Temperli cam, ısı dayanıklılığı yönünden normal camlardan farklı olması sebebiyle fırın camlarında da kullanılmaktadır. Fırın yüksek ısılara çıktığında bile herhangi bir zarar görmeyen bu cam, kullanıldığı alanlarda insanlara büyük katkı sağlamaktadır.
Normal camlar kırılma sonrası keskin parçacıklara ayrılıp yaralanmalara neden olabilirken, temperli camlar ise kırıldıklarında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılırlar. Bundan dolayı yaralanma riski en aza indirgenmiş olur. Orijinal cama kıyasla 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır.
Darbelere karşı dayanıklı olan temperli camlar kırılsa dahi keskin olmayan parçalara ayrılır. Risk taşımamasından dolayı yaşam alanlarında oldukça fazla tercih edilir. Yaralama riskinin çok az olması en büyük avantajıdır. Aynı kalınlıktaki normal camlara oranla 5 kat daha fazla dirençlidir.
İlgili 35 soru bulundu
Her cam gibi temperli camlarında kırılabilmesi diğer tabirle patlayabilmesi mümkün oluyor. Temperli camlar kırıldıkları anlarda binlerce farklı parçaya ayrılarak canlıları koruyor. Her camın kırılma özelliği olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Üretim hatası olan cam temper fırınından çıktığı anda veya soğuma esnasında durduğu yerde kırılır. Montajdan belli bir süre (örneğin 5 ay sonra) sonra kırılan cam ancak çok yüksek ısı değişikliklerine maruz kalırsa mümkün olabilir.
İşte bir cam panelin temperli olup olmadığını anlamanın bazı yolları: Pürüzsüz kenarlar: Temperli cam pürüzsüz ve eşit kenarlara sahipken, normal cam pürüzlü kenarlara sahiptir. Parlak görünüm: Temperli cam, camın hızla ısıtılıp soğutulmasını içeren üretim süreci nedeniyle ışıltılı bir görünüme sahiptir.
Temperli cam, normal camdan çok daha güçlüdür. Camın ısıtılması ve ardından hızla soğutulmasıyla yapılır. Hızlı soğutma işlemi, camı kırılmaya karşı daha dayanıklı hale getirmektedir. Bu nedenle inşaat ve dayanıklılığın önemli olduğu diğer endüstrilerde kullanım için idealdir.
Bir Cam Vitrin Ne Kadar Sağlamdır? Temperli cam, yaklaşık 24.000 psi basınca dayanabilir. 10 mm kalınlığında 40 cm x 40 cm olan bir cam, yaklaşık 100 kg ağırlığa dayanabilir.
Güçlendirilmiş ya da güvenli cam olarak da bilinen Temperli cam, diğer normal camlara göre daha dayanıklı ve kırılmalara karşı daha güvenlidir. Kırıldığında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılarak yaralanmaların önüne geçen bir yapıya sahiptir.
Temperli camın metrekare fiyatının ortalama olarak 100 TL kadar olduğunu ifade etmek de mümkün olur. Ancak kimi zaman temberli cam fiyatları metrekare bazlı olarak 200 TL civarında da olabilmektedir.
Kalınlık açısından pek çok çeşit sunar. Füme, bronz, mavi ve yeşil renkleri bulunur. Geniş bir kullanım alanına sahiptir. Temperli camlarda darbelere dayanıklı olduğu gibi ısıya karşı da dayanıklıdır.
Temperli camların en önemli özelliklerinden bir diğeri ise kesilemiyor oluşudur. Hem kullanışlı hem de dayanıklı olan bu ürünler uzun ömürlüdür. Hem kesilmediği hem de kırıldığında zarar vermediği için dünya genelindeki kullanım oranı günden güne artmaktadır.
Kullanım alanına temperli camların ölçüleri değişkenlik göstermektedir. Standart 3 mm kalınlık ölçüsünde minimum ebat 300×400 mm, maximum ebat ise 1000×2000 milimetredir. Çapak olarak bilinen 4-12 mm kalınlıkta minimum ebat 180×350 mm iken maximum ebat 2400×3500 milimetredir.
Görüldüğü üzere bu tarz camların etkili bir düzeyde kullanım alanı bulunmaktadır. Bundan dolayı da temperli kırılmaz camlar her zaman tercih edilmektedir. Cep telefonu ekranı dayanıksız olduğu için en ufak darbede ya kırılır ya da çizilir.
Bu sayede hızlıca kuruyarak sonuç verir. İlk önce, temperli camınıza (güçlendirilmiş camınıza) bulaşık sabunu ve su karışımı püskürtün. 10 saniye kadar bekleyin ve sonra yumuşak bir sünger ile camı silerek temizleyin.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8 mm gibi seçeneklerde üretilebilmektedir. Bu camlar kolay kırılmamakla birlikte olası kırılma durumuna karşı da hayati bir tehlike oluşturmazlar. Çünkü kırıldıkları zaman buz misali 3 – 4 mm gibi çok küçük parçacıklara ayrılır ve insana hayati bir zarar vermezler.
· temperli camlarda kendiliğinden patlama yaşanabilir. · Bu üreticiden kaynaklı bir kusur değildir. · Kendiliğinden patlamaya neden olan olgu cam hammaddesi içinde bulunan nikel sülfit parçacıklarıdır.
Kurşun geçirmez camlar EN1063 standartına göre üretilen ve silahlı saldırılara karşı koruma sağlayan çok katlı laminasyon üniteleridir. Gerektiğinde cam katları temperli olarak kullanılabilir.
Temperli cam, düzcama göre darbelere karşı yaklaşık 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır. Noktasal yüklere karşı dayanıklı değildir. Camın ısıl gerilimlere karşı direnci artar. Kırıldığı zaman zar büyüklüğünde parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığı için emniyet camı olarak sınıflandırılmaktadır.
Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır.
Peki; cam balkona sonradan delik açılabilir mi? Temperli camlar sonradan hiç bir şekilde kesilemez ve dolayısı ile de sonradan delik açılamaz.
Lamine cam renkli veya renksiz özel bağlayıcı polivinil butiral (PVB) tabakalar yardımıyla iki veya daha fazla cam plakanın ısı ve basınç altında birleştirilmesi ile üretilir. Kırılma halinde parçaları yerinde tutarak yaralanma risklerini azaltır. Bu özelliği nedeniyle lamine güvenlik camı olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri