Genelde nekre isimlerin sonuna gelen iki üstün, iki esre ve iki ötre için kullanılan terim. Arap alfabesinin yirmi beşinci harfi.
Tenvin ya da bilinen adıyla tenvin harekesi, iki ötre, üstün ve esrenin ifade ediliş tarzına verilen addır. Kendi içerisinde saklı bir harf içeren tenvin, cezmli nunla doğrudan alakalıdır. Tenvinin ana kuralı bir kelimede iklab, ihfa, izhar ve idgam olması halinde tecvid kurallarına göre okunması zorunluluğudur.
Tenvin bir harfin sesine “n” sesi ilave etmektir. Kalın harfleri okurken harfin kendisi kalın, tenvini ince okunur. Sadece kelimelerin son harfinin üstünde görülen Tenvin'e aynı zamanda iki üstün, iki esre ve iki ötre de denilmektedir. İki Ötre ince harfin üzerindeyse ince un sesiyle okumalıyız.
1) Tenvinin yalnızca isme ait bir özellik olduğu şu şekilde açıklanmıştır: Arapçada kelime isim, fiil ve harf olmak üzere üçe ayrılır. Bunlardan isim asıldır, fiil ve harf isimden türetilmiştir. Zira içinde ismin bulunmadığı ve yalnızca fiil ve harften oluşan bir terkiple anlamlı söz oluşturulamaz.
Tenvîn'in manası nûnlamak demektir. Bilhassa isimlerin sonuna yazı olarak değil, lafzan sıla halinde bitişen sakin nûndur. Sâkin nûn ise harekesi olmayan nûn demektir. Tenvîn telaffuz bakımında sâkin nûn demek olduğu için, sâkin nûna ait olan hükümler ona da şâmildir.
İlgili 27 soru bulundu
Tenvin veya Cezimli Nun dan sonra Ye, Mim, Nun, Vav gelirse İdğam-ı Meal Ğunne olur. Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra Ye, Mim, Nun, Vav harfleri ayrı kelimelerde yan yana gelirse, genizde idğamla birlikte ğunne uygulaması yapılır. Nun sesi genizde tatlı bir nağme ile akıtılarak okunur.
Tenvin:Bir harfe, aynı hareke, iki kere konursa buna “Tenvin” denir ve geçerek okuyuşta harfin sonunu “Cezimli Nûn” (نْ) varmış gibi okutur. Üç çeşit Tenvin vardır: “Fethateyn (İki Üstün)”, “Kesrateyn (İki Esre)” ve “Dammeteyn (İki Ötre)”.
Sözlükte döndürmek çevirmek demektir. Tenvin veya sakin nundan sonra ب harfi gelmesi halinde tenvinlerin ve sakin nun'un -n sesi -m sesine çevrilir ve ğunneli olarak okunur.
3. İki üstünse tenvin düşer ve bir elif miktarı uzatılarak durulur. Kelimenin son harfinde iki üstün varsa tenvin yani nun sesi düşer, son harf bir elif miktarı uzatılarak okunur ve durulur.
Tenvin : Harfin üstündeki iki üstün, iki esre, iki ötre, olduğunda tenvin olur.Tenvinden olan iki üstün, harfin kendi sesi ile eğer harf ince ise ''en'' kalın harf ise an sesi verir. Mesela be harfine iki üstün olan tenvin gelmişse'' ben'' olur. sesimiz ''r'' ise iki üstün gelince ''ran'' diye okunur.
Cezimli (sâkin) Nûn [نْ], kelime ortasında veya sonunda olabilir. Tenvin [ـًٍــٌ] ise,sadece kelime sonundabulunan harfin üzerine veya altına yazılır. Üzerine veya altına yazıldığı harfin Nûn sesiyle bitmesini sağlar.
Tenvin veya sakin nundan sonra be ( ب ) harfi gelirse, nun ( ن ) sesi mim ( م ) sesine çevrilir. Kelimenin sonuna gelerek cezimli nun sesi veren iki üstün, iki esre ve iki ötreye sakin nun denir.
Sözlükte “dinmek, durmak; kımıldamamak; ruhî rahatlık, huzur, sakinlik” gibi anlamlara gelen sükûn Arap gramerinde ve tecvid ilminde bir harfin harekesizlik halini ifade eder; sükûn halindeki harfe sâkin denir. Sâkin harfin üzerine okumada kolaylık sağlamak için cezm denilen küçük yuvarlak bir işaret ( ْ ) konur.
Bunlar fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre), tenvin (iki üstün, iki esre, iki ötre), sükûn (cezm), teşdid (şedde)'dir.
Kalb kökünden türeyen ve sözlükte “döndürmek, çevirmek, altını üstüne getirmek” anlamlarına gelen iklâb, tecvid terimi olarak bâ (ب) harfinin önünde bulunan sâkin nûn veya tenvinin idgam yapılmaksızın “mîm”e dönüşmesini ifade eder.
Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir. Kalın harflerde kalın “e” sesi verecek ince olanlarında ise ince “e” sesi vermektedir.
Mim harfi, cim harfi, tı harfi, ze harfi, sad harfi noktalama işaretleri olarak Kuran-ı Kerim'de harflerin anlamlarını koruyarak okumayı sağlamaktadır. Secavend harfler yaygın olarak bilinen harflerin yanında birkaç harf daha anlamı itibariyle secavend olarak bilinmektedir.
Kur'ân-ı Kerîm'in tecvid ve tertîl üzere okunması anlamında terim.
Sözlükte “genizden konuşmak, inlemek” anlamına gelen gann (gunne) kökünden isim olup kıraat ve tecvid ilimlerinde “genizden gelen ses” olarak tarif edilir (Mekkî b. Ebû Tâlib, er-Riʿâye, s. 240).
Tenvin veya sakin nun'dan sonra "lam" ve "ra" harflerinden biri gelirse İdğam-ı Bilağunne (gunnesizidgam) yapılır. Yani nun sesi, lam harfine katılarak okunur.
3- İdgam Bilâgunne[َاْلإِدْغَامُ بِلاَ ْغُنَّةٍ]:
Cezimli Nûn veya Tenvin'den sonra, [لَرْ] sözcüğünü oluşturan [ ل ر ] harflerinden biri gelirse“İdgam Bilâgunne” olur. Nasıl Okunur: Nûn sesi, [ل ر] harflerine tamamen katılarak kaybolur ve onları şeddeli okutur.
Sözlükte “bir şeyi tam yapmak, eksiksiz vermek; sözünde durmak, gereğini yerine getirmek” anlamlarına gelen îfâ Kur'an ve hadislerde de bu mânalarda geçer.
Tecvid, Kıraat ilmi içinde yer alan, Kur'an okuma usulü ve ilmidir. Harflerin mahreçlerine, sıfatına, medlere uygun okumaktır. Kelime manası olarak tecvid, cewede جود kökünden gelip, bir şeyi güzel yapmak, süslemek, hoşça yapmak anlamına gelir.
Tecvid: Her bir harfin hakkını vererek telaffuz etmek anlamını taşır. Bu bakımdan Kur'an-ı Kerim tecvidli okunduğu gibi duaları da tecvitli okumak en güzelidir. Ancak tecvid bilmeyen bir kişinin Kur'an-ı Kerim ve duaları okuması caiz olduğu gibi Kur'an-ı Kerimi ve namaz dualarını tecvitli okumamak da namazı bozmaz.
İklab, tenvin veya sakin nun'dan sonra "ba" harfinin gelmesi durumunda nun sesinin mim sesine çevrilerek okunmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri