-Çeşitli hastalıklarda ağrının tedavisinde kullanılır; -Kronik ağrılar, -Bel ağrısı, -Artrit, -Doğum ağrısı, -Sırt ağrısı, -Cerrahi ağrı, -Migren, -Nöropatik ağrı, -Menstrüel ağrı, -Baş ağrısı, -Romatizmal ağrılar vb.
Tens cihazı, ağrıların hafifletilmesi ve tedavisi için kullanılan bir cihazdır. Elektroterapi yöntemiyle çalışan bu cihaz, vücuda özel elektrotlar yardımıyla elektrik sinyalleri gönderir. Bu sinyaller, vücudun doğal ağrı kesicilerinin salınmasını sağlayarak ağrıyı azaltır.
Ayrıca hamileler, kalp pili ya da beyin pili olan hastalar ile epilepsi ve kalpte ritim problemi olan hastaların da TENS cihazını kullanması sakıncalı. Nadiren de olsa elektrotların uygulandığı bölgede gelişebilecek alerjik deri reaksiyonlarına karşı da dikkatli olunmalı.
TENS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? TENS sakral bölgeden sinirlerin geçtiği alana düşük dozda elektrik akımı uygulanarak yapılır. Tedavi için basit bir pilli cihaz (TENS cihazı) kullanılır. Haftada 3 gün 30 dakikalık 20 seans yapıldıktan sonra 1 ay ara verilir ve bir kür daha uygulanır.
İlgili 23 soru bulundu
Fizik tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri olmanın yanı sıra güzellik merkezlerinde incelme amacıyla da elektroterapi kullanılır. Dokuları uyaran hafif elektriksel dalgalar, ödem attıran ve yağ dokularını harekete geçirerek vücuttan atılmayı teşvik eden etkiye sahiptir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde, ems ile 5 -6 haftalık tedavi sonucunda kas kütlesinin %1, kas işlevinin ise -15 oranında arttığı yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Tens ve ems, sinir ve kas sisteminin uyarılmasını sağlayan en iyi fitness ve fizik tedavi yöntemleridir.
Genellikle pille çalışan ve küçük taşınabilir cihazlar olan tens cihazı, ağrının azalmasını sağlarken ağrıya neden olan hastalığı ya da yaralanmayı tedavi etmez. Ancak kan dolaşımını hızlandırdığı için iyileşme süreçlerine katkı sağlar.
Beyin kendisine ulaşmakta olan ağrı duyusu ile elektrik akımlarını yer değiştirir ve böylece siz ağrıyı algılamaz duruma gelirsiniz. TENS sinyalleri ayrıca ağrının azalmasına neden olan ve vücudun kendi üretimi olan endorfinin salgılanmasını da sağlarlar.
Elektroterapi de en sık kullanılan ajanlarından biri ''TENS''tir. Türkçe açılımı ''Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı'' anlamına gelir. Küçük elektrotların deriye yerleştirildiği ve düşük yoğunluklu akımın uygulandığı bir ağrı yönetim tekniğidir.
Klinik tipi tens cihazı: Taşınamaz, 220 V şehir şebekesine bağlı olarak çalışır. 2, 4, 6 ve 8 birbirinden bağımsız kanallı modelleri şeklinde mevcuttur.
TransKutaneal Elektriksel Sinir Stimulasyonu (TENS)
Frekansı 1-200 Hz, şiddeti 0.1-120 mA, atım süres, 50-400 mikrosaniyedir. Çoğunlukla pille çalışan, küçük taşınabilir cihazlar tercih edilmekle birlikte, FTR ünitelerinde büyük cihazlar da kullanılabilir.
Fizik tedavi sonrası, tedavinin uygulandığı bölgenin ağrılı veya hassas olması yaygındır. Bu nedenle, tedavi sonrasında ağır kaldırmaktan veya ani hareketlerden kaçınmak önemlidir. Ayrıca, aşırı egzersiz yapmaktan da kaçınmak gerekir.
İngilizce'de zamanlar (tensler) 12 adettir. İngilizce zamanların 4 tanesi Past (Geçmiş) zamanları ifade eder. 4 tanesi Present (Şimdiki) zamanları ifade eder. 4 tanesi de Future (Gelecek) zamanları ifade eder.
Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) cihazları yalnızca ağrı giderme amaçlı olarak sinirleri stimüle ederken, Elektriksel Kas Stimülasyonu (EMS) cihazları, kasları kuvvetlendirme ve rehabilitasyon amaçlı olarak stimüle etmek üzere tasarlanmıştır.
Zayıflamaya etkisi çok değil zannımca çünkü enerji kaybetmeden zayıflama olmuyor maalesef.
Tens(Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation): Tens cihazı ağrı tedavisinde aktif kullanılan kliniklerde profesyonel ve evde kullanım için küçük boyutları olan bir cihazdır.Deri yüzeyine yakın olan sinir dokunun ve reseptörlerin uyarılarak ağrının dindirilmesini amaçlar.
Faradik Akım
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Elektroterapi kimlere uygulanmaz? İltihabi romatizmal hastalıkların aktif dönemleri, damar tıkanıklıkları, varis, kalp pili olanlara, açık yaralar, iltihaplı ve kanserli bölgeler üzerine uygulanmaz.
Ems, elektriksel kas simülasyonu, tens ise elektriksel sinir simülasyonudur. Bir tanesi kasların uyarılmasını sağlar diğeri ise sinirlerin uyarılmasını ve ağrıların yok edilmesini sağlar. İki yönteminde çalışma şekli aynıdır, değişiklik yoktur. Vücudun bazı bölgelerine elektrik akımı uygulanmasını sağlar.
Bel ağrısı, boyun ağrısı, diz ağrısı, kalça ağrısı, spor yaralanmaları, bel-boyun fıtıkları, kireçlenmeler (osteoartrit), fibromiyalji, MAS hastalığı TENS'in sıklıkla kullanıldığı durumlardır. Fizik tedavi programları içinde en sık kullanılan tedavilerden biridir. Evde kullanım için son derece uygundur.
Isı dengesi sağlayan tens cihazları sayesinde kendinizi daha ağrısız ve hafif bir masaj keyfine bırakabilirsiniz. Kas gevşetici formu ile vücudunuzdaki yorgunluğu alarak kendinizi daha hafif hissetmenizi sağlar.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavilerinde elektriksel kas uyarımı, oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Elektrik uyarısı ile kası aktif hale getirmek, ağrılarını azaltmak, tedavi etmek ve hatta geliştirmek mümkündür. Bu yönüyle elektrikli kas çalıştırma aleti olarak da bilinmektedir.
Egzersiz, kas gelişimi için en etkili yöntemlerden biridir. Ağırlık kaldırmak gibi dirençli antrenmanlar yaparak kasları uyarabilir ve büyümesini sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak spor salonuna gitmek veya evde vücut ağırlığı ile yapılan egzersizler yapmak bu konuda yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri