Tematik bir harita, belirli bir coğrafi alan için özel olarak temalı bir harita olarak tanımlanabilir. Tematik haritalar, belirli konular hakkında olma eğiliminde olan haritalardır.
Eğer haritada gösterilen bilgiler ağırlıklı olarak topografik karakterli ise bu tür kartografik ürünler topografik harita, buna karşın mekansal diğer konularla ilişkili ise tematik harita olarak adlandırılmaktadır.
Tematik harita, vektör veri üzerinde mekana ait bilgilerin seçilen konu ile ilişkili olarak sınıflandırılması, renklendirilmesi ve semboller kullanılarak gösterilmesidir. Tematik haritalar, veri analizinin en anlaşılır, en güçlü yöntemlerinin biridir.
Tematik haritanın kullanım alanları nelerdir? Tematik haritayı örneklendirmek gerekirse, hava sıcaklığı, jeoloji, denizcilik, turizm, tarımcılık, madencilik, ulaşım ,hava basıncı… Tematik haritalar haritanın daha kolay anlaşılmasını ve harita üzerinde analiz yapılmasını sağlar.
Birinci grupta, tematik haritalar (Türkiye fiziki, Dünya fiziki ve siyasi, şehir planları, fiziki plastik kabartma haritalar vd.) yer almaktadır. Tematik haritalar, satışa sunulan tüm ürünlerin küçük bir kısmını oluşturmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Tematik bir harita, belirli bir coğrafi alan için özel olarak temalı bir harita olarak tanımlanabilir. Tematik haritalar, belirli konular hakkında olma eğiliminde olan haritalardır. Harita yapım sürecinde konu ve konum belirlenir ve tüm tematik haritaların yapılması için gereklidir.
Yerci (1991) göre tematik haritalar, temel olarak nitel ve nicel haritalar şeklinde ayrılır.
Tematik haritalar: Belirli bir yerin si- nırları içerisinde herhangi bir konunun gösterilmesiyle hazırlanır. Bitki, toprak, nüfus, ekonomi, jeoloji ve klimatoloji haritaları tematik haritalara örnek veri- lebilir.
Tematik haritalar belirli bir konuya odaklı olan herhangi bir mekânsal verinin dağılışını gösteren haritalardır. Bir başka ifadeyle tematik haritaların amacı belirli coğrafi dağılımın oluşturduğu mekânsal örüntüyü göstermektir (Dent, Torguson & Hodler, 2009).
Siyasi Harita
Kuşbakışı düzlem üzerine çizilen haritalardan olan siyasi haritalar, bir bölgenin siyasi sınırlarını gösteren haritalardır. Türkiye siyasi haritası, Türkiye'nin diğer ülkelerle olan sınırlarını, kıta düzeylerini, şehir, ilçe ve köy gibi idari alanlarını göstermektedir.
Harita çizimi yapılırken çizilen bölgenin yer şekillerine göre renkler değişim göstermektedir. Ülke sınırları kırmızı renkte ve deniz, göl ve akarsu mavi renkte gösterilmektedir. Derinlik arttıkça mavinin renk tonu koyulaşmaktadır.
Geniş bir saha üzerinde, önceden tayin edilmiş olan zamanda yapılan rasatlardaki meteorolojik elemanların dağılımını gösteren (Lambert projeksiyon) haritalara, Sinoptik Harita (Synoptic Chart), veya Hava Haritası (Weather Map) denir. Bu haritalar aynı zamanda Deniz Seviyesi Basınç Kartı olarak da tanımlanır.
Yerkabuğunun dış yüzeyinde (karalar üzerinde ve denizler altında) oluşan yerşekillerini, onları oluşturan ve değişikliğe uğratan etken ve süreçleri araştıran, dağılışlarını haritalayan, bu bilgileri kullanarak toplumun yaşam kalitesine katkı sağlamaya çalışan bir bilim dalıdır.
Kabartma haritalar; arazinin yapısını, doğada olduğu gibi üç boyutlu olarak yansıtan, karton, branda bezi; balmumu, balmumu reçine karışımı, alçı veya plastik ağırlıklı malzemeden çeşitli yöntemlerle yapılmış haritalardır. Arazi, bu haritalarda belli bir yükseklikten bakılıyormuş gibi üç boyutlu olarak görünür.
Üç tür sayısal harita vardır: Vektör harita raster harita ve matris harita.
İki izohips arasındaki yükselti farkına eküidistans (izohips aralığı) denir.
Yani, Pay=harita üzerindeki uzunluk, Payda=arazi üzerindeki uzunluk. Örnek: 1/25000 ölçekli bir haritada harita üzerindeki 1 birimlik (cm) uzunluk, gerçekte yani arazide 25000 birim (cm)'e karşılık gelir.
(6) Kıt'a haritaları :1/20.000.000 ve daha küçük ölçekli haritalardır. (1) Plânlar:1/10.000 dahil büyük ölçekli haritalardır. (2) Topografik haritalar ve Detay haritaları:1/10.000 den küçük olan 1/100.000 dahil ölçekli haritalardır. (3) Coğrafya ve Genel görünüm haritaları:1/100.000 den daha küçük ölçekli haritalardır.
Küçük Ölçekli Haritalar: 1/100.000 ve daha küçük ölçekli haritalardır. Orta Ölçekli Haritalar 1/100.000 1/10.000 arası haritalardır. Büyük Ölçekli Haritalar: 1/5.000 ve daha büyük ölçekli haritalardır.
Mesela haritada yeşil renk yükseltinin en az olduğu yerleri gösterir (0-500 m) sarı renkte yükseklik biraz daha artar. (500-1000 m) turuncu renk yüksekliğin biraz daha arttığın gösterir. (1000--1500 m) kahverengi ise en yüksek alanlardır. (1500 m ve yukarısı) gösterir.
Kullanım amaçlarına göre haritalar; idari ve siyasi haritalar, beşeri ve ekonomik haritalar, fiziki haritalar, özel haritalar şeklinde sıralanmaktadır. Ölçeklerine göre haritalar; büyük ölçekli haritalar, orta ölçekli haritalar ve küçük ölçekli haritalar olarak sıralanmaktadır.
Vektör haritaların işleyişi
Raster haritaların aksine, vektör haritalar farklı katmanlardan oluşur. Her katman farklı bilgiler içerir. Bu bilgiler, haritanın yakınlaştırılma seviyesine göre gösterilir veya gizlenir ve bu da, görünümü daha açık bir hale getirir.
Lokasyon Haritası (Anahtar Harita): Haritalan belirli bir köşesine konulan küçük haritadır. Bu haritalar kullandığımız haritanın dünya, kıta, ülke veya bölge içindeki yeri ile bütün içindeki parçanın nerede olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri