Alacağın temliki, bir alacağın, alacaklı tarafından başka bir kimseye devir edilmesidir. Böyle bir devir ile borç ilişkisindeki alacaklı taraf değiştiği gibi, alacak hakkı da eski alacaklıdan (devir eden) yeni alacaklıya (devir alan) geçer. Alacağın temliki borç ödeme, tahsil ya da güvence maksatları ile yapılabilir.
TEMLİK NEDİR? ürk Borçlar Kanunu Madde 183 ile 194 arasında düzenlenmiştir. Alacağın temliki, mevcut bir alacağın alacaklısının değişmesi işlemidir. Alacakların üçüncü kişiye aktarılması ile gerçekleştirilir.Alacağın devri hem bir tasarruf işlemi aynı zamanda bir borç sözleşmesidir.
Kişinin kendine ait hukukî bir yetkiyi başkasının kullanmasına izin vermesi anlamında fıkıh terimi.
Alacağın devri, bir diğer adıyla alacağın temliki, bir kimsenin mevcut veya mevcut olması muteber olan bir alacağını üçüncü bir kişiye devretmesidir. Bu devir, alacaklı ile alacağı devralan üçüncü kişi arasında, borçlunun rızasına ve bilgisine ihtiyaç duyulmaksızın yapılabilen şekle bağlı bir akittir.
Temlik yetkisi , bir malın hak sahibinin belirli anlaşmalar sonrası bir başka hak sahibine geçmesine denmektedir. Bu belirli anlaşmalar arasında, hak sahibinin sahip olduğu arsayı bir müteahhite, örneğin, kat karşılığında devretmesi bulunmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
ALACAĞIN DEVRİ/TEMLİKİ Kanun, sözleşme veya işin niteliği engel olmadıkça alacaklı, borçlunun rızasını aramaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir.
Alacağın kanunen başka bir kişiye geçmesine denir. Ölüm sonucu, ölen kişinin sahip olduğu söz konusu alacak hakkının mirasçıya devredilmesi, kanuni temlike örnek olarak gösterilebilir. Bu temlik çeşidinde alacakların devri, hukuki bir işlem yapmadan kendiliğinden gerçekleşir.
Hukuki bir terim olan temlik bir alacağın, tüm hak ve sorumlulukları ile birlikte üçüncü bir tarafa devredilmesini ifade etmektedir. Diğer bir ifade ile bir borcun alacaklı tarafının değişmesi işlemidir. Türk Borçlar Kanunu'nun 183 ila 194 arasındaki maddelerinde düzenlenmiş olan bu durum, bir dizi koşula bağlanmıştır.
Temlik genel olarak mülk olarak verme ya da devretme gibi ifade edilebilir.
İçtihada ve öğretiye göre yasaklanmış bulunan bazı temlik durumları şunlardır; nafaka alacakları, evin bütçesine kadının katkısı, destekten yoksun kalma hakkı, asıl alacağa bağlı kefaletler, eser sözleşmesinde müteahhidin kişisel bilgi ve becerisine bağlı işler.
Avukatlık Vekalet Ücreti Alacağının Temliki
Alacağın temliki, bir alacağın alacaklı tarafından bir başka kimseye devredilmesidir. Bu şekilde borç ilişkisinde alacaklının şahsında bir değişiklik vuku bulmakta, eski alacaklının (temlik edenin) yerini yeni alacaklı (temellük eden) almaktadır.
Temlik işlemlerinin resmi şekilde yapılması mecburiyeti yoktur. Temlik muamelesinin geçerli olması için, temlik edenin rızasının olması yeterlidir. Bir sözleşmenin noter tarafından tescil edilmesi, geçerlilik şartı değil, “ispat şartıdır. Bu sebeple, notere tescil ettirilmeyen sözleşme veya temlikname geçerlidir.
Alacağın temliki, hukuki bir işleme dayalı olarak bir alacağın bütün hak ve vecibeleri ile birlikte alacaklıdan (temlik eden, devir eden) başka bir kişiye (temellük eden, temlik alan, temlik edilen, devir alan) devir edilmesi.
Cevap : Temlik Kaldırma
6098 Sayılı Borçlar Kanununun 183 ve müteakip maddeleri gereğince Temlik eden alacaklının rızası olmadan Temlik Borcunu gayrikabili rücu olarak devir ve temlik ettiğini beyan, kabul ve taahhüt edebilir ve bir daha geri dönemez.
Temlik değeri ile temellük edenin temlik edenden alacağı eşitse (temlik ve takip masrafları da eklenmek kaydıyla) temellük eden temlik tarihi itibariyle aslında temliğe konu borcun olmadığını ispat etmedikçe temlik eden aleyhine takip yürütemez.
Alacağın temliki işlemlerinde ödenecek harç ve masraflar temlik bedeli üzerinden hesaplanır. Buna göre temlik bedelinin Binde 8,25 damga harcı, Binde 0,99 imza harcı ile değerli kağıt ve yazı ücreti masrafları ödenmelidir.
Temlik, eşya üzerindeki mülkiyet hakkını veya malî bir hakkı başkasına devretmeyi ifade eder.
Alacağın temliki; bir borç iliĢkisinden doğan alacak hakkının tamamının veya bölünebilir nitelikte ise bir kısmının, devreden ve devralan arasında gerçekleĢtirilen hukuki muamele ile devredilmesidir. Kural olarak her türlü alacak hakkı devredilebilir.
Temlik yasağı sayesinde borçlu korunmaktadır ve devralana karşı ifadan kaçınma hakkı doğar49. Böylelikle borçlu, alacağı devralanın alacaklarına karşı da, temlik yasağı definde bulunmak suretiyle ifadan kaçınma hakkına sahip olur.
(A) Bir kurumdaki hakediş alacağını (B) ye usulüne uygun temlik etmiş olsun. Alacağı temlik alan (B) bu alacağı (C) ye (C) de başkasına temlik edebilir mi? verebilir. Evet, yazılı şekilde olmak kaydıyla devredilebilir.
Satım ve kira gibi mal ve menfaatin el değiştirmesini, bir aynî hakkın karşı tarafa devredilmesi sonucunu doğuran akitlerdir. En yaygın rastlanan akitler bunlardır. Bu akitler kendi içinde üç gruba ayrılır. bunlar; İvazlı akitler, Teberru akitleri (İvazsız akitler) ve Başta teberru, sonunda ivazlı olan akitlerdir.
Dolayısı ile belediyelerin borçlu olduğu hukuki durumlarda alacağın devredilmesi halinde, belediyelerin üçüncü kişilere ödeme yapabilmesi, temliknamenin noter huzurunda düzenlenmesi ile mümkün olabilecektir.
Tapuda kat karşılığı temlik akdi düzenlemek için taraflar arasında noterde düzenlenmiş bir kat karşılığı inşaat sözleşmesinin mevcudiyeti aranmaz. Taraflar böyle bir sözleşme getirmiş ise bu sözleşmenin tarih ve yevmiye numarasına atıfta bulunularak temlik resmi senedi tapu müdürlüğünde düzenlenir.
Terim olarak bir hükümdarın mîrî araziden veya şahıslardan devlete intikal eden arazi ve binalardan bazı yerleri devlete hizmet etmiş kimselere mülk şeklinde tahsis etmesini ifade eder.
SATIŞ SURETİYLE PAY TEMLİKİ, iştirak halinde tescilli bir taşınmazdaki mirasçılardan birinin, miras payını iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri