Bitki, toprak, nüfus, ekonomi, jeoloji ve klimatoloji haritaları tematik haritalara örnek veri- lebilir. Genellikle istatistiki bilgilerin yer aldığı bu haritalarda nüfus ve sıcaklık gibi değişken coğrafi bilgiler tek olarak ya da bir arada gösterilebilir.
Tematik haritanın kullanım alanları nelerdir? Tematik haritayı örneklendirmek gerekirse, hava sıcaklığı, jeoloji, denizcilik, turizm, tarımcılık, madencilik, ulaşım ,hava basıncı… Tematik haritalar haritanın daha kolay anlaşılmasını ve harita üzerinde analiz yapılmasını sağlar.
Tematik harita, vektör veri üzerinde mekana ait bilgilerin seçilen konu ile ilişkili olarak sınıflandırılması, renklendirilmesi ve semboller kullanılarak gösterilmesidir. Tematik haritalar, veri analizinin en anlaşılır, en güçlü yöntemlerinin biridir.
Birinci grupta, tematik haritalar (Türkiye fiziki, Dünya fiziki ve siyasi, şehir planları, fiziki plastik kabartma haritalar vd.) yer almaktadır. Tematik haritalar, satışa sunulan tüm ürünlerin küçük bir kısmını oluşturmaktadır.
Tematik bir harita, belirli bir coğrafi alan için özel olarak temalı bir harita olarak tanımlanabilir. Tematik haritalar, belirli konular hakkında olma eğiliminde olan haritalardır. Harita yapım sürecinde konu ve konum belirlenir ve tüm tematik haritaların yapılması için gereklidir.
İlgili 32 soru bulundu
Tematik haritalar belirli bir konuya odaklı olan herhangi bir mekânsal verinin dağılışını gösteren haritalardır. Bir başka ifadeyle tematik haritaların amacı belirli coğrafi dağılımın oluşturduğu mekânsal örüntüyü göstermektir (Dent, Torguson & Hodler, 2009).
Üç tür sayısal harita vardır: Vektör harita raster harita ve matris harita.
Tematik haritalar: Belirli bir yerin si- nırları içerisinde herhangi bir konunun gösterilmesiyle hazırlanır. Bitki, toprak, nüfus, ekonomi, jeoloji ve klimatoloji haritaları tematik haritalara örnek veri- lebilir.
Yerci (1991) göre tematik haritalar, temel olarak nitel ve nicel haritalar şeklinde ayrılır.
Genel olarak, büyük ölçekli bir harita, aynı bölgenin daha küçük ölçekli bir haritasına göre daha fazla bilgi içerir. Tematik haritalar bir topografik altlık üzerinde o bölge ile mekansal referanslı olan her konuda bilgi aktaran kartografik ürünlerdir.
Siyasi Harita
Kuşbakışı düzlem üzerine çizilen haritalardan olan siyasi haritalar, bir bölgenin siyasi sınırlarını gösteren haritalardır. Türkiye siyasi haritası, Türkiye'nin diğer ülkelerle olan sınırlarını, kıta düzeylerini, şehir, ilçe ve köy gibi idari alanlarını göstermektedir.
Küçük Ölçekli Haritalar: Stratejik ve askeri çalışmalar için kullanılır. 1/500.000 ve daha küçük ölçekli haritalardır. Orta Ölçekli Haritalar: 1/500.000-1/100.000 arası haritalardır. Büyük Ölçekli Haritalar: 1/100.000 hariç daha büyük ölçekli haritalardır.
Geniş bir saha üzerinde, önceden tayin edilmiş olan zamanda yapılan rasatlardaki meteorolojik elemanların dağılımını gösteren (Lambert projeksiyon) haritalara, Sinoptik Harita (Synoptic Chart), veya Hava Haritası (Weather Map) denir. Bu haritalar aynı zamanda Deniz Seviyesi Basınç Kartı olarak da tanımlanır.
Fiziki haritalar ve siyasi haritalar farklı amaçlar için kullanılır. Siyasi haritalar komşu ülkeleri, kıtaların ve ülkelerin sınırlarını göstermektedir. Ülkeler için renklendirme kullanıldığında her şehir, dünya için renklendirme kullanıldığında her ülke farklı renkte gösterilir.
Küçük Ölçekli Haritalar: 1/100.000 ve daha küçük ölçekli haritalardır. Orta Ölçekli Haritalar 1/100.000 1/10.000 arası haritalardır. Büyük Ölçekli Haritalar: 1/5.000 ve daha büyük ölçekli haritalardır.
Mesela haritada yeşil renk yükseltinin en az olduğu yerleri gösterir (0-500 m) sarı renkte yükseklik biraz daha artar. (500-1000 m) turuncu renk yüksekliğin biraz daha arttığın gösterir. (1000--1500 m) kahverengi ise en yüksek alanlardır. (1500 m ve yukarısı) gösterir.
Fiziki haritalar, aynı zamanda orta ya da büyük ölçekli haritalar olarak bilinir. Fiziki haritalar üzerinde yer alan yeryüzü şekilleri, Türkiye'de bulunan yeryüzü şekillerini, bölgenin dağlık olup olmadığını, yükselti değerlerini ve farklı bölgelerde bulunan yeryüzü yapılarını renklendirme yöntemiyle ifade eder.
(6) Kıt'a haritaları :1/20.000.000 ve daha küçük ölçekli haritalardır. (1) Plânlar:1/10.000 dahil büyük ölçekli haritalardır. (2) Topografik haritalar ve Detay haritaları:1/10.000 den küçük olan 1/100.000 dahil ölçekli haritalardır. (3) Coğrafya ve Genel görünüm haritaları:1/100.000 den daha küçük ölçekli haritalardır.
Vektör haritaların işleyişi
Raster haritaların aksine, vektör haritalar farklı katmanlardan oluşur. Her katman farklı bilgiler içerir. Bu bilgiler, haritanın yakınlaştırılma seviyesine göre gösterilir veya gizlenir ve bu da, görünümü daha açık bir hale getirir.
Tanım. Koroplet Haritalar coğrafi bölgeleri veya alanları ayrı bir şekilde göstermek için kullanılır. Haritanın görselleştirilmesi verilere göre biçimlenir veya gölgelenir. Bu özellik değerleri bir coğrafi haritada farklılıklarına göre görselleştirme imkanı sunar.
Alışılmış haritalardan farklı olan bu tür dijital haritalara Sayısal Harita denir. Uygulama Alanları: Proje sahasındaki dere, tepe, nehir, orman gibi doğal; karayolu, demiryolu, enerji nakil hattı, her türlü yapı ve tesis, kanal vb. gibi yapay özelliklerini gösteren belirli ölçeklerdeki haritaların üretilmesi.
Lokasyon Haritası (Anahtar Harita): Haritalan belirli bir köşesine konulan küçük haritadır. Bu haritalar kullandığımız haritanın dünya, kıta, ülke veya bölge içindeki yeri ile bütün içindeki parçanın nerede olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri