Temiz kelimesinin eş anlamlısı olarak 'pak' sözcü genelde Türkçe içerisinde kullanılmaktadır. Ancak alternatif olarak birden fazla sözcükler yine eş anlamlı şekilde temiz kelimesini karşılamaktadır. Bunlar arasında 'hijyen, arı ve nezih' gibi kelimeler yer alıyor.
TEMİZ KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Bahsettiğimiz anlam ilişkisi zıt anlamdır. Zıt anlamlı kelimeler birbirinin karşıt anlamlısıdır. Cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılamazlar. Temiz kelimesinin zıt anlamlıları 'kirli, pis, berbat' kelimeleridir.
Var kelimesinin eş anlamlısı "mevcut" ve "olanca" olarak bilinmektedir.
KİRLİNİN EŞ ANLAMLISI
Kirli kelimesinin zıt anlamlısı olan kelime temizdir. Buradan da anlaşılacağı gibi kirli kelimesinin yerine leke, pis, zararlı gibi kelimeler kullanılabilir. Fakat genelde bu kelime somut olarak düşünüldüğü için bazı mecaz anlamlar atlanabilmektedir.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Pak Eş Anlamlısı Nedir? Temiz kelimesi de pak gibi hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılabilir. Dilimize Yunancadan geçmiş olan hijyenik kelimesi, orijinal dilinde ''hygiene'' şeklinde yazılır.
İlgili 37 soru bulundu
1- Temiz: Temiz kelimesi de kirli gibi hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılabilir. 2- Pak: Genellikle pirüpak şeklinde kullanılır.
1- Sözcük: Eski Türkçe bir kelime olan söz, 8. asırdan beri kullanılmaktadır. Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Kirli eş anlamlısı ile beraber aynı zamanda pis sözcüğünü alternatif şekilde kullanabilirsiniz.
Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu bu kelime için eş anlamlı olarak, 'pis' sözcüğünü sunmaktadır.
Kirli kelimesinin bilinen eş anlamlıları pis, leke, zararlı ve murdardır.
Kur'an ve Sünnet'te “temizlik” kavramı genellikle tahâret (tuhr) kelimesiyle ifade edilir. Sözlükte “temizlenmek, arınmak” mânasındaki tahâret (tuhr) terim olarak “maddî kiri (necâset, habes) veya mânevî pisliği (hades) gidermek” anlamına gelir. Nezâfet kelimesi de benzer anlamları içerir.
Türk Dil Kurumu açısından iyi kelimesinin eş anlamlı karşılığı Ala, hoş, becerikli ve mükemmel sözcükleri olarak öne çıkar.
Elde bulunan ya da gözle görülen şeyler ''var'' olarak nitelendirilir. Nist, yok, adem ve gaybubet kelimeleriyle zıt anlamlı olan var, bazı birleşik isimlerde ve tamlamalarda da geçer.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Üzgün kelimesinin zıt anlamlısı yukarıda da belirttiğimiz üzere mutlu kelimesidir.
Çeşit kelimesinin eş anlamlı kelimeleri ise cins, kalem, tür, nev, soy, türlü, bölüm kelimeleridir.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Dost Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Dost kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'arkadaş' sözcüğü Türkçede değerlendirilmektedir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Libas kelimesinin çoğulu olan elbise sözcüğü, kıyafet ile eş anlamlıdır. 3- Giysi: Öz Türkçe bir kelime olan giysi, giymek fiilinden türetilmiştir.
Sonbahar kelimesinin yakın anlamı, anlamdaşı veya eş anlamı güz kelimesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri