Transkutanöz elektriksel sinir uyarımı anlamına gelen Tens, vücutta hissedilen ağrılara karşı doğal bir savunma mekanizması oluşturmaktadır. Cihazdaki küçük elektrotlar deriye yerleştirilmektedir. Düşük yoğunluklu ve hızlı elektriksel darbeler uygular ve böyle ağrı yönetimi gerçekleştirir.
TENS pek çok ağrı çeşidinin tedavisinde kullanılabilir, uzun süren ağrılar ile cerrahi sonrasında gelişen ağrılarda kullanıldığı gibi kaslardan yada eklemlerden kaynaklanan ağrıların tedavisinde de yararlı bir seçenek olabilmektedir.
TENS, cilde yerleştirilen elektrodlar aracılığıyla, cilt yoluyla sinir sistemine kontrollü ve düşük voltajlı elektrik akımı uygulama yöntemidir12.
Tens cihazı, kronik ağrılar ve diğer bazı durumların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Tens cihazı, elektrotlar yardımıyla vücuda düşük seviyede elektrik akımı gönderir. Bu akım, beyne ağrı sinyalleri göndermek yerine kasların gevşemesine neden olarak ağrının hafiflemesine yardımcı olur.
Elektriksel Kas Stimülasyonu (EMS), bir kasın kasılmasını sağlamak amacıyla, cilt üzerine yerleştirilmiş elektrotlar aracılığıyla kas üzerine küçük, düşük voltajlı elektriksel darbeler iletmeyi içerir.
İlgili 15 soru bulundu
EMS NEDİR? EMS Elektriksel Kas Uyarımı demektir. Uzun yıllar fizik tedavi alanında uygulanan sistem özel bir giysi giyilerek düşük elektrik akımının vücuda verilmesiyle gerçekleşir.
Klasik antrenmanlar sırasında beyin, kasların kasılıp harekete geçmesini sağlayan elektrik sinyalleri gönderir. EMS sitemiyle beynin gönderdiği sinyallere ek olarak kaslara dışarıdan, çok daha yoğun uyarılar gönderilir.
Tens cihazları ile deri üzerinden verilen elektrik akımı, sinir uçlarının içinden geçmekte olan iletimin önünü keser ve bu sayede beyin ağrı sinyalini alamaz ve hastaların çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak yaşadıkları ağrılar ortadan kaybolur.
-Yüksek frekanslı, uzun süreli akım. -Frekansı 60-120 Hz, akım geçiş süresi 200 mikrosaniyedir. -Tedavi süresi genellikle 10-15 dakikadır.
Boynun ön bölümüne, göz üzerine, göğüs kafesi ve kalbin yakınına, variköz damarlar ile açık yara üzerine elektrot uygulaması kesinlikle yapılmamalı. Ayrıca hamileler, kalp pili ya da beyin pili olan hastalar ile epilepsi ve kalpte ritim problemi olan hastaların da TENS cihazını kullanması sakıncalı.
Tens, kasların gevşemesini ve ağrıyı engellemek için sinirlerin uyarılmasını sağlar. Ems, kas hücrelerini uyararak hızlı kasılma döngülerinin oluşmasını sağlar, Tens, düşük penetrasyon değerine sahiptir ve faydaları geçicidir. Ems, derin penetrasyon değerine sahip ve sonuçları kalıcıdır.
TransKutaneal Elektriksel Sinir Stimulasyonu (TENS)
Frekansı 1-200 Hz, şiddeti 0.1-120 mA, atım süres, 50-400 mikrosaniyedir. Çoğunlukla pille çalışan, küçük taşınabilir cihazlar tercih edilmekle birlikte, FTR ünitelerinde büyük cihazlar da kullanılabilir.
Teknik Özellikleri. Bağımsız iki kanal. Direk akımlı asimetrik bifazik kare dalga. 500 ohm da maksimum oran 40 volt.
Tedavi için basit bir pilli cihaz( TENS cihazı) kullanılır. Haftada 3 gün 30 dakikalık 20 seans yapıldıktan sonra 1 ay ara verilir ve bir kür daha uygulanır. Toplam 4 aylık bir tedavidir. Her TENS cihazı bu tedavi için uygun değildir.
TENS, alçak frekans yüksek akımla (acıtacak dereceden hafif, fakat elektrot altlarında kasların hareketleri görülecek şekilde) kullanıldığında, beyindeki vücut ağrı kontrol sistemini harekete geçirir.
Elektrik uyarımı ile kası aktive etmek, yıllardır fizik tedavi ve rehabilitasyonda kullanılan bir yöntemdir. Sinir hasarı nedeniyle kasın uyarılamadığı durumlarda, ya da kasın kullanılmama nedeniyle kitlesinin azaldığı ve gücünü kaybettiği durumlarda dışarıdan uygulanan bu elektrik akımları kas erimesini engeller.
Faradik Akım
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Buharları gidermek amacıyla Tens Pedi kullanılabilir. Tens pedi kullanımı esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tens pedi kablosu doğru şekilde yerleştirilmesi ve ağrıyanın bölgenin net olarak belirlenmesi gerekir.
TENS tedavisi veya transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu, ağrı yönetimi için invazif olmayan, ilaçsız bir seçenektir. TENS tedavisi sırasında ağrı sinyallerini, kullanıcı tarafından kontrol edilen ve bir karıncalanma hissi ile değiştirir.
Kaslara gönderdiği elektrik akımı sayesinde glikoz yakımını sağlayarak kalori kaybına sebep olan cihaz ayrıca kasları uyararak hareket etmelerini sağlar. Bu sayede kullanıcılar hem kas geliştirir hem de kilo kaybeder.
Ems sistemini herkes kullanabilir mi? Egzersiz yapmasında sakınca olmayan herkes bu sistemi kullanabilir fakat özellikle yapmaması gereken kişiler; kalp pili olanlar, hamileler, epilepsi ve kanser hastaları. Bu kişilerin kesinlikle uygulamayı kullanmaması gerekiyor.
Sıklıkla sorulan sorulardan biri de “EMS ile kaç kilo verilir?” sorgusudur. 20 dakikalık bir EMS antrenman 500 kalori yakmanızı sağlar. Haftada 2 defa olacak şekilde 20 dakikalık antrenman ile hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek mümkün.
Yaşanılan bölgesel vücut sorunlarında kişiye özel çalışma programları hazırlayan uzmanlarımız, kısa sürede etkili sonuçlarla sizleri buluşturuyor! Sadece 25 dakika gibi kısa bir sürede 800 ile 1000 kalori arasında yakabilir, etkili ve hızlı vücut şekillendirme programınıza sahip olabilirsiniz!
Ağrı oluşan bölgede de kullanılan elektroterapi cihazı, ağrıyı algılayan doku ve organlardaki reseptörleri uyarır. Ağrı, hissedildiği bölgenin başka bir duyu ile uyarılması metodu ile giderilebilen bir duyu olduğu için kronik ağrıların uzun vadede tedavisinde elektroterapi yöntemi sıklıkla kullanılır.
EMS sistemi, kardiyo, EMS fitness, rehabilitasyon, selülit, obezite ve hazımsızlık gibi problemlerle ilgili alanlarda dikkatle kullanılır. Egzersiz yapmaya vakti olmayan ve egzersiz yapmaya devam eden ve çok kısa sürede kalori yakan kişiler için ems büyük fayda sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri