İlimizde çok çeşitli tiplerde curaya rastlanır. İki telli ve üç telli curalar ve özellikle parmak curası adı da verilen curanın ilimizde ayrı bir yeri ve önemi vardır. Mızrap kullanmadan parmaklar marifetiyle ezgi çalınır.
"Cura, Yörükler'in önemli bir çalgı aletidir. Çünkü yörüğün torbasına girebilecek küçük saz aletidir.
Cura, Yörük halk çalgılarından biridir. Akdeniz ozanları tarafından çoklukla kullanılan bu çalgının uzunluğu 55–60 cm kadardır ve bağlama ailesinin en küçük çalgısıdır.
Burdur müzik kültürüne önemli değer katan sazlar arasında üç telli ve dört telli cura yer almaktadır. Dört telli cura, yörede zaman zaman iki telli olarak da isimlendirilmektedir.
Cura, bu ailenin en küçük boylu ve ince ses veren çalgısıdır. Tambura, curadan daha büyük ve curaya göre bir oktav kalından ses veren bir çalgıdır. Bu çalgıya yaygın olarak bağlama denilmekle birlikte, bağlamanın ayrı bir düzeni olduğundan “ Tambura” adının kullanılması daha uygundur.
İlgili 21 soru bulundu
Cura, Roma mitolojisinde insanları kilden yaratan tanrıçadır. İsmi Latince "ilgi", "alâka", "özen" gibi anlamlara sahiptir. Mite göre Cura insanı kilden yaratmış, daha sonra karşılaştığı Jove ise insana "ruh" üflemiştir.
Boyutları 55 cm ile 70 cm arasında değişen, (55 - 60 cm boyunda olanlara “cura”, 60 cm ve üzerinde boyutta olanlara ise “cura bağlama” denilmektedir.) Türk halk müziği çalgılarından, bağlama ailesinin en küçük boyutta olan ve sesi en ince olan üyesidir.
Kendine özgü bir düzen ve çalım tekniği ile icra edilen ikitelli bağlama/cura, iki sıra telden oluşan ve şelpe (pençe) tekniği ile çalınan iki sesli bir çalgıdır.
Cura Çalmak Zor Mu? Bağlamanın daha küçük bir versiyonu olan Cura'yı çalmak aslında saza göre daha kolaydır. Hatta daha basit olduğu için bağlamaya geçiş aşamasında sıklıkla tercih edilmektedir.
Düzeni alttan üste doğru (La - Re - Re) olarak akortlanır. Dem teli'nin akordu üst telin bir oktav tizine çekilir.
Standart 1 takım cura bağlama telidir. Tekne boyları 22-29 cm. aralığında olan cura bağlamalar için tavsiye edilmektedir. Paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Tel ömrü diğer tellere göre daha uzundur ve yumuşak bir tona sahiptir.
Gene cura sazında 7- 16 perde olurken bozuk sazının 15-18 perdesi vardır. Bağlama ailesinin temel sazı olan bağlamanın ise 17 ile 24 arasında değişen perde sayısı ve komalı sisteme göre ara perdeleri mevcuttur. Perdelerin sayısını belirleyen temel unsur, tel boyudur.
Cura 3D , 3D yazıcılar için dilimleme yazılımıdır. Bir 3D modelini alır ve bir 3D yazıcının anladığı kod olan G Kodu olarak bilinen bir dosya oluşturmak için katmanlara ayırır.
Oyma cura sapları özellikle sert ağaçlardan yapılır. En çok tercih edilenler gürgen, maun, akçaağaç, erik ve ardıç ağaçlarıdır. Bu ağaçlar az çalıĢıp az deforme oldukları için tercih edilir.
Yaren. Özay Gönlüm'ün tambura, bağlama ve cura'yı aynı gövdede birleştirdiği saz. Tasarımını Özay Gönlüm'ün yaptığı yaren, ilk defa Cafer Açın tarafından imal edilmiştir.
Bağlamanın atası, Orta Asya kökenli bir çalgı olan kopuzdur.
Bağlama ailesinin en ince ses veren çalgısı olan cura hem tezene hem de parmak ile ( şelpe) çalınır. Genellikle eğe olmak üzere Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde görülmektedir.
Bağlama ailesinin küçük boyutta alan ferdine cura denir ve en zor bağlama çeşididir. Bu nedenle yeni başlayanların tanburayı seçmelidir.
Seçili Kartlarda 2 Ay Ertelemeli Peşin Fiyatına 3 Taksit Fırsatı! Kurumsal faturaya uygun!
Elektro saz çalmak, klasik olanlara göre daha kolaydır. Çünkü elektro sazda parmaklarınızı 7 tel üzerinde değil 4 tel üzerinde gezdirerek tüm notaları çalabilirsiniz. Geniş ses perdeleri arasında dolaşabilen bu sazın telleri, altında veya üstünde yer alan telin sesine göre akort edilir.
En başarılı sonuç veren ladin, maun, kestane, ardıç ve dut ağaçlarıdır.
Sazcı kelimesi ile ilgili arattırılan sıkça sorulan sorulara haberin detayından ulaşabilirsiniz.
Cura Eğitimi nedir? Cura , 3D yazıcılar için açık kaynaklı bir dilimleme uygulamasıdır . Ultimaker Cura, kullanıcının model dosyasını katmanlara bölerek ve yazıcıya özel bir g kodu oluşturarak çalışır . Tamamlandığında, g kodu, fiziksel nesnenin üretimi için yazıcıya gönderilebilir.
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
Akort düzeninden dolayı, bağlama ailesi içinde yer alan üç telden oluşan, bir çalgıdır. Tekne, Sap ve Burgu kısmı olmak üzere üç bölümden oluşur. 3 Telli Kopuz Bağlama, Türk halk müziğinde yaygın bir enstrümandır ve Anadolu, İran, Azerbaycan ve Orta Asya müziklerinde de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri