Temettü dağıtım tarihleri önceden BIST'te bildirilir ve kamuoyuna duyurulur. Bu tarihten bir gün önce hisse senedine yatırım yapmanız dahi temettü almanız için yeterlidir. Nakit temettü alabilmeniz için temettünün dağıtılacağını gün hesabınızda hisse senetlerinin bulunması gereklidir.
Temettüyü alabilmek için hisse senetlerine yatırım yapmanız yeterlidir. Hisseyi temettü tarihinden bir önceki gün alsanız bile temettü ödemelerinden faydalanabilirsiniz.
Temettü almak için hisseyi bir sene gibi bir süre tutmanız veya belli bir lot sayısından fazla almanız gerekmiyor. Temettü dağıtan bir şirketten kâr payı alabilmek için temettü tarihinden önceki günün kapanışında ilgili hisseye sahip olmanız yeterlidir.
Temettü almak veya buna hak kazanmak için bireylerin hisse senedi sahibi olması gerekmektedir. Bu sahiplikle elde edilen ortaklık, şirketin temettü ödeme gününde bu hakkın elde edilmesini sağlar.
Temettü ödemeleri, yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarından getiri elde etmelerine yardımcı olabilir. Şirketler, temettü ödemeleri yaparak hissedarların yatırımlarını takdir eder ve yatırımcılarına karlı bir yatırım sunarlar. Ayrıca, temettü ödemeleri, yatırımcıların yatırımlarının riskini de azaltabilir.
İlgili 20 soru bulundu
—Şirketlerin temettü ödemelerine ilişkin duyuruların, ilgili şirketlerin hisse senedi fiyatlarına hiçbir etkisi yoktur”.
100%'den fazla temettü ödemesine sahip bir şirket kazandığı kârından daha fazla temettü dağıtıyor demektir.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler tarafından yapılan temettü ödemeleri kullanıcı hesaplarına alım gücü olarak aynı gün içerisinde, nakit bakiye olarak T+2 iş gününde geçmektedir.
Temettü, yatırımcılar için önemli bir kazanç kaynağıdır çünkü bu ödemeler, hisse senetlerinin fiyatının yanı sıra ek bir gelir kaynağıdır. Ayrıca, temettü, yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarını teşvik edebilir ve hisse senetlerini daha çekici hale getirebilir.
Temettü ödeme günü hisse fiyatı, önceki işlem günü kapanış fiyatından brüt temettü miktarı kadar çıkarılarak işleme açılır. Maliyet de hisse başına net temettü oranı kadar düşer. GYO ve Yatırım Ortaklığı hisselerinde ise maliyet brüt temettü oranı kadar düşer.
Midas uygulamasından ilgilendiğin şirketin hisse detay sayfasına girerek, “Temettü Ödemeleri” bölümünden; Hissenin son 12 aylık temettü verimine. Bir yılda kaç kere temettü ödemesi yaptığına.
Temettü dağıtımı yapılan tarihte hisse senedi fiyatı, ödeme tutarı kadar düşer. Ancak temettü ödemesi hisse fiyatları üzerinde olumlu bir etki de yapabilir. Bunun nedeni, temettü dağıtımının yatırımcıların şirkete olan güvenini artırması ve dolayısıyla hisse fiyatlarını desteklemesidir.
Temettü, nakit olarak dağıtılacaksa şirketin ortaklarının hesaplarına otomatik olarak yatırılır. Paranın hesaba geçmesi 2 işlem gününü bulur. Dağıtılan kâr payı, 2 işlem günü sonra nakit veya hisse senedi olarak hesaba aktarılır.
Temettü miktarı sabit değildir (faizin aksine) ve şirket tarafından herhangi bir zamanda değiştirilebilir. Temettüler genellikle 3 ayda bir ödenir.
Temettü dağıtıldıktan sonra hisse senedinin değerinin düşmesi ya da yükselmesi, hisse senedi alım, satımlarıyla ilgilidir. Temettü dağıtıldıktan sonra hisse senedini satan çok olursa fiyatı düşer, alan çok olur ise fiyatı yükselir.
Temettü dağıtımı sonrasında hisse fiyatları, alış satışlara göre belirlenmektedir. Temettü dağıtılan günün sonrasında brüt hisse fiyatları dağıtılan kar payı miktarında düşmektedir. Durumu açıklamak gerekirse: Bir şirketin değeri stabil değildir ve değer şirketin varlıklarına ve ettiği kara göre değişir.
Temettü uygunluğunun sona erdiği tarihe, temettü ödeme tarihi denir. Örneğin, bir hisse senedinin temettü ödeme tarihi 18 Nisan Salı günü ise, hisse senedini o gün veya daha sonra satın alan hissedarlar, temettü bitiş tarihinde veya sonrasında satın aldıkları için temettü almaya hak kazanamayacaklardır.
1000 birimlik hisse senedine verilen isim. hisse senetleri piyasasında işlem birimidir. i.m.k.b. hisse senetleri piyasası'nda, 1 lot; 1.000.-tl nominal değerli 1000 adet hisse senedini veya 1.000.000 tl nominal değerli hisse senedini ifade eder.
Şişecam Temettü Ödemesi Ne Zaman? (2023)
Şişecam'ın 4. çeyrek finansal verilerine göre 2022 yılında 19,3 milyar TL kâr elde etti. Şirket Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yaptığı açıklamada 2 Haziran 2023 tarihi itibariyle hisse başına net 0.617 TL temettü dağıtacağını bildirdi.
Buna bağlı olarak hisse başına 60 kuruş temettü alırsınız. Elinizde 1000 tane hisse olduğu için toplamda 600TL temettü ödemesi almış olursunuz. Ancak burada bilmeniz gereken önemli bir nokta vardır. Hisse senedinin fiyatı, pay başına temettü kadar düşecektir.
Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli. Temettü almak için hisseyi belli bir süre tutmanız veya belli pay sayısından fazla almanız gerekmiyor.
Evet kazandırır. Hisse senedi sahipleri ellerindeki hisse senedi miktarlarına göre şirketin karından faydalanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri