Temperlenme işleminden geçen cam 300°C ısıl şoka dayanabilirken, temperlenmemiş cam yaklaşık 40°C ısıl şoka uğradığı zaman kırılabilmektedir. Camlar, temperli cam haline geldikten sonra üzerinde kesme, taşlama, talaş kaldırma işlemleri yapılamamaktadır.
Seramik camı Daha bilinen ismiyle şömine camı sanılanın aksine temperli cam değildir. Kesinlikle şöminelerde soba kapaklarında fırınlarda temperli cam kullanılmamalıdır. Temper işlemi her ne kadar cama ısıya karşı belirli bir direnç sağlasada ani ısı değişimlerinde patlaması çok olasıdır.
Standart camlara uygulanacak 40 derecelik ısıl işlem camın kırılmasına neden olur. Temperli cam ise 300 santigrat derecelik ısıya dahi dayanıklıdır. Temperli camın dayanıklılığını test etmek için 2 metreden 500 gramlık bilye atılır.
Temperli cam, ısı dayanıklılığı yönünden normal camlardan farklı olması sebebiyle fırın camlarında da kullanılmaktadır.
Sık sık karşılaştığım bir soru. Cam ısıya karşı dayanıklı bir malzemedir ancak sınırları
İlgili 25 soru bulundu
Bor ürünlerinin kullanılmasıyla elde edilen borosilikat cam; ısıya dayanıklı ürünler elde etmek örneğin cam tepsi,demlik, saklama kabı ve cezve gibi mutfakta sıkça kullanılan cam içerikli ürünlerde kullanılmaktadır.
Öncelikle, camın erime sıcaklığının 1400 °C olduğunu hatırlatmak isterim. Konu uzatıp sapmak istemem ama yangın türlerinin çeşitleri var ve genellikle çoğu yangın türü bu sıcaklığın altında olduğundan camın erimesi pek mümkün değildir.
Normal şartlarda temperli camlar kolay kolay kırılmamaktadır. Ancak belli başlı bazı nedenlerden dolayı temperli cam kırılması da meydana gelebilmektedir. Örneğin ani sıcaklık değişimi, yüksek basınç, sürekli noktasal darbeler, fiziksel zorlamalar, şiddetli çarpmalar gibi nedenlerden dolayı kırılabilmektedir.
En sık kullanılan 8 mm ve 10 mm olan temperli camlar standart camlara göre 5 kat daha yüksek dayanıklılığa sahiptir. Dolayısı ile patlamalara karşı dayanıklıdır. Görüldüğü üzere temperli camların ebatları söz konusu olduğunda karşımıza farklı seçenekler çıkmaktadır.
Temperlenmiş soda-lime (ışıl işlem görmüş pencere camı) camlar gibi çalışma ortamında sıcaktan kırılıp etrafa dağılarak ortamdakilere zarar vermez. Bakıra yakın sıcaklık iletkenliği sayesinde şöminedeki ısının ortama rahatça yayılmasını sağlar.
İşte bir cam panelin temperli olup olmadığını anlamanın bazı yolları: Pürüzsüz kenarlar: Temperli cam pürüzsüz ve eşit kenarlara sahipken, normal cam pürüzlü kenarlara sahiptir. Parlak görünüm: Temperli cam, camın hızla ısıtılıp soğutulmasını içeren üretim süreci nedeniyle ışıltılı bir görünüme sahiptir.
Kırıldığı takdirde temperli camlar, mikron parçalara ayrılarak, zarar vermeden dağılır.
Kırılmaya, erimeye ve çatlamaya dayanıklı hale getirilmesi amacıyla ısıl işlem uygulanan cama temperli cam denir. Dökümü yapılmış olan cam, 600°C-700°C ısı verilmek ve ardından hava ile ani soğutma yapmak suretiyle temperlenir. Böylelikle oldukça dayanıklı, kalın ve yaralanmalara sebep olmayacak bir hal alır.
Silis camı (siO2) cam oluşturmada çok iyi özelliklere sahip bir bileşiktir. Sıcaklığa dayanıklı cam ürün yapımında kullanılır.
Temperli cam dağılır mı? Elbette ki temperli camlar da kırılabilir. Hatta bu tarz camların kırılması çoğu zaman patlama olarak da tanımlanır. Ancak temperli camların kırıldıktan sonra çevreye parçacıklar halinde dağılmadıkları da bilinmektedir.
Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır. Ofislerde ofis bölme sistemleri kullanılan yerlerde en sağlam sistem temperli camdır.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8mm gibi farklı seçeneklerde üretilebilmektedir. En çok kullanılan seçenek ise genellikle 5 mm olanıdır. Tabi bu kişiden kişiye ve kullanıulacak ortamlara göre değişiklik gösterebilir.
Özel olarak yüksek ısılara çıkararak ve şok etkisi ile aniden soğutularak oluşturulan temperli cam tipidir. Hal böyle olunca da takdir edersiniz ki cam siparişlerinizin gelmesi 2 haftayı kadar bulabilmektedir.
Bu cam çeşitli sebeplerle kırılabilir. Bu sebeplerden en çok karşılaşılanı mevsim değişiklikleridir. Uzama ve kısalma camda strese(gerilmeye) sebep olur ve bu gerilme miktarı basınç dayanımını geçmesi ile camın en zayıf noktasından kırılmasına sebep olur. Kırılma nedenlerinden bir diğeri de üretim hatasıdır.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8 mm gibi seçeneklerde üretilebilmektedir. Bu camlar kolay kırılmamakla birlikte olası kırılma durumuna karşı da hayati bir tehlike oluşturmazlar. Çünkü kırıldıkları zaman buz misali 3 – 4 mm gibi çok küçük parçacıklara ayrılır ve insana hayati bir zarar vermezler.
Her camın kırılma özelliği olduğunun unutulmaması gerekiyor. Burada önemli olan detay 8 mm düz cama göre 8 mm temperli camın ne kadar dayanıklı olduğu oluyor. Temperli camlar düz camlara göre 5 kata kadar daha dayanıklı olabilecek şekilde tasarlanıyor. Bu camlar çok şiddetli darbelere karşı ekstra güvenlik sağlıyor.
700'C de sürekli kullanılabilir. Sınır süre ile 800'C'ye dayanıklıdır.
Cam ısınınca patlar. Hatta baya baya patlar yani. Ama atese dayanikli, atese temas edebilen guclu camlar var.
Isıtıldığında yumuşar ve arzu edilen şekil verilebilir. Sıcak şekillendirme 800-1300 °C arasında yapılabilir. Camların dayanıklıkları kullanılan silis ve alüminyum oranıyla değişmektedir. Cam ısıtıldığında viskozitesi kademeli olarak düşer ve tersine; soğutulduğunda kademeli olarak yükselir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri