Mavi Yakalı Mesleklere Örnekler Elektrikçi, fırıncı, şoför, araba tamircisi, tekstil işçisi, garson, madenci, temizlik görevlisi ve mobilyacı gibi meslek grupları mavi yakalılar arasında yer alıyor.
Beyaz yaka bedensel değil daha çok zihinsel gücüyle, masa başı çalışıyor. Memurdan yönetici pozisyonuna kadar geniş bir grup bu kapsam içinde yer alıyor. El emeğine dayanmayan işlerde çalışan beyaz yaka daha çok idari ve araştırma geliştirme işlerinde faaliyet gösteriyor.
Gri yakalı işçi, beyaz yakalı işçi veya mavi yakalı işçi olarak sınıflandırılmamış çalışanların dengesini ifade eder. Hem mavi hem de beyaz yakalı unsurların bazılarını içeren ve genellikle gelir elde etme yeteneği açısından iki kategori arasında yer alan meslekleri ifade etmek için kullanılır.
Beyaz yaka ofis çalışanı olarak bilinirken mavi yaka ise daha çok işçi sınıfını temsil etmektedir. İş gücü kısmında da beyaz yaka ve mavi yaka farklılık göstermektedir. Mavi yakalılar zihinsel güçlerinin yanında ek olarak beden gücü ağırlıklı olarak çalışırlar.
İş hayatında en çok aranan mavi yaka pozisyonlar şu şekilde sıralanabilir; Firmaların en fazla arayışta olduğu mesleklerden biri olan kasiyerlik, öne çıkan mavi yaka pozisyonları arasında bulunur. Lokanta, market ya da eğlence mekanları başta olmak üzere pek çok iş yerinde kasiyerlere ihtiyaç duyulur.
İlgili 36 soru bulundu
Sarı yaka nedir, kimdir sorularına gelince; beyaz yakalının yöneticisi demek doğru ve net bir ifade olur. Sarı yakalılar, beyaz yakalıya göre daha eğitimli ya da daha tecrübeli çalışanlardır. Örneğin; bir şirkette insan kaynakları uzmanı beyaz yakalı iken, şirketin genel müdürü sarı yakalıdır.
Beyaz yaka meslek grupları olarak; idareci, bankacı, memur, aile hekimi, avukat, insan kaynakları çalışanı, muhasebeci, dijital pazarlama uzmanı gibi genellikle masa başı çalışma ortamına sahip meslekleri sayılabiliriz.
Beyaz yakalı işçiler, akademi, işletme yönetimi, müşteri desteği, pazar araştırması, finans, insan kaynakları, mühendislik, yöneylem araştırması, pazarlama, bilgi teknolojisi, ağ oluşturma, avukatlar, tıp uzmanları, mimarlar, araştırma ve geliştirme ve sözleşme ile ilgili çalışmaları içerir.
Tarihsel olarak beyaz yaka sınıfına bakıldığında ofis işleri ve yönetim tarafından yürütülen iş kolları olarak tanımlanmaktadır. Mavi yaka denildiğinde ise geleneksel iş statüsüne sahip olan, fabrikalarda çalışan işçi sınıfını tabir eden bir kavramdır.
Kırmızı Yaka: Kırmızı Yakalılar her türden devlet işçilerini kapsamaktadır. Turuncu Yaka: ABD'de mahkumlara giydirilen turuncu renkten dolayı, hapishane işçilerini kapsıyor. Yeşil Yakalı: Çevre ve yenilenebilir enerjiye ilişkin çok çeşitli mesleklerde çalışanları tanımlıyor.
Kara (Siyah) Yaka: Madencilik veya petrol sondajı gibi işçilerin ile yasadışı mesleklerde çalışanları tanımlamak için kullanılmıştır. Pembe Yaka: Pembe yakalı işçiler hizmet sektöründe çalışan işçi sınıfının bir üyesidir.
Beyaz yakalı mesleklerde avukat, mimar, proje uzmanı, doktor, mühendis, muhasebeci, satış ve pazarlama uzmanı, öğretmen, hemşire ve bankacılar öne çıkıyor.
Mavi yaka terimi, genellikle imalat, inşaat ve hizmet sektörlerinde fiziksel emek gerektiren işlerde çalışan kişileri ifade eder. Altın yaka terimi ise, genellikle yüksek eğitim ve beceriye sahip, teknoloji ve finans gibi sektörlerde çalışan kişileri ifade eder.
Kamu gözünde “İşçi” mavi yaka, “Memur” ise beyaz yaka diye tabir edilebilir. Yani mavi yaka, bedensel gücüyle maaş veya süreli ücret karşılığı çalışan işçilerden oluşuyor. Mavi yakalılar el emeğine dayanan işlerde çalışıyor. Beyaz yaka ise bedensel değil, daha çok zihinsel gücüyle, masa başı çalışıyor.
Pembe yakalı işçi, bakım odaklı kariyer alanında ya da tarihsel olarak kadınların işi olduğu düşünülen alanlarda çalışan birini ifade eder. Bu, güzellik endüstrisindeki işleri, hemşireliği, sosyal çalışmayı, öğretimi, sekreterlik çalışmasını veya dadı gibi meslekleri içerebilir.
beyaz ve mavi yakalılar arasında kalmış, her birinden de bazı özellikler taşıyan çalışan sınıfı. gri yakalılara örnek olarak; polis memurları, hemşireler, askerler, teknisyenler gösterilmektedir.
Plazalarda ya da benzeri mekânlarda yoğunlaşan finans, medya, sigorta, muhasebe, emlâk, reklâmcılık, bilişim işlerinde çalışanlar gibi, mimarlar, mühendisler, doktorlar, avukatlar, öğretmenler de –eğer işgüçlerini ücret karşılığında satıyorlarsa– "beyaz yakalı" işçilerdir.
Yeşil yakalı işçi, ekonominin çevre sektörlerinde çalışan bir işçidir. Çevresel yeşil yakalı işçiler (veya yeşil işler) yeşil kalkınma talebini karşılar. Genel olarak, koruma ve sürdürülebilirliği artırmak için çevreye duyarlı tasarım, politika ve teknoloji uygularlar.
Yargıtay kararları doğrultusunda, beyaz yakalının üstü mevcutsa, yani yönetici konumunda olmasına karşın bir başka kişiden emir alıyorsa, mesai saatlerini kendisinin belirlemediği kabul edilmektedir. Bu durumda beyaz yakalı fazla mesai ücretine hak kazanmaktadır.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nda yer alan tanıma göre yeşil yakalı meslekler imalat, tarım, hizmet ve Ar-Ge sektörlerinde insanlığın karşı karşıya olduğu çevresel tehditleri gidermeyi amaçlayan mesleklerdir.
Beyaz yakalıların maaşları ortalama 12.000 TL ile 80.000 TL arasında değişir. Beyaz yakalıların maaşı; yaptıkları mesleğe, kıdemlerine, çalıştıkları sektöre (devlet, özel) ve kuruma göre değişir.
Beyaz yaka, bedensel değil zihinsel olarak faaliyetlerini yürüten masa başı çalışanlarına verilen genel bir isimdir. Beyaz yaka grubu, işlerini genellikle ofis ortamında icra eder. Beyaz yaka, büro, idari, yönetsel görevleri içerir.
Örneğin doktorlar beyaz yakalı çalışanlardır. Oldukça hareketli meslek hayatları vardır ve zihinsel olduğu kadar fiziksel katkıları da etkindir. Beyaz yaka çalışanları kariyer odaklı kişilerdir. Bulundukları konumdan yükselmeyi hedeflerler, şirkette daha yüksek pozisyonlarda çalışabilmek için çabalarlar.
İşletmelerin idari kısımlarında çalışan, çoğunlukla ön lisans ve lisans mezunu olan kişileri ifade eden beyaz yakalı kişiler de veri tabanımızda önemli bir yere sahip. İş arama sürecinin sancılarını bildiğimiz kadar tesislerin aynı frekansta oldukları kişilere ulaşmak konusundaki ihtiyaçlarını da anlıyoruz.
Beyaz Yakalılar: Her türlü işletmelerin ofis bölümlerinde çalışan müdür, şef, ofis görevlileridir. Bu gruba muhasebe, satış, pazarlama, çağrı merkezi gibi bölümlerde çalışan tüm personel dahildir ve genellikle beyaz gömleklerle ofislerde çalıştıklarından dolayı, bu personele “Beyaz Yakalı” denmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri