Aşırı terleme sorunu ile karşı karşıya gelen kişiler farklı doktorlara gidebilmektedir. Fakat genel olarak aşırı terleme sonucunda gidilmesi gereken doktor, dermatoloji uzmanı ya da göğüs cerrahi doktoruna başvurmak gerekmektedir. Aşırı terleyen bölgeler, genel olarak el, ayak, yüz ve koltuk altı şeklindedir.
Aşırı terleme sorunu yaşayan kişilere öncelikle aşırı terlemenin tipine (genel veya bölgesel) göre ve altta yatan hastalıklara yönelik kan testleri yapılır. Hiperhidroz tanısında en sık kullanılan test nişasta-iyot testidir. Bu testte önce terleyen bölgelere tentürdiyot sürülür ve kuruması beklenir.
Genel terleme: Genel terleme, bütün bedenin, terleme sorunu için Endokrinoloji ve İç Hastalıkları bölümüne gitmek gerekir. Uykuda (Gece) terleme: Gece terleme problemi için de Göğüs Hastalıkları ve İç Hastalıkları bölümüne başvurmak gerekebilir.
Terleme tedavisinde kesin çözüm sağlayan tek yöntem ise cerrahidir. Koltukaltı terlemelerini önlemek için koltukaltı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Koltuk altı terleme tedavisi uygulamasının tıbbi açıdan bir zararı bulunmamaktadır. Uygulama ile koltuk altından terlemenin kesilmesi herhangi bir sorun yaratmaz.
Driclor aşırı terlemeyi önlemeye yardımcı olmak için karşı özel olarak geliştirilmiş etkili bir roll on antiperspiranttır. Driclor aşırı terleme (hiperhidroz) görülen ve normal koşullarda dahi aşırı terleyen insanlar için kullanılabilir.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Terleme bizim dışımızda gelişen, metabolizmamızın doğal bir fonksiyonudur. Üstelik vücudumuz için iki önemli fonksiyonu vardır; cildi nemlendirip, vücut ısısını sabitler ve vücudun boşaltım sistemine katkı sağlar. Ne kadar terlediğimiz ise daha çok sahip olduğumuz ter bezi sayısıyla ilgilidir.
Hiperhidroz tedavisinde bazen oral veya sistemik reçeteli ilaçlar kullanılır. Bunlardan bazıları antikolinerjikler, beta blokerler ve clonidine hydrochloride'tir.
Hipertiroidi yani tiroit bezinin aşırı çalışması terlemeye en sık neden olan sistemik hastalıkların başında gelmektedir. Bu nedenle hipertiroidinin diğer belirtileri olan çarpıntı, kilo kaybı, ellerde titreme, sinirlilik ve saç dökülmesi belirtileri kontrol edilmelidir.
“Aşırı terleme nasıl geçer?” sorusunun kesin çözüm sağlayan tek yöntemi Hiperhidrozis ameliyatıdır. Koltuk altı terlemelerini önlemek için koltuk altı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir. Bu tip cerrahi tedavi yöntemleri günümüzde artık kullanılmamaktadır.
TAMER VARDALOĞLU: Gebelik, menopoz, alkol kullanımı gibi durumlarda terlemenin arttığı bilinir. Bunun dışında Parkinson hastalığı, şeker hastalığı, hipertiroidi, kalp krizi, bazı kanser türleri, bazı içsalgı bezi hastalıkları ve koma gibi durumlarda da terleme artar.
Gece terlemesi sıcağa bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon, hormonal sorunlar, reflü, uyku apnesi, kanser, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, menopoz, stres bozukluğu veya alkol kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz.
Ter bezleri
Apokrin bezleri koltuk altı, burun delikleri ,meme uçları, kulaklar ve genitalya bölgesinde bulunur. Fakat daha yaygın olanı dudaklar ve genital bölge dışında vücudun her yanına dağılmış olan ekrin bezleridir.
Sisli havaların sık olduğu bölgeler, fabrika dumanları ile aşırı kirlenen havanın solunduğu alanlar, kapalı giyim tarzı tercihleri yeterli D-vitamini oluşumunu engeller. D-vitamini eksikliği saptandığında çocuğunuza verilecek D-vitamini tedavisi, çocuğunuzun aşırı terlemesini dramatik olarak azaltacaktır.
2 - Bol su için
Sanılanın aksine bol sıvı tüketimi terlemeyi artırmıyor. Su vücut sıcaklığını dengede tutmayı sağlıyor. Terleme yoğun olduğunda, vücudumuzdan tuz kaybı da gerçekleşiyor.
Güzel bir banyodan sonra yarım limon suyunu koltuk altlarınıza sürerek oluşacak ter kokusuna karşı şahane bir önlem almış olursunuz.
D Vitamini Eksikliğinin Etkileri Nelerdir? Baş ve boyun bölgesinde aşırı terleme; D vitamini eksikliği sonucu vücut ısısında artış meydana gelmektedir. Vücut aktivitesinin normal olması halinde bile vücut ısısının yükselmesi ile terleme oluşmaktadır.
Aşırı stres terlemesi
Baharatlı yiyecek, nikotin ve alkol gibi teri tetikleyen maddelerden kaçının. Kafein de adrenalin seviyenizi arttırır, bu nedenle terlemeye daha yatkın olursunuz. Cildinizin nefes almasına izin veren giysiler giyin. Pamuk gibi doğal kumaşlar en iyisidir.
Koltuk Altı Terlemesinin Nedenleri? Ter bezlerinin (tiroit bezleri) fazla çalışması, Fazla alınan kilolar, Kullanılan ilaçlara bağlı olarak terleme olabilir ya da kalıtımsal olarak genlerde bulunan özelliklere bağlı olarak gereğinden fazla terleme durumu ortaya çıkabilir.
Aşırı terleme sorunu daha çok koltuk altı bölgesinde yaşanmakla birlikte ayaklarda da ortaya çıkabilmektedir. İçerisine adaçayı, papatya, kekik ve deniz tuzu attığınız ılık suda ayaklarınızı dinlendirerek, terleme probleminin yarattığı rahatsızlıkları hafifletebilirsiniz.
Duş aldıktan sonra vücuttaki gözenekler açılır ve bu gözenekler sayesinde ter vücuttan atılabilir. Bu nedenle sık sık duş almaya özen gösterin. Duştan sonra mutlaka koltuk altı deodorantı kullanarak terlemeye karşı önlem alabilir ve koltuk altlarının kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.
Botoks Enjeksiyonu (Botulinum Toksin) Uygulaması
Botoks enjeksiyonu; hiperhidrozis tedavisinde en çok uygulanan yöntemlerden biridir. Bölgesel olarak koltuk altı, ayak ve ellerdeki terlemeye yol açan sinirlerin felç edilmesi sağlanır. Böylelikle ter bezlerinin çalışması durdurulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri