Mavi balina ya da gök balina (Balaenoptera musculus), en büyükleri 33 metreyi bulan boyu ve 150 tonu geçebilen ağırlığıyla, yaşayan en büyük hayvan olduğuna inanılan bir deniz memelisidir.
Boyutları 2,6 m'lik boya ve 135 kg'lık ağırlığa sahip cüce ispermeçet balinasından 29,9 m'lik boya ve 190 ton ağırlığa sahip olan ve dünyanın yaşamış en büyük hayvanı olan mavi balinaya kadar değişir.
Peru'nun güneyinde soyu tükenmiş bir balinanın fosilleşmiş kemikleri bulundu. Perucetus colossus adı verilen bu devasa canlının yaklaşık 200 ton ağırlığa sahip olduğu tahmin ediliyor. Kalıntılar üzerinde yapılan incelemeler balinanın 39 milyon yıl önce yaşadığını gösteriyor.
Boyu 27 metre. En büyüğü 33 metreye ulaşabiliyor. Sadece dili 2.7 ton. Yani bir fil ağırlığında.
Beslenme amaçlı dalışlarda balinaların kalp atış hızları genellikle dakikada 4 ile 8 atış arasında ve en düşükdüzeyde dakikada iki atış olabiliyor. Beslendikten sonra nefes almak için su yüzeyine çıktıklarındaysa kalp atış hızı oranları dakikada 25 ile 37 arasında değişiyor.
İlgili 19 soru bulundu
Dünya üzerindeki en büyük hayvan olan mavi balinaların kalbi, suyun altına daldıkları sırada dakikada sadece iki kez atar. Bir insanın normal kalp atım hızı ise dakikada 60 ile100 arasındadır.
Dünya üzerinde yaşayan en büyük hayvan mavi balinadır (Balaenoptera musculus). Erkek mavi balinaların boyları 25 metre, dişilerinki ise 27 metre kadar olabiliyor. Bilimsel olarak kaydedilen en büyük ölçüleriyse 33,5 metre boy ve 190 ton ağırlık.
Fil karada yaşayan en büyük hayvandır. Afrika fillerinin boyları 3 ilâ 4 m arasında, ağırlıkları da 4.000 ilâ 7.000 kg arasında; Asya fillerinin boyu ise 2 ilâ 3,5 m ve ağırlıkları da 3.000 ilâ 5.000 kg arasında değişir.
Bu deniz memelilerinin normal şartlarda soğuktan korunmasına olanak tanıyan yağ tabakaları karaya vurdukları zaman aşırı ısınabiliyor. Üzerlerine soğuk su dökmek bir çözüm olmakla birlikte, hayvanların hayatta kalmaları için zaman kazandırıyor.
2. 30 fil kadar ağırlığa sahip olabilirler.
Bazıları 220 ton ağırlığında bile olabilir. Karşılaştırırsak, yetişkin bir Afrika çalı fili 6 tona kadar ağırlığa sahiptir, bu nedenle bir mavi balinanın ağırlığına eşit olması 30 veya daha fazla fil demek.
Mavi balina ya da gök balina (Balaenoptera musculus), en büyükleri 33 metreyi bulan boyu ve 150 tonu geçebilen ağırlığıyla, yaşayan en büyük hayvan olduğuna inanılan bir deniz memelisidir.
Gri balina (Eschrichtius robustus), Eschrichtiidae familyasından boyu 16 metre, ağırlığı 36 ton olan balina türü.
Erkekler, genellikle, dişilerden büyük olur; erkekler 1,5 ton ağırlığa ulaşabilirken, dişiler yaklaşık 1 tonda kalır. Yeni doğmuş bir beyaz balina yaklaşık 1,5 metre uzunluğa ve 80 kg ağırlığa sahiptir.
Dünyanın en büyük hayvanı olan mavi balinalar bir günde 3,6 milyon kril yiyebilir. Mavi balinaların temel besini olan kriller; uzunlukları 6 santimetreye, kütleleri ise 1 grama ulaşabilen ve karidese benzeyen küçük canlılardır.
7 tonu bulan ağırlıkları ve gövdeden kuyruğa kadar 10,6 metre olan uzunluklarıyla Afrika filleri, dünyanın en ağır kara canlısıdır.
Bir zamanlar 250 binden fazla mavi balina olduğu düşünülüyor. Bugünse dünya üzerinde yaklaşık 10 bin ila 25 bin mavi balina kaldı.
Orka diye de adlandırılan katil balinalar, okyanus yunusları ailesinin en iri üyeleri. Çok yönlü yırtıcılar olan katil balinalar; balık, deniz kaplumbağası, kuş, fok, köpekbalığı ve hatta diğer genç ve küçük yunusları yiyor. Bu şekilde deniz besin zincirinin en üst noktasında yer alıyor.
Vücutları grimsi mavi renkte olmasına rağmen suyun altında mavi renkte göründükleri için mavi balina olarak isimlendirilirler. Görseli büyültmek için tıklayın. Kütleleri 200 ton kadar olabilir.
Karasal yollarda ısı transferi çok daha fazladır ve bu sebeple bu canlıların vücutları buna alışık olmadığı için çok hızlı ısınır. Bu da dehidrasyon; yani su kaybına neden olur. Bu sebeple iç organları doğru çalışmayan yunus ve balinalar ölürler.
Diğer işlemler ise ağaçtan kâğıt yapımına benziyor. “Fil günde ortalama 250 kg bitki tüketiyor. Bundan yaklaşık 50 kg dışkı çıkıyor ve bu dışkıdan da 125 dosya kâğıdı üretiliyor” diyor Matano.
Afrika filleri, tüm memeliler arasında en uzun hamilelik dönemini yaşayan tür. 4 yılda bir doğun yapan bu filler, 22 ay kadar yavrularını karınlarında taşıyor.
🔘 Filler, Sahra altı Afrika ile Güney ve Güneydoğu Asya'da bulunur. 🔘 Karada yaşayan en büyük hayvan olan Afrika filinin erkeği 4 m boya ve 7.000 kg ağırlığa ulaşabilir.
Zehirli ok Kurbağası (Dendrobatidae), Anura (kurbağalar) takımının Orta ve Güney Amerika'da yaşayan bir familyası. 175 kadar keşfedilmiş türü bulunmaktadır. Dünyanın en zehirli hayvanlarıdır.
1-Karadaki en hızlı hayvan ödülünün sahibi çitadır. Müthiş olan özelliklerinden biri 0'dan 100 kilometreye sadece 3 saniyede çıkabiliyor olmasıdır. 2-Denizlerin en hızlı yüzen balığı saatte 110 km kadar hız yapabilen yelken balığıdır. 3-Dünyanın en hızlı uçan kuşu Gökdoğan'dır.
Tembel hayvan küçük bir memeli hayvandır. Adını gerçekten de çok yavaş hareket etmesinden alır. Armadillo ve karıncayiyenle akrabadır. Yaşamının büyük bölümünü ağaçlarda uyuyarak geçirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri