Konvansiyonel TENS uygulamasında 30-100 Hz arası, akupunktur benzeri TENS uygulamasında ise 1-2 Hz arası uygundur38. Atım süresi (atım genişliği); akımın süresini ifade etmektedir. Genellikle 50-250 milisaniye (msn) arasında ayarlanmaktadır.
Kronik veya akut ağrılı hastalıklarda analjezi meydana getirmek için kullanılan bir yöntem olan TENS'te direkt, düşük şiddette bir akım oluşturularak duyu sinirlerinin uyarılmasıyla ağrının üst merkezlere taşınması bloke edilir.
Teknik Özellikleri. Bağımsız iki kanal. Direk akımlı asimetrik bifazik kare dalga. 500 ohm da maksimum oran 40 volt.
TENS uygulamasına ilişkin izlenilecek adımları anlatan Tolu, “Uygulama genellikle ağrılı bölgenin tam üzerine ya da yakın bölgelere yapıştırılan elektrotlar ile günde 2-3 defa 20-30 dk lık seanslar halinde yapılır.
İlgili 36 soru bulundu
Konvansiyonel TENS'in etkisi 30 dakikada başlamakta ve tedavi kesildikten sonra yaklaşık 2 saat içinde de kaybolmaktadır. Tedavi süresi 30 dakikadan birkaç saate kadar uzayabilmektedir. Teorik olarak 24 saat aralıksız uygulansa da yarım saatlik uygulamalar analjezi için yeterli olmaktadır.
-Yüksek frekanslı, uzun süreli akım. -Frekansı 60-120 Hz, akım geçiş süresi 200 mikrosaniyedir. -Tedavi süresi genellikle 10-15 dakikadır.
Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) cihazları yalnızca ağrı giderme amaçlı olarak sinirleri stimüle ederken, Elektriksel Kas Stimülasyonu (EMS) cihazları, kasları kuvvetlendirme ve rehabilitasyon amaçlı olarak stimüle etmek üzere tasarlanmıştır.
Tens cihazları ile deri üzerinden verilen elektrik akımı, sinir uçlarının içinden geçmekte olan iletimin önünü keser ve bu sayede beyin ağrı sinyalini alamaz ve hastaların çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak yaşadıkları ağrılar ortadan kaybolur.
TENS pek çok ağrı çeşidinin tedavisinde kullanılabilir, uzun süren ağrılar ile cerrahi sonrasında gelişen ağrılarda kullanıldığı gibi kaslardan yada eklemlerden kaynaklanan ağrıların tedavisinde de yararlı bir seçenek olabilmektedir.
Tens cihazı tavsiyesi olarak Respirox RTC-PRO veya Comfort Plus R-C4A modellerini önerebilirim. İkisi de oldukça başarılı sonuçlar veren ve geniş kullanım alanına sahip olan cihazlardır. Ayrıca bu cihazlar, şarj edilebilir olmaları sayesinde pil masrafından da kurtulmanızı sağlar.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde, ems ile 5 -6 haftalık tedavi sonucunda kas kütlesinin %1, kas işlevinin ise -15 oranında arttığı yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Tens ve ems, sinir ve kas sisteminin uyarılmasını sağlayan en iyi fitness ve fizik tedavi yöntemleridir.
Faradik Akım
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Kas kuvvetinin artırılmasında sıklıkla Faradik akım, Rus akımı ve Yüksek Voltaj Kesikli Galvani (YVKG) akımı tercih edilir (4) . Tedavi protokollerinde deri belirli süre için elektrik akımına maruz bırakılır. Tedavi edilen alanların yanı sıra epidermal bariyerin de etkilenebileceği düşünülmektedir.
En çok akut veya kronik ağrıların giderilmesinde başvurulan tens cihazının, Konvansiyonel yani Geleneksel Tens, Akupunktur Tens, Kısa-Yoğun Tens, Burst Tens, Modülasyon Tens olmak üzere 5 farklı modu bulunur.
Fizik tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri olmanın yanı sıra güzellik merkezlerinde incelme amacıyla da elektroterapi kullanılır. Dokuları uyaran hafif elektriksel dalgalar, ödem attıran ve yağ dokularını harekete geçirerek vücuttan atılmayı teşvik eden etkiye sahiptir.
Tedavi için basit bir pilli cihaz( TENS cihazı) kullanılır. Haftada 3 gün 30 dakikalık 20 seans yapıldıktan sonra 1 ay ara verilir ve bir kür daha uygulanır. Toplam 4 aylık bir tedavidir. Her TENS cihazı bu tedavi için uygun değildir.
Tens cihazı alırken nelere dikkat etmeli sorusu oldukça önemli. Bunlardan ilki cihazın sunduğu özellikler oluyor. Ayrıca kullanıcıların kendi sağlık durumlarını gözden geçirmeleri ve doktorlarına danışmaları tavsiye ediliyor. Tens cihazı kullanımında frekans aralığı önem arz ediyor.
TENS ünitesi elektrot yerleşimi çok önemlidir. Elektrotların uygun şekilde yerleştirilmesi, bu tedavinin etkinliğini artırabilir. Başlamadan önce, pillerin düzgün şekilde takıldığından olun. Tel uçlarını elektrot pedlerine tamamen yerleştirin (açıkta metal olmamalı), ardından uçları TENS ünitenize takın.
EMS cihazı hem tedavi yönteminde hem de sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesinde oldukça yararlı bir yöntemdir. Haftada 2 kere 20-25 dakikalık bir süre ile yapılan EMS sayesinde daha canlı, enerjik ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak mümkündür.
EMS ile kas gelişir mi? Günümüzde birçok fizik tedavi merkezinde medikal fitness veya ems fitness adı altında kullanılmaktadır. Dolayısıyla elektriksel kas uyarımı ile kas geliştirilebilir mi sorusunun cevabı evet olmuştur.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavilerinde elektriksel kas uyarımı, oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Elektrik uyarısı ile kası aktif hale getirmek, ağrılarını azaltmak, tedavi etmek ve hatta geliştirmek mümkündür. Bu yönüyle elektrikli kas çalıştırma aleti olarak da bilinmektedir.
TransKutaneal Elektriksel Sinir Stimulasyonu (TENS)
Akut ve kronik ağrılı hastalıklarda analjezi için kullanılan elektroterapi yöntemidir. Frekansı 1-200 Hz, şiddeti 0.1-120 mA, atım süres, 50-400 mikrosaniyedir.
Buharları gidermek amacıyla Tens Pedi kullanılabilir. Tens pedi kullanımı esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tens pedi kablosu doğru şekilde yerleştirilmesi ve ağrıyanın bölgenin net olarak belirlenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri