Yapılan değişiklik uyarınca yapı kullanma izin belgesi vermeye yetkili idarece Mekânsal Adres Kayıt Sistemine yüklenerek elektronik ortamda kadastro müdürlüğüne gönderilen yapı kullanma izin belgesi ve yapı aplikasyon projesine göre kadastro müdürlüğü bir tescil bildirimi düzenleyerek tapu müdürlüğüne gönderecektir.
Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra malikler tam muvafakat ile tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.
Yapı kayıt belgeli taşınmazların devredilmesi, satılması ya da miras yoluyla devredilmesi mümkündür. Yapı kayıt belgesi bulunan yapıların tapu senedinde cins değişikliği ve kat mülkiyetine geçişi de mümkün olduğu için satın alınması riskli bir durum yaratmamaktadır.
İskan alındıktan sonra, bina sahibi tarafından tapu değişikliği yapılması gerekmektedir. İşlem, ilgili yerel tapu sicil müdürlüğünde gerçekleştirilir. Bu belge, bina veya konutun resmi olarak oturulabilir olduğunu onayladığı için tapu değişikliği için gerekli belgeler arasında yer alır.
İlgili 28 soru bulundu
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 1,000,000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 1,000,000 TL x %4 = 40,000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 20,000 TL alıcı için 20,000 TL ücret çıkar. Temel hesap bu şekildedir.
İnşaatı bitmiş olan bir taşınmaz için hak sahibi tarafından gerçekleştirilmek istenen kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş başvurusu için herhangi bir vergi ya da harç ücreti alınmamaktadır.
Eski adıyla iskân, günümüzdeki tabiriyle “yapı kullanma izin belgesi” bir taşınmazın belediyeye tasdik ettirilmiş projeye uygun yapılması durumunda oturma izni verildiğini gösteren belgedir.
Mücavir alan sınırları içinde İl Özel İdaresi Kanunu'nun tanıdığı yetkiyle belediyeler tarafından düzenlenen yapı ruhsatı, inşaatın başladığı tarihten itibaren 5 yıl için geçerlidir.
Yapı kullanma izin belgesi, hukuki ve mimari anlamda gerekli tüm standartları taşıyan yapılara ilişkin verilen belgedir. Yapı kullanma izin belgesi halk arasında iskân belgesi olarak da bilinmektedir.
Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskân alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun veya arsa hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir.
Dolayısıyla 31.12.2022 tarihine kadar yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar yapı sahiplerinin 3 Mayıs 2023 tarihine kadar başvurmaları ve belirlenecek kayıt bedelinin 30 Mayıs 2023 tarihine kadar ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilerek hukuka uygun hale getirilecektir.
f- 3194 sayılı İmar Kanunu'nun Geçici 16. maddesinin 5. fıkrasında da benzer şekilde; Yapı Kayıt Belgesi alan yapılarda yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kat mülkiyeti tesis edilebileceği düzenlenmiştir.
Henüz inşa aşamasındaki ana yapı tamamlandığında bir binaya dönüşür. Bu binada size ait bir daire varsa kat irtifakı tapusu ile aldığınız arsa payını kat mülkiyeti tapusu ile daire cinsine çevirirsiniz. İnşası tamamlanan ana yapının içindeki her bir bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilir.
2-) Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlar mı? - Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. - Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.
Karardan da anlaşılacağı üzere Yapı Kayıt Belgesi alınan yapının yıkılması ve para cezası verilmesi mümkün değildir. Çünkü Yapı Kayıt Belgesinin varlığına, yasal sonuçlarına ve bu belgenin vermiş olduğu binanın yıkılamayacağı garantisine güvenerek taşınmazı satın alan kimse bu taşınmazı iyi niyetle iktisap etmiştir.
Bu belge alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilmesi durumunda kendi bağımsız bölümünü satılabilir.
Yapı kullanım izin belgesi sadece ruhsatlı yapılara verilen resmi bir belgedir. Sadece yetkili kişiler tarafından alınabilir. Ruhsat alınmadan inşaatına başlanan binalara ya da ilgili olmayan kişilere verilmez.
İskan belgesi alınması için projeye uygun olarak yapılmayan kısımların yeniden yapılması ya da düzenlenmesi gerekebilir. Bu da ciddi masraflara yol açabilir. 5 yıl içinde iskanı alınmayan yapılara para cezası ya da yıkım kararı uygulanır. Ayrıca iskanı olmayan binada oturmanın cezası da vardır.
Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskân); bir yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak inşaa edilip tamamlandığını belirten; tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını ve mal sahiplerini gösteren belgedir.
3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunludur. 5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz hale gelir.
İskansız evde oturmak suç değildir. Fakat bazı yaptırımları söz konusu olabiliyor. Eğer izinsiz bir projeden ev alacaksanız dikkate almanız gereken en büyük risk can ve mal kaybı tehlikesidir. İskanı olmayan binalarda şantiye elektriği kullanılıyor.
Kendisine yapılan yazılı bildirime rağmen, kat mülkiyetinin kurulması için tapu idaresine verilmesi gereken belgeleri tamamlamaktan veya imzalaması gerekenleri imzalamaktan kaçınan kat irtifak hakkı sahiplerinden her birine, kendine ait bağımsız bölüm için 1.000 TL idari para cezası kesilecek.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)
Cins değişikliği yapılmış taşınmaz kat irtifakı tesisli ise, kat irtifakının tesciline ait resmî senede ve 12 nci maddede yazılı belgelere dayalı olarak başkaca bir belge aranmaksızın resen kat mülkiyetine çevrilir. Bu işlemler, döner sermaye hizmet bedelinden muaftır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri