Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
Ayrıca ağır bir malzeme olduğu için binaya fazla yük verdiğinden statik açıdan olumsuzluklar oluşturur. Ürünün herhangi bir esneme veya elastikiyet özelliği olmadığı için depreme karşı dayanaklı değildir.
Genellikle yığma yapılarda kullanılan duvar malzemesinin çekme dayanımı, harcın ise kayma dayanımı düşüktür. En önemli hasar nedeni, deprem etkisiyle duvarlarda oluşan kayma gerilmeleri dolayısıyla çekme gerilmelerinin meydana getirdiği çatlak, ayrılma ve dağılmadır. Ayrıca, yığma yapılar ağır ve rijittirler.
Yığma sistemde kolon, kemer, duvar, kobbe, tonoz gibi yapı elemanlarının hepsi yapı malzemesinin üst üste yerleştirilmesi ile oluşturulmaktadır. Binadaki döşeme ve çatı gibi yatay taşıyıcı sistem yükleri iç ve dış duvarlar tarafından taşınarak temele nakledecek şekilde yapılan yapılardır.
Yığma yapının bodrum ve temel duvarlarında taş kullanılmalıdır. Tuğla her ne kadar pişmiş de olsa su ve dondan etkilenmektedir. Kırsal yapılarda genellikle duvar malzemesi olarak kerpiç kullanılmaktadır. Yapılan deneyde kerpicin 45 günlük dayanımının 45 kgf/cm²(4,41 mPa)olduğu görülmüştür.
İlgili 22 soru bulundu
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
mühendislik hizmeti alınarak veya mühendisler tarafından bilimsel olarak belirlenmiş kriterlere uyularak (kat sınırı, pencere kapı konumlandırma şartları vb.) inşa edildiğinde gayet güvenilir yapılardır.
Taşıyıcı elemanları başta doğal taş olmak üzere tuğla veya kum taşı benzeri süneklikleri az olan gevrek malzemelerle inşa edilmiş yapılardır. Yığma yapı, taşları ya da tuğlaları birbirine bağlayarak taşıyıcı bir yapı oluşturan ve çivi kullanmadan monte edilen bir sistemdir.
Yığma Kagir Duvar Davranışı
Taşıyıcı duvarlar, çatı ve döşemelerden gelen düşey ve yatay yükleri taşır. Etkiyen dış yükler yapının çekme kapasitesini aştığında çatlaklar ortaya çıkar.
Diğer yığma sistemlerde olduğu gibi donatısız yığma yapılarda taşıyıcı duvarların üstüne kiriş görünümünde yatay hatıllar yapılmaktadır.
YIĞMA YAPILAR
Herhangi bir iskeletsel sisteme sahip olmayan, duvarlarının taşıyıcı nitelikte olduğu, tuğla,taş vb. elemanların üst üste konularak ve harçla bağlanarak, elemanların düşey yükleri birbirine aktarması esasına dayalı çalışan yapısal sistemlere denir.
Gerek ahşap yapılar gerekse yığma tuğla binaların bir, iki ve nadiren de olsa 3 katlı olabileceğini belirten Gündüz, "Daha önceki deprem yönetmenliklerinde ahşap, yığma türü binalarla ilgili depreme dayanıklılık hususunda açıklayıcı hususlar bulunmaktadır." diye konuştu.
Bu tür yapılarda deprem anında dış duvarlardan başlayan hasar etkiyen deprem kuvvetine göre bölme duvarlarını içine alarak ilerler. Bu nedenle bütün duvarları taşıyıcı olarak çalışan bu yapı sisteminde hasar değerlendirmesi dış duvarlara göre yapılır.
Darbelere veya deprem durumunda gelebilecek. yüklerde brikete karşı tuğla neredeyse 2 kat daha. dayanıklıdır.
Briket Ev Sağlam Mı? Savaş mağduru olan yaşlı, çocuk ve kadınların yaşam sürmeleri için hazırlanan briket evler sağlam yapılardır. Evlerin yapımında kullanılan briket sayesinde ağır duvarlar inşa edilir.
Briket evler çadırda yaşayan aileler için alternatif olarak tasarlanmış evlerdir. Bu evler dayanıklı ve güvenilir olduğu için derme çatma çadırlarda yaşanılan sorunların yaşanmamasına olanak sağlamaktadır. Kişilerin kar, yağmur, rüzgar gibi olumsuz hava şartlarından korunmasını imkan vermektedir.
19x29x13.5 cm boyutlarında olan bu tuğlaların ağırlığı yaklaşık 3400 gr olup, 19 cm kalınlığında duvar örülmektedir. Özellik kolonsuz yığma binalarda kullanılan yığma tuğla oldukça dayanıklı binalar inşa etmeye de olanak vermektedir.
Betonarme hatıllar, donatısız yığma yapılarda genelde birbirlerine bağlanmazlar. Yatay ve düşey betonarme hatılların birbirlerine bağlandığı örnekler kuşatılmış yığma yapılardır (örnekler için bkz. Şekil 1).
Yığma yapılarda bir iskelet sistemi bulunmadığından yük, sırasıyla yapının duvarlarında kullanılan malzemelerden geçerek zemine ulaşır. Bu yapılarda herhangi bir kolon olmadığından temel taşıyıcı görevleri duvarlar üstlenir ve her malzeme kendisine düşen görevi yerine getirir.
Ytong taşıyıcı düşey duvar elemanları ile deprem bölgelerinde iki tam kata kadar yığma yapı inşa etmek mümkündür.
Yuvarlak Delikli Yığma Tuğla: Ortalama 3.50 TL birim fiyatı bulunmaktadır. Küçük Yığma Tuğla: Ortalama 3 TL birim fiyatı bulunmaktadır. Büyük Yığma Tuğla: Ortalama 3.50 TL birim fiyatı bulunmaktadır.
Harman tuğlasıyla ve diğer adı lime ile yapılmış binaların Erzincan depreminde mal ve can kaybına yol açmamış olması en büyük yol göstericidir. Binaların zemin katlarının harman tuğladan örülmesi kolanların arasında yüksek dayanım gücü meydana getirecektir.
Briket tuğlalar özellikle yük taşımayan ya da iki katlı gibi alçak binaların duvarlarındaki iskelet yapısında tercih edilir. Yapısı hafif olan bu ürün ile inşa edilen alan da hafif olur. Ancak briket duvar iskeletleri oldukça sağlam ve dayanıklı olur. Üstelik briketler yangına karşı da yüksek koruma sağlar.
Yapı malzemesinde hafiflik ve güvenlik denince de akla ilk olarak Ytong malzemesi gelmektedir. Kuru birim hacim ağırlığı 400 kg/m³ Ytong, hafifliğiyle binaların toplam ağırlığının, dolayısıyla depremde maruz kalacağı kuvvetlerin azalmasını sağlamaktadır. Ytong, bu anlamda güvenli yapılaşma için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri