Koram , düzenli ölçü derecelenmesi, görsel hiyerarşi, kademelenme, derecelenme ve Hiyerarşi olarak da tanımlanmaktadır. Hiyerarşi; biçim, yön, ölçü, aralık gibi unsurların yer aldığı iki karşıt ucun birinden diğerine doğru kademeli olarak geçişini sağlayan düzendir. Yapısında derece farkını barındırır.
Hiyerarşi bir diğer adıyla koram, iki karşıt ucu uygun kademeler aracılığıyla birbirine bağlayan bir temel tasarım ilkesidir. Koram, bir tasarımda ya da sanat eserinde tasarım elemanlarının önem derecelerine göre sıralanmasıyla oluşmaktadır.
Sonuç olarak, tasarımın 5 temel ilkesi denge, ölçek ve oran, kavramın anlatımı, renk ve doku, hiyerarşi ve odak olarak sıralanabilir.
Temel tasarım ilkeleri, doğru ve etkili tasarım yapmak için dikkat edilmesi gereken prensiplerdir. Örneğin oran, denge, ritim, bütünlük ve vurgu tasarımın 5 temel ilkesi olarak karşımıza çıkar. Temel tasarım ilkeleri, herhangi bir alanda yapılan tasarımda kullanılır.
Hiyerarşi, kademelenme ile yapılan düzenleme biçimidir. Merkezsel, Eksensel ve Çevresel Hiyerarşi olmak üzere üç tür hiyerarşi vardır.
İlgili 26 soru bulundu
Koram , düzenli ölçü derecelenmesi, görsel hiyerarşi, kademelenme, derecelenme ve Hiyerarşi olarak da tanımlanmaktadır. Hiyerarşi; biçim, yön, ölçü, aralık gibi unsurların yer aldığı iki karşıt ucun birinden diğerine doğru kademeli olarak geçişini sağlayan düzendir. Yapısında derece farkını barındırır.
Hiyerarşi, oluşum açısından (Yunanca: Ἱεραρχία) kelimesine dayanan, bir toplumdaki ya da kuruluştaki bireylerin belirli faktörlere bağlı olarak statü, görev, alt ve üst arası ilişkiler sınıflandıran ve bu sınıflara bağlı standartlar sunan yapı.
Görsel hiyerarşi, site görünümünün ve kullanıcı deneyiminin nasıl sunulacağını kontrol eder; site içi öğelerin görsel önem sırasına uygun olarak tasarlanması ve sıralanması anlamına gelir.
Tasarımın temel ilkeleri arasında önemli bir kural olan zıtlık yani karşıtlık, tasarımı göz alıcı hale getirmek için kullanılır. Hazırlanan görsel çalışmayı ilgi çekici yapabilmek için karşıtlıkların gücünden faydalanılır. Ritim, tasarımdaki genel uyumu ifade eder.
Buna göre tasarım elemanları; çizgi, biçim, şekil, renk, değer, doku ve boşluk- doluluk, tasarım ilkeleri ise denge, ritim, hareket, oran-orantı, vurgu, birlik ve çeşitlilik olarak belirlenmiştir. Bu eleman ve ilkeler, görsel anlatım dilinin grameri olarak kabul edilir.
Yönleri birbirini kesen ve dik durumda olan çizgi ve biçimler zıt ve aykırı sayılır. Birbirine yakın uygunluk ve paralelde olanlar ise uygun durumda kabul edilir.
Hareket, sanatçının, gözü bir kompozisyonun içine, çevresine yada kompozisyona doğru yönlendirmesinin yoludur. Görsel bir imajda hareket, objeler imajın içinde hareket ediyormuş hissiyatı uyandırdığında ortaya çıkar.
Biçim (Form) çizgi, renk ve diğer yüzey elemanlarının birbirleriyle ilişkileri sonucu olan, hacmi ve kütleyi tanımlayarak objeleri üç boyutlu incelememizi sağlayan ve şekilleri birbirlerine göre yerleşimleri ile ele alan bir terimdir.
Ritim Nedir? Görsel sanatlarda ritim; bir kompozisyonda farklı ögelerin sıra ile ve belli aralıklarla birbirini izlemesidir. Görsel tasarımda ritmin ne olduğunu daha kavramak için parçadan bütüne doğru mantığı ile ilerlemek yararlı olacaktır. Ritim görsel elemanların tekrarıdır.
5-Egemenlik : Bir düzenlemede)tasarımda dengenin sağlanması için tasarım öğelerinin ya da tasarımdaki görsel enerji kümelerinin bazılarının daha baskın ve güçlü olması gerekir. Üstünlük kurabilen biçim ya da küme egemen sayılır. Egemenlik, ölçü, değer, doku, biçim renk vb. bakımlarından olabilir.
Diğer adı “Mozaik” denge olarak da bilinen kristalografik denge, eşit ağırlıktaki öğeleri tekrarlayarak tasarımda grid oluşturmayı ve dengeyi sağlamayı amaçlar. Kristalografik denge kullanarak oluşturulmuş tasarımlarda odak noktası yoktur. Fakat, grid sistem kullanılarak tasarım organize edilebilir.
Ritim (Devamlılık): Ritim, uyum ya da devamlılık, aynı temel tasarım ilkesini de ifade eder. Genel bir ahenk sağlıyor. Bu uyumluluk hali ise, gözün tasarımdaki çok önemli detayları kolay bir şekilde yakalanmasını sağlar. Oran/Orantı: Oran, tasarımdaki yazılar ve şekiller arasında bulunan bir denge halidir.
Şekil iki boyutlu, biçim ise üç boyutludur. Şekil tek yüzeyli, biçim çok yüzeylidir. Şeklin hacmi yoktur, biçimin hacmi vardır. Form; çizgi, renk ve ışıktan oluşmuş yüzeydir.
Tipografi Hiyerarşisi Nedir? Aslında tipografi hiyerarşisi, görsel hiyerarşinin bir çeşididir. Bir metinde, en önemli parçaların, dikkat çekecek ve önemini vurgulayacak biçimde sunulmasını sağlar. Tipografik hiyerarşi olmazsa, bir tasarımdaki her metin, her cümle ve her kelime birbiriyle aynı görünür.
Hiyerarşi; emir, onay ve kontrol mekanizmalarının basamaklara ayrıldığı bir yapıyı ifade eder. Yapının içerdiği kademelerin sayısına ve her kademe içinde yer alan eşit düzeydeki unsurların nicelik ve niteliğine göre bu hiyerarşik düzen için “dikey” ya da “yatay” tanımlamaları kullanılır.
Görsel sanatlarda oran; «parçaların etki yönünden birbirlerini değerlendiren büyüklükleri» olarak ifade edilmektedir (TDK). Kısaca; oranı iki büyüklük arasındaki karşılaştırma, orantıyı ise iki oran arasındaki karşılaştırma diyebiliriz.
Hiyerarşi bütün dünyada kullanılan bir sınıflandırma sistemi olup en bilinen örnek ordularda yani askeriyedeki hiyerarşidir. Hiyerarşik düzen: Toplum veya kuruluşun tüm üyelerini görev, sorumluluk ve yetkilerine göre sınıflandıran yani sıraya sokan sistemdir.
Hiyerarşi Yetkisinin Özellikleri
Bir başka deyişle, hiyerarşi yetkisi ilke olarak metinde gösterilmesine gerek olmaksızın bütün üstlere astlarının üzerinde tanınmış olan emir, talimat verme, işlemlerin iptali veya yeniden oluşturulmasına imkân tanıyan bir hak, bir yetkidir.
Bu çerçevede heterarşi; karşılıklı ilişki ve bağımlılık halindeki aktivitelerin eşgüdümünü ve kendi kendine organize olma etkinliklerini ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri