Uyap sistemine işlendiği için sanık veya şüphelinin hakkında yakalama kararı oldupunu tüm kolluk birimleri tarafından görülebilir. Mahkemece Verilen Yakalama Kararı Ne Zaman “GBT” Düşer ? Mahkemelerde sanık veya şüpheli için çıkan yakalama kararı, mahkeme sonrasında direkt sisteme işlenerek GBT sistemine düşer.
Yakalanan kişinin kaçmasını, kendisine veya başkalarına zarar vermesini önlemek amacıyla kaba üst araması yapılarak, silâh ve bunun gibi unsurlardan arındırılması sağlanır. Yakalama sırasında suçun iz, emare, eser ve delillerinin yok edilmesini veya bozulmasını önleyecek tedbirler alınır.
Yakalama kararı, adli sicil kaydında görülemez. Çünkü, yakalama kararı yargılama neticesinde kesinleşmiş bir mahkeme kararına dayanmamaktadır. Yakalama kararı, GBT'de görülür. UYAP sistemine işlendiği için kişinin hakkında yakalama kararı olduğunu tüm adli ve kolluk birimleri tarafından görülebilir.
“(1) Hâkim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılır.
Yakalama Kararı Neden Çıkar? Yakalama kararı, soruşturma evresinde şüphelinin çağrı üzerine gelmemesi veya şüpheliye çağrı yapılamaması durumlarında, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine Sulh Ceza Hakimliği tarafından çıkarılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
İCRA DA GÖRÜNECEK
Yine bu sisteme göre bankalar kredi başvurusunda bulunan bir kişi hakkında icra işlemi olup olmadığını anında görebilecek.
Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir. Bu işlemler yapıldıktan sonra araçta yakalama kalkar.
yakalanan kişi, Cumhuriyet savcılığınca bırakılmazsa, soruşturmanın tamam- lanması için gözaltına alınmasına karar verilebilir”. O halde, yakalama koruma tedbiri iki şekilde sona erer. Yakalanan kişi, Cumhuriyet savcısı tarafından serbest bırakılabileceği gibi, gözaltına da alına- bilir.
5275 sayılı İnfaz Kanunu'nun 19. maddesine göre; “Hükümlü, hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kağıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, cumhuriyet savcısı yakalama emri çıkarır.
PTT entegrasyonu sonucu tebligatların aşamaları UYAP'tan takip edilebilmektedir. Kolluk kuvvetleri tarafından, aranan (hakkında yakalama emri ya da tutuklama kararı bulunan) kişilerin sorgusunun doğrudan UYAP'tan yapılabilmesi için UYAP ile KİHBİ entegrasyonu sağlanmıştır.
Yakalama kararları, GBT'de gözükür. Uyap sistemine işlendiği için sanık veya şüphelinin hakkında yakalama kararı oldupunu tüm kolluk birimleri tarafından görülebilir.
Yakalama işlemine itiraz edilebilmesi mümkündür. Ceza Muhakemesi Kanunu m. 91/5'e göre, yakalama işlemine ilişkin savcılığın yazılı emrine karşı Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edilebileceği düzenlenmiştir.
5275 sayılı İnfaz Kanunu'nun 19. maddesine göre; "Hükümlü, hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kağıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, cumhuriyet savcısı yakalama emri çıkarır.
Cevap: Yakalamalı Haciz Düşme Süresi
Haciz tarihinden itibaren bir yıl içinde araç fiilen haczedilip satışı istenmediyse haciz düşer yakalama şerhi bu işlemi uzatmaz. Yakalama şerhi haciz şerhi geçerli olduğu sürece geçerliğini sürdürebilir.
Araçta Yakalama Nasıl Kalkar İcra takibi borçlusu aracından haciz ve yakalama şerhini kaldırması için borcun tamamen ödenmesi gerekmektedir. Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir.
· Kovuşturma evresinde kaçak sanık hakkında yakalama emri re'sen veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim veya mahkeme tarafından düzenlenir. · Kovuşturma evresinde mahkeme, sanığın hazır bulunmasına ve zorla getirme kararı veya yakalama emriyle getirilmesine her zaman karar verebilir.
Ceza kararının kesinleşmesi, hükmün infazını gerektirir. Üç yılı geçen mahkumiyetlerde, ilgiliye tebligat yapılmaksızın yakalama kararı çıkarılarak kolluk kuvvetleri marifetiyle yakalanması ve hapis cezasını infaz etmek üzere ceza infaz kurumuna sevki sağlanır.
Hükümlünün 15 yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği, 1 gün, 3 gün; Hükümlünün 18 yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği, 1 gün, 2 gün olarak dikkate alınır.
2 yıl 6 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır.
Aldığınız ikinci el bir aracın üzerine araç yakalama emri verilmiş ise bunu da e-Devlet üzerinden yapılan aramalar sonucunda görebilirsiniz. Aldığınız aracın üzerine kayıtlı yakalama kararı var ise aracınız trafikten çekilir. Bu yüzden üzerinde yakalama emri olan araçların sorunun çözülmesi şarttır.
Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliğinin(AÖAY'nin) 8/d maddesi, adli yönden; sadece bu hallerde; kolluğun, arama kararı/emri olmaksızın da kapalı yerlere ya da eklentilerine girebileceğini öngörmektedir.
Başka deyişle bu kural, yakalama emrine ilişkin istisna dışında mutlak bir kuraldır. Arama, Hâkim kararı ile yapılabilir. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle de arama yapılabilir. Kolluk amirinin yazılı emri, konut, işyeri ve kamuya açık olmayan kapalı alanları (çiftlik, depo vb.)
yakalama bir haciz işlemi değildir.Yakalama satış isteyebilmek için yapılan bir işlemdir. Ancak yakalamadan sonra yapılan fiili haciz işleminiz olursa bu durumda haciz tarihiniz yenilenir.Dolayısı ile kayden haciz koyduğunuz tarih itibari ile satış isteme süresi başlar.Bu süre içinde satış istenilmemiş ise haciz düşer.
E-Devlet üzerinden sorgulama yaparak araba üzerinde haciz veya rehin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Araba hakkında yakalama kararı mevcut ise araç yakalama kararının kaldırılması gerekmektedir aksi takdirde trafiğe çıktığınızda büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Son dönemde İçişleri Bakanlığının, hakkında yakalama kararı çıkan kişilerin tespiti ile ilgili yeni bir karar aldığı öğrenildi. Artık işlem yaptırmak amacıyla noterliklere giden hakkında yakalama kararı çıkan kişiler Emniyet Müdürlükleri tarafından tespit edilip yakalanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri