Temettü Nasıl Dağıtılır? Vergiler ve diğer giderlerin şirket yıllık net dönem kârından çıkartılması sonucunda kalan kısım; %20'den az olmamak kaydı ile hissedarlara dağıtılır. Temettü dağıtım şekillerinden genellikle tercih edileni; yalnızca nakit veya yalnızca hisse senedi olarak dağıtımın yapılmasıdır.
Temettü ödemeleri genellikle yıllık veya dönemsel olarak yapılır ve her hisse senedi sahibine sahip oldukları hisse senedi sayısına göre eşit oranda dağıtılır. Örneğin, bir şirket yıllık temettü ödemesi olarak 1 TL tutarında bir temettü açıklarsa, bir hisse senedi sahibi 100 hisse senedine sahipse 100 TL temettü alır.
Temettü oranı, dağıtılan kar payının ilgili dönemde elde edilen toplam kara yüzde kaç oranında denk geldiğini gösteren bir hesaplamadır. Basitçe ifade etmek gerekirse: “Temettü = Dağıtılan kar payı / İlgili döneme ait net kar” şeklinde hesaplanır.
Oldukça önemli bir ortaklık hakkı olan kar payı, işletmede her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre pay verilmesi ile meydana gelir. Temettü oranları, şirketlerin yıl sonu gelir tablolarına bağlı olarak belirlenirler ve yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilen veriler arasında yer almaktadır.
Temettü şirket hissedarlarına ortaklık payları oranında kar payı dağıtılmasıdır. Yıllık bilançoya göre belirlenen net kardan ya da bunun için ayrılmış yedek akçelerden dağıtılabilir. Kar payının dağıtılmasına anonim şirketlerde genel kurul karar verir.
İlgili 26 soru bulundu
Temettü yatırımı, uzun vadeli yatırımcılar için ideal bir stratejidir. Çünkü yüksek temettü oranı olan şirketler, genellikle karlılığı yüksek ve güçlü finansal yapısı olan şirketlerdir. Bu da hisse senetlerinin fiyatındaki artışı destekleyebilir. Ancak temettü, yatırımcılar için riskli bir strateji de olabilir.
Evet, borsaya uzun vadeli bakan yatırımcılar için temettü (kâr payı) verimi önemli bir gösterge. Her yıl temettü ödeyen, temettü verimi yüksek olan, her yıl büyüyen miktarlarda temettü veren, sektöründe söz sahibi olan şirketler uzun vadede yatırımcısı için 'kumbaradan' farklı değil.
100%'den fazla temettü ödemesine sahip bir şirket kazandığı kârından daha fazla temettü dağıtıyor demektir.
Temettü almak için hisseyi bir sene gibi bir süre tutmanız veya belli bir lot sayısından fazla almanız gerekmiyor. Temettü dağıtan bir şirketten kâr payı alabilmek için temettü tarihinden önceki günün kapanışında ilgili hisseye sahip olmanız yeterlidir.
Temettü dağıtımı; bir şirketin yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer ödemelerin çıkarılması neticesinde elde kalan miktarın en az %20'sine tekabül eden kısmın şirket hissedarları arasında bölüştürülmesidir.
Buna bağlı olarak hisse başına 60 kuruş temettü alırsınız. Elinizde 1000 tane hisse olduğu için toplamda 600TL temettü ödemesi almış olursunuz. Ancak burada bilmeniz gereken önemli bir nokta vardır. Hisse senedinin fiyatı, pay başına temettü kadar düşecektir.
Yani bir şirketin toplam sermayesi 100.000 TL ya da diğer bir deyişle şirkete ait toplam 100.000 adet pay bulunmaktayken, bizim elimizde şirkete ait 10.000 adet pay bulunması durumunda ortaklık oranımız 10.000 / 100.000 = yüzde 10 olur. Zaman zaman “Pay (Hisse) Başına Temettü” kavramı da kullanılabiliyor.
Örneğin, bir şirketin bir yıl önce hisse başına 1 TL temettü ödediğini ve bu yıl hisse başına 1,20 TL temettü ödediğini varsayalım. Bu durumda, şirketin temettü büyümesi yüzde 20'dir.
Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli. Temettü almak için hisseyi belli bir süre tutmanız veya belli pay sayısından fazla almanız gerekmiyor.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Temettü ödemesi yapacak bir şirketin hisse senetleri alınır.
Temettü veren hisseler, yatırımcılara düzenli gelir akışı sağlayarak emeklilik dönemi veya pasif gelir hedefleyenler için avantaj sunmakta. Ayrıca, hisse senedi değerindeki dalgalanmalardan etkilenme riskini azaltıp, uzun vadeli getiri potansiyeli sunarak, enflasyon karşıtı koruma sağlayabilir.
Temettü nasıl hesaplanır? Hisse senetleri nominal değerlerle ölçülmektedir. Borsada bu değer 1 TL olarak belirtilmiştir. Bu noktadan hareketle %20 temettü dağıtan bir şirkete ortak olunması durumunda her bir hisse için 1 TL nominal değerin karşılığı olarak 0,20 TL (20 kuruş) kâr payı alınır.
Temettüyü alabilmek için hisse senetlerine yatırım yapmanız yeterlidir. Hisseyi temettü tarihinden bir önceki gün alsanız bile temettü ödemelerinden faydalanabilirsiniz.
Lot kısaca, borsada işlem birimini anlatır. Yani, 1 lot 1 adet hisse senedini ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak '1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot' eşitliği uygulanır.
Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler tarafından yapılan temettü ödemeleri kullanıcı hesaplarına alım gücü olarak aynı gün içerisinde, nakit bakiye olarak T+2 iş gününde geçmektedir. Bu nedenle temettülerden gelen tutarlar kullanıcı hesaplarına nakit bakiye olarak 2 iş günü sonra yansır.
A.S. (ASELS.IS), Kasım 22, 2024 tarihli bir ex tarih ve Kasım 24, 2024 ödeme tarihi ile ₺0.09 tutarında bir temettü duyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri