Araştırmalarda Teori Kullanımı Literatürün bir bileşeni de hangi teorilerin bilimsel çalışmadaki araştırma sorularını araştırmak için kullanılabilir olduğunu belirlemektir. Nicel araştırmalarda, araştırmacılar genellikle teorilerde ortaya atılan hipotezleri test ederler.
Bilim adamları için bir teorinin neredeyse tam tersi bir anlamı vardır. Onlara göre teori, doğal dünyanın yasaları, hipotezleri ve gerçeklerini içerebilen bir yönünün iyi kanıtlanmış bir açıklamasıdır. Örneğin yerçekimi teorisi, elmaların ağaçlardan neden düştüğünü açıklar.
Teori veya kuram, bilimde bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler temel alınarak yapılan bir açıklamasıdır. Kuram, herhangi bir olayı açıklamak için kullanılan düşünce sistemidir.
Teorik araştırma, bir dizi inanç ve varsayımın sistematik olarak incelenmesidir. Bir konu hakkında daha fazla bilgi edinmeyi ve onu daha iyi anlamamıza yardımcı olmayı amaçlar. Bu şekilde toplanan bilgiler belirli bir amaç için kullanılmaz çünkü bu tür bir araştırma daha fazla bilgi edinmeyi amaçlar.
Bilimsel gerçekler etrafımızdaki olay ve olguların sadece ne olduklarını açıklarken, teoriler bu farklı doğa yasalarını bir araya getirerek, olay ve olguların neden ve nasıl olduğunu açıklar.
İlgili 38 soru bulundu
Hipotez, bilimsel olarak çözülmeyi bekleyen sorunların çözülebilmesi için ortaya attığımız varsayımlara veya tahminlere denir. Teori ise olayları sistemli ve bilimsel bir şekilde açıklayan kurallar, yasalar bütünü olarak tanımlanır.
* Kuram kavramı teori ile aynı anlamda kullanılmaktadır.
Teori (kuram), toplumsal gerçekliği anlaşılır hâle getiren bir kavramlar kümesidir. Bu kavramlar kümesi, olguları ve olgular arasında karmaşık gibi görünen toplumsal ilişkileri sistematik olarak anlamamızı sağlamaktadır. Teori, daha önce yapılmış olan bilimsel araştırmalar sonucu elde edilen bilgiler üzerine kuruludur.
Teori geniş kapsamlı bir alanda, birbirinden farklı birçok gözlem ve deneyi açıklayabilen, henüz yapılmamış gözlem ve deneyler için öngörüler veren, birbirine bağlı önermeler sistemi demek.
teorik bilgi en basit anlatımıyla okulda öğrenilen, olması beklenen, hesaplanan, ön görülen bilgidir. ve bazen gerçekte asla teoride olduğu gibi olmayabilir. işte aynı bilginin defter kitaptan evrimleşmiş gerçek hayata dönüşmüş haline de pratik bilgi denir.
Teori (theôría) Eski Yunanca sözcüktür ve kelimenin kök anlamı, bakmak, seyretmek, gözlemek, temaşa etmek, kuş bakışı bakmak gibi anlamlara gelmektedir. Türkçede teori sıklıkla kullanılmasına karşın, onun yerine kuram sözcüğü de kullanılmaktadır.
Teorik araştırma ele alınan konuyu aydınlatmak için uygun teorik bilgilerin tanımlanmasını, analizini ve sunulmasını içerir. Ampirik Araştırma: Ampirik araştırma deney veya gözlem yapılarak verilerin elde edildiği araştırmalardır.
Bilimsel teoriler; doğal olgulara ve bu olgular arası ilişkilere ait açıklamalar, yapılan çıkarımlardır. Yasa ise teorilerden farklı bir bilimsel bilgi türüdür. Yasalar olguların gözlenebilen veya algılanabilen davranışlarına ve olgular arası ilişkilere ait genellemelerdir.
"Teori"nin TDK'ye göre karşılığına baktığımızda "kuram" olduğunu görürüz. Kuram kelimesinin üçüncü anlamına baktığımızda: "Sistemli bir biçimde düzenlenmiş birçok olayı açıklayan ve bir bilime temel olan kurallar, yasalar bütünü, nazariye, teori:" olarak geçiyor. Yani evet, kullanılabilir.
1.gerçekleştirmeyi istediğimiz şeylerin bilgisidir. 2.bilimsel olarak doğruğu kanıtlanmamış yada kanıtlanamamış olan.
İyi bir teori geniş bir açıklama gücüne sahiptir. İyi bir teori basitleştirerek açıklar. İyi bir teori tatmin edicidir, bizim merakımızı giderir. İyi bir teori açıkça çerçevelenmiştir.
Yani bir bilimsel yasa, bir olgu (ya da olgular seti) hakkında çok net ama dar bir tanım verirken; bir teori, mümkün olan en çok olgu hakkında bütünsel bir açıklama verir. Kısaca, yasa bir olguyu tanımlar, teori birçok olguyu açıklar. Yasa-teori ilişkisi ise şöyle: Bir teori, mevcut bilimsel yasalara uymak zorundadır.
daha önce de söylendiği gibi kanun var olan durumdur teori ise bunun neden var olduğunu açıklama çabasıdır. canlılar farklı koşullarda farklılaşır = kanun. peki neden farklılaşır = teori. "bilimsel teoriler kesinlik kazanınca yasa olmaz. yasa neden sorusunun değil nasıl sorusuna yanıt verir.
Genel kanının aksine, kanıtlanan teori (kuram) kanun olmaz. Kanunla teori arasında doğrudan, tamamlayıcı bir ilişki yoktur.
Makaleler giriş gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. Makalelerde sözcükler gerçek anlamları ile kullanılır. Kelime oyunlarına başvurulmaz. Süslü anlatımlardan uzak durulur, doğrudan anlatım kullanılır.
Bilimsel kuram; iyi kanıtlanmış, sürekli olarak test edilen ve doğrulanan deney ve gözlem ile bilimsel metot aracılığıyla elde edilen, doğanın bazı yönlerinin açıklamasıdır.
Evrim teorisi bilimsel bir teori olmasına rağmen sınırlarını çoktan aşarak birçok bilimsel disiplinin araştırma alanına girmiştir.
Bilimsel bir teori, doğal dünyanın bazı yönlerinin, tekrarlanan deneyler ve gözlemler yoluyla doğrulanmış, iyi kanıtlanmış bir açıklamasıdır ve halk arasında kullanılanın aksine "ispatlanmamış/çılgın bir fikir" anlamına gelmemektedir.
Varsayım: Bir araştırmanın olası sonuçlarına dair tahmine dayalı olarak oluşturulan önermedir.
Basit hipotez: İki değişken arasında birinin bağımlı değişken veya neden olduğu ve diğerinin bağımlı değişkene veya etkiye sahip olduğu hipotezidir. “Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri