Tenise başlama yaşı her çocuğun fiziksel gelişimine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Zihinsel ve motor becerilerine bakılarak eğitime başlanabilir. Ortalama yaş olarak 5-6 yaşlarında Tenise başlaması uygun olur. Eğitimler tenis altyapısıyla hazırlanmış oyunlar ve basit vuruşlar şeklindedir .
İleride iyi bir sporcu ve iyi bir tenisçi olmak için başlangıç yaşı 6-9 aralığındadır. 5 çok erken değil, 10 çok geç değildir ancak 10'dan sonra başlarsanız ileride başarılı olma oranınız düşer. Bununla doğru orantılı olarak, tenise başlarken yaş ilerledikçe başarı oranı azalır.
Çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde gelişmesini istiyorsanız 4 yaşından itibaren tenis eğitimi almasına izin verebilirsiniz. 4 yaşında başlayan çocuklar 18 yaşına geldiklerinde dünyanın en başarılı tenis oyuncusu olabilirler. Tenis eğitimine isteyen her yaştaki kişi başlayabilir.
Tenise her yaşta başlayabilir ve ilerleyebilirsiniz.
Ancak tabii ki söz konusu olan iyi seviyelere 1 ayda gelmediler, haftada 3-4 gün zaman ayırıp günde 2 saat antrenman yaptılar ve bunu en az 2 sene devam ettirdiler.
TOPLAM EĞİTİM SÜRESİ:
Haftada 2 gün 1 saat, Aylık periyotlar halinde 12 ay devam edecektir.
İlgili 27 soru bulundu
En üst düzeyde oynamak için en en geç 10 yaşında tenise başlamamız gerekiyor. En doğru yaş ise 5-6-7 olabilir. Başarılı bir sporcu olmak için söz konusu spora erken yaşta başlamanız, çok çalışmanız ve doğru yönlendirilmeniz çok önemlidir, bol sporlu ve başarılı bir süreç olmasını dileriz.
Tenis, sanılanın aksine zor bir spor dalı değildir. Düzenli antrenmanlarla kısa sürede öğrenilebilir. Oynaması eğlencelidir. Tüm kas gruplarını çalıştırır.
GAÜ BESYO Tenis Antrenörü Kemal Türker tenis branşı hakkında; “Tenis her yaştan bireyin yapabileceği bir spor dalı. İnsanlar hobi olarak 50,60 yaşlarında bile tenise başlayabilir. Fakat küçük yaşta başlamanın avantajları çok fazla. Tenis dikkat odaklı bir spordur.
Tenisin en büyük özelliği her iki cinsin her yaşta yapılabildiği bir spor olmasıdır.
- Kemiklerin gelişimine yardımcı olan tenis, uzun süre ayakta durmaya ve oyuncunun dengesini sağlayabilmesine dayanır. Düzenli olarak tenis oynayanlarda hareketsizlikten kaynaklanan duruş bozuklukları önlenebilir. - Bazı sporların aksine, tenis oynamak tüm vücut kaslarını çalıştıran mükemmel bir egzersizdir.
Ancak, tenis oynamak beden boyunu uzatmaz. Beden boyu, genetik faktörler ve hormon düzeyleri tarafından belirlenir ve oyunlar sırasında büyüme hormonlarının salınımı artmaz. Hayır, tenis boy uzatmaz.
Tenis önemli bir kardiyo çalışmasıdır. Kardiovasküler sistemi çalıştırır. Özellikle başta bacak, kalça, ön kol, kol kasları, olmak üzere tüm vücut kaslarını çalıştırır. Açık havada yapıldığından önemli bir yağ yakma egzersizidir.
Tenis ekipmanları arasında tenis topu, tenis raketi, tenis gripleri, titreşim önleyici, tenis kordajı, tenis kıyafetleri ve aksesuarları, raket koruyucu çanta ve tenis çantası mevcuttur. Sporcular için her bir tenis ekipmanı ayrı öneme sahiptir.
Profesyonel tenisçilerin büyük bir bölümü haftanın 6 günü en az 1 saat olacak şekilde tenis oynanmasını önermektedir. Psikologlar ise bir işte uzman, profesyonel olabilmek için o işte en az 5 yıl çalışılması veya 1000 saat o iş ile ilgilenilmesi gerektiğini söylüyor.
Tenis oyununda uzun boylu olmak genellikle avantajlı bir özelliktir. Bunun birkaç nedeni vardır: Servis avantajı: Uzun boylu oyuncular, daha yüksek bir servis noktasından servis atarak, daha hızlı ve daha güçlü bir servis yapabilirler. Bu, rakiplerine karşı servis avantajı sağlar ve sayı kazanma şanslarını artırır.
· Teniste oyun, sporculardan bir tanesinin servis atmasıyla başlar. Servis, ilk olarak sahanın orta çizgisinin sağındaki bölge hiza alınarak sahanın dışından yapılır. Servisi karşılayan kişi de çapraz bölgede durur. Servis kullanan kişi, çapraz bölgeye atmak zorundadır.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 5-17 yaş aralığındaki çocuk ve gençler, günde en az bir saat fiziksel aktivitede bulunmalı. Tenise ise çocuklar fiziksel durumlarına göre 4-5 yaşlarında başlayabilirler.
Yaşınız ilerledikçe, vücudunuzun gençliğinizdeki düşüncesiz davranışları daha zor tolere edebileceğinizi ve iyileşmenin daha uzun sürebileceğini hissedebilirsiniz. Ancak, doğru bir antrenman planıyla hala kas inşa edebilir ve güç kazanabilirsiniz, yaşınız hiçbir engel teşkil etmez.
40-50 YAŞ:
Kas kütlesi ile birlikte kemik kaybı gelişmeye başlar. Kas ve kemikleri muhafaza etmenin en önemli yolu uygun egzersizler yapılmasıdır. Kalbinizi fazla yormayacak olan sporları tercih edebilirsiniz. Günlük 30-40 dakikalık yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi sporlar son derece idealdir.
GÜVEN: 7'DEN 77'YE HERKES TENİS OYNAYABİLİR. Fiziki şartları uygun olan herkes oynayabilir. Mutlaka bir eşe gerek yoktur.
Tenisçilerin maç ve antrenman içerisinde muz yemeyi tercih etmelerinin nedenleri arasında; Enerji seviyesini hızla yükseltmesi, Terleme ile kaybedilen potasyumu hızlıca yerine koyulmasını sağlayarak kas kramplarını ve ağrılarını önlemesi, Kas glikojen depolarının yenilenmesinde etkili olması yer alır.
Evet, kendi başınıza tenis oynamayı öğrenebilirsiniz, ancak bu süreç genellikle bir antrenörün yardımı ile daha hızlı ve daha verimli olacaktır.
Tenis Federasyonu Başkanı Ayda Uluç, "Tenis, Türkiye'de hala 'zengin sporu' olarak algılanıyor, biz bu algıyı kırmak istiyoruz" dedi. Uluç, yaptığı açıklamada, tenisin "zengin sporu" olmadığını, bu sporun, düşünülenin aksine fazla masraf gerektirmediğini söyledi.
Ancak tenis antrenmanlarında tek başınıza çalışmanız da mümkün. Hobi olarak ya da egzersiz olarak tenis oynamak istiyor ve tenis maçlarında yer almak gibi amacınız bulunmuyorsa, kendinize uygun ölçülerde bir raket ve tenis ekipmanlarınızı temin ederek tek başınıza çalışmalar yapabilirsiniz.
Gün içerisinde iki saat oynanan tenis ile 1000 kalori yakılmaktadır. Ülkemizde de Ankara başta olmak üzere tüm şehirlerde mutlaka tenis kortu bulabilir ve bu faydalı sporu yaparak sağlıklı bir yaşama kavuşurken aynı zamanda da fazla kilolarınızdan da kurtulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri