varan tel inceliği ile son derece zarif ve göze hitap eden bir takı tekniği olan Midyat telkârisi kadim bir geçmişe sahiptir.
Anadolu'da yaygın olarak kullanılan Telkari sanatı neredeyse tükenme noktasına geldi. Telkari nedir konusuna deyinecek olursak; sözlük olarak kısaca tel işleme sanatı şeklinde yorumlayabiliriz. Bu sanat çok eski tarihlerden beri vardı. Fakat özellikle Osmanlı zamanında müthiş bir yükseliş yaşadı.
Telkari teli; has gümüşten elde edilen tellerin bükülüp silindirden geçirilmesiyle oluşturulan yassı ince tele denir.
Eski Telkari Sanatı
Antik Mezopotamya'daki arkeolojik buluntular, telkarinin MÖ 3.000'den beri mücevherlere dahil edildiğini göstermektedir. Yukarı Mezopotamya'nın Mardin ilindeki Midyat kentine özgü olarak, 15. yüzyılda "telkari" olarak bilinen gümüş ve altın tellerin kullanıldığı bir telkari şekli geliştirildi.
Telkari aslında Mardin ilimize özgü, bu yöreye ait bir gümüş işleme sanatıdır. Mardin bugün telkari ürünleri ile ülke sınırlarını aşmış bir üne sahip bulunmaktadır. Özellikle e-ticaretin artması ile birlikte Mardin' den bütün dünyaya telkari ürünlerinin satışı yapılabilmektedir.
Telkari Nedir? Telkari Kısaca gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen "telkari”, ince tel halinde çekilen gümüşün bükülmesiyle oluşturulan, çok küçük motiflerin kaynak yardımıyla bir araya getirilmesidir.
Gümüş, takılar, mücevherler belli bir zaman geçtikten sonra kararma ve renginde koyulaşma meydana gelir. Bu kararmanın esas nedeni, kükürt elementidir. Dünya üzerinde çok miktarda bulunan kükürt elementinin en az miktarı bile, gümüş madeni üzerinde kararmaya yol açacaktır.
Ilık su ve deterjan ile temizlenmekte olup, diş fırçası yardımı ile bu işlem kolay bir şekilde yapılabilir. Telkari gümüş bu sayede parlatılır ve yeni gibi olan özelliğini tekrar kazanır.
Gümüş Üzerine Rodyum Kaplama
Rodyum kaplama gümüş takı kararmaz. Ancak kaplama yapılmamış gümüş takı, zaman içinde kararır. Sümer Telkari markası olarak; takı sanatına gönül vermiş, deneyimli kadromuzla en güzel takılarımızı sizlere sunmayı birincil amaç edindik.
99'lu Tesbih Biçimleri
Müslümanlıkta 99'lu tesbih, Allah'ın isimleri ile ilgilidir. Müslümanlar her namaz sonrası tesbihi, tekbiri ve övgüyü tamamlamak için toplamda yüz defa çekerler. Bunun dışında, Allah'ın güzel isimlerinin sayısına göre 66, 33 veya 99'lu tesbihleri de namaz sonrası kullanırlar.
Tümüyle el işçiliğine dayalı bir sanattır. Telkari sanatı ile yaygın olarak kolyeler, yüzükler, bileklikler, tütün kutusu, sigara ağızlıkları, aynalar, tepsiler, kemerler, küpeler, anahtarlıklar, isimlikler, düğmeler ve vazolar yapılabiliyor. Özellikle Mardin ve Midyat ilçesinde telkari sanatı oldukça gelişmiştir.
Telkari tekniği: Altın, gümüş, bakır gibi yumuşak metallerin tellerini bir kompozisyon meydana getirecek şekilde birbirine veya takı yüzeyine kaynak yapma sanatına telkari adı verilir (Türe, 2011: 129).
Quilling, ülkemizde kağıt telkari ya da kağıt kıvırma sanatı olarak bilinmektedir. Renkli kağıtların, ucu çatallı özel bir aparatla kıvrılması ve çeşitli şekiller verilmesiyle oluşur. Bu kağıttan şekillerle süslemeler, aksesuarlar, sanatsal tasarımlar, dekorasyon ürünleri vb. birçok ürün yapılabilmektedir.
Telkari Nedir? Telkari Kısaca gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen "telkari”, ince tel halinde çekilen gümüşün bükülmesiyle oluşturulan, çok küçük motiflerin kaynak yardımıyla bir araya getirilmesidir.
Gümüş takılar telkari gibi yüksek ayar gümüşlerden ise kolay kolay kararma yapmayacaktır. Fakat piyasada en çok bulunan ve en çok tercih edilen 925 ayar gümüşler daha çabuk kararma göstereceklerdir. Bu bağlamda gümüş takılar zaman zaman bakıma götürülerek parlaklığını geri kazanması sağlanabilir.
Geleneksel el sanatlarından biri olan Telkari sanatı, kültürel miras anlamında Mardin'in en önemli el sanatlarındandır. İlk olarak Mezopotamya topraklarında işlenen ve daha sonradan dünyaya bu topraklardan yayılan Telkari sanatının, Süryani toplumunun ana sanatlarından biri olduğu görülmektedir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri