Tentürdiyot, yaraları temizlemek için kullanılan antiseptik özellikte bir maddedir. İyot, sodyum iyodür (NaI) ya da potasyum iyodür (KI) ve etil alkolden yapılır. Bu çözeltide iyot hem element (I2) hem de iyon (I-) şeklinde bulunur. Element formundaki iyot koyu kahverengiyken, iyodun iyon şekli olan iyodür renksizdir.
Tentürdiyot ve Günümüzde Kullanılan Batikon, İyot İçerir
İyot, koyu renkli kristal halde katı bir maddedir, su veya alkolde çözünmez. O nedenle tentürdiyot yaparken iyot, potasyum iyodürle birlikte alkole katılarak çözünmesi sağlanır.
Tentürdiyot, yaraların nikotik ve bakteriyel cilt enfeksiyonlarının antisepsisinde, yaraların mikrop kapmasının önüne geçmek için sürülen iyotlu tentür. Tentürdiyot, deride mevcut bakterilerin %99.88'ni azaltır. Derinin dezenfeksiyonundan sonra yaklaşık 4 saat 40 dakika süre ile asepsisini sağlar.
– TENTÜRDİYOT : Yaraların mikrop kapmasını önlemek amacıyla sürülen, iyotlu sıvıya tentürdiyot adı verilir.
Tentürdiyot, iyotlu bir antiseptik solüsyondur. İyot, bakteri, virüs ve mantarları etkisiz hale getiren bir elementtir. Tentürdiyot, iyotun alkolle karıştırılarak elde edilen bir formudur ve genellikle harici kullanım için tasarlanmıştır.
İlgili 41 soru bulundu
YAPILIŞI: 7 gr I2 havanda dövülüp toz haline getirilir. 3 gr KI toz haline getirilip I2 ile karıştırılır. Karışım 90 gr etil alkol içinde çözüldüğünde tentürdiyot hazırlanmış olur. 100 g tentürdiyot içerisinde 7 g I2 , 3 g KI, 90 g C2H5OH bulunur.
Tentürdiyot, potasyum iyodür ya da sodyum iyodürün etil alkol içerisinde çözünmesiyle oluşturulan bir antiseptik solüsyondur. Batikonla benzer biçimde cilt dışına uygulanıyor. Ancak günümüzde Batikon antiseptik kullanımda daha öncelikli olarak tercih ediliyor.
Tentürdiyot ve batikon, kullanım alanına göre benzer olarak nitelendirilebilecek yapılardır. Buna ek olarak antiseptik solüsyonların uygulama alanları cilt dışındadır. Batikon ve tentürdiyot yapı olarak benzer özellikler sunsa da, batikon günümüzde daha popülerdir.
"Tentürdiyodun açık yaralarda kullanılmasının, hücrelerin ölümüne neden olduğu ve iyileşmeyi geciktirdiği belirtilerek, tentürdiyodun ağız içi, dudak, burun içi ve göze de sürülmemesi gerektiği ifade edildi."
Yarayı temizlemek için kullanılan alkol ve tentürdiyot gibi maddeler sadece mikroplara değil, yaranın iyileşmesi için gerekli hücrelere de zarar vermektedir. Ayrıca sürülen alkol içerikli maddeler, yara bölgesini tahriş ederek alerjik rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Geniş spektrumlu antiseptik etkisi sayesinde çeşitli mikroorganizmaları öldürür. Yaraların ve cilt tahrişlerinin temizlenmesine ve enfeksiyon riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Uygun kullanıldığında, cilt üzerinde tahrişe neden olmaz ve alerjik reaksiyon riski düşüktür.
İlk Yardım Çantanız Neleri İçermeli? Alkol, oksijenli su, tentürdiyot ve antiseptik benzeri hazır solüsyonlar: Alkol ve oksijenli su benzeri bileşenler, kanaması durdurulan bir yarayı temizlemeye yardımcı olur. Tentürdiyot, yaranın mikrop kapmasını önlemeye yarar.
Etkin Madde: 100 g krem 10 g povidon-iyot 30/06 içerir. Yardımcı Maddeler: Sodyum hidrojenkarbonat, polietilen glikol, polietilen glikol 4000, deiyonize su.
Gazların hava ile kolay karışabilmesinin nedeni, homojen bir yapıya sahip olmalarıdır.
Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayıldıysa buna homojen karışım denir. Birden fazla madde bir araya geldiğinde tanecikler karışımın her tarafına eşit olarak yayılmıyorsa buna heterojen karışım denir.
Kolonya alkol ve suyun çözünmesiyle ortaya çıkmış olan bir çözeltidir. Kolonyanın içerisindeki karışımların tümü eşit bir dağılım gösterdiği için kolonya homojen bir özellik taşımaktadır. Kolonya alkol ve suyun birleşerek oluştuğu bir çözeltidir.
Tentürdiyot / acıtabilir, yakabilir.
Ender Saraç ile Sağlıklı Günler 17. Bölümünde kronikleşmiş öksürüğe karşı iyotun faydalı olduğu anlatıldı. Saraç, tentürdiyot kafesin özellikle kış aylarında geçmeyen öksürüğe eski zamanlardan beri uygulandığını vurguladı.
Batikon içerikli dezenfektanların son derece etkili olduğu bilinse de bu ürünler bakterilerden korunma amacıyla kullanılır. Yapısı gereği virüslere karşı öldürücü etkisi, alok içerikli dezenfektanlar kadar yüksek değildir.
Hemen herkesin güvenle kullanabilecekleri batikon; polivinil pirolidon -iyot, etil alkol, gliserin, sodyum hidroksit gibi bileşenleri içerir.
Deride kesilme, düşme ve yarılma gibi durumlarda çok fazla kullanılan tentürdiyotlar yapı açısından, iyot, sodyum ve etik alkol içeriğine sahiptir. Kullanıldığı bölgedeki mikropların %99,88'ini azaltmaya yardımcıdır. Bulunması kolay olan bu ilaç hemen hemen herkesin ecza dolabındadır.
tentürdiyot - Nişanyan Sözlük. Fransızca teinture d'iode “iyot boyası” deyiminden alıntıdır.
Baticonol Kullanımı
Cilt mukozalarını dezenfekte etme sayesinde hem kataterden bulaşabilecek enfeksiyonlar önlenir hem de bölgede bir enfeksiyon varsa tedavisi sağlanmış olur. Küçük kesikler, yüzeysel yanıklar ve derin olmayan yaralarda meydana gelebilecek enfeksiyonları önler ve cilt enfeksiyonlarını tedavi eder.
Tentürdiyot Lekesi
Leke yeni ise, alkol yararlıdır. Eğer eski ise, benzin vb. şeyler ya da oksijenli su kullanılır.
Bu tip yaralar için doktorunuzun tavsiyelerini dinleyiniz lütfen. Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri