Bir seans 60 dakikadır ve seanslar ideal olarak haftada bir kere gerçekleştirilir. İlerleyen süreçte, psikoloğun gözlemlerine bağlaı olarak iki haftada bir ve ayda bir olacak şekilde azaltılabilir. Terapinin ne kadar süreceği, kişinin problemine ve terapistle uyumuna göre değişiklik gösterir.
Seanslar yaklaşık olarak 45-60 dakika sürer. İlk seans, duruma göre, daha uzun sürebilir.
Danışanın gelişen ihtiyaçlarına ve koşullarına göre süreçte değişiklikler yapılabilir. Danışanın şikayetleri hafiflediyse veya danışan bunlarla baş edebileceği yöntemleri süreç boyunca edindiyse, daha sakin ve dengeli bir iç dünya edinmeye başladıysa terapi sonlandırılabilir.
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 150 TL'den başlıyor ve 2800 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 671.50₺ (2022 yılında 398.25 TL) olarak hesaplanmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Psikolog ücretleri 2023 yılında 550 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 450 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir. Aile Terapisi ücretleri 2023 yılında 600 TL ile 4700 TL arasında değişmektedir. Ücretlerle ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
İlk seansta; terapist danışanın problemini anlamaya ve netleştirmeye çalışarak, danışanı tanıma yolunda bir adım atar. Seansın sonunda terapinin şekli ve içeriği hakkında bilgi verir. (Seans sıklığı, terapinin işleyişi, terapinin ne kadar devam etmesi gerektiği). Psikoterapi devam gerektiren bir süreçtir.
İlk Randevu
İlk randevuda psikoloğunuz tıbbi geçmişiniz, fiziksel sağlığınız ve ruh sağlığınız, alkol ve uyuşturucu kullanımı, kariyer veya eğitim, erken yaşam, mali durum, aile ilişkileri ve diğer yakın ilişkileriniz hakkında sorular soracaktır.
Bir psikoloğun önemli özelliklerinden bazıları empati, aktif dinleme becerileri, güçlü iletişim becerileri, nesnellik, yargılayıcı olmayan bir tutum ve başkalarına yardım etme tutkusunu içerir. Buna ek olarak, psikolog bilgili olmalı ve psikoloji alanındaki en son gelişmelerden ve ilerlemelerden haberdar olmalıdır.
Birçok çalışma ve araştırma, psikoterapinin önemli ölçüde etkili olduğunu ve sonuç olarak kişinin depresyon ve anksiyete düzeylerini, ilişkisel zorluklarını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.
Psikologların çalıştığı farklı terapi ekolleri yani yöntemleri vardır. Bu ekollere göre farklılık gösterse de terapi seansları ortalama 50 dakika sürer. Çünkü terapi, hem danışanın hem de terapistin aktif olduğu bir süreçtir.
İlaç tedavisine ek olarak uygulanabilecek psikoterapi ile kişinin olumsuz düşünce ve davranış biçimlerinin değiştirilmesi ve hastalıkla mücadele etmesi için daha aktif olması amaçlanır. Terapi 6-12 seans kadar sürmektedir.
Örneğin panik bozukluk sorunu olan bir kişinin terapi süreci 9 seansta biterken, aynı sorundan müzdarip bir başka kişinin ki 20 seansta bitebilmektedir. Sorunun adı aynı olsa bile herkeste oluşum nedeni ve süreci farklıdır.
Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi (KSÇOT), kişilerin mevcut sorunlarını çözmek için 6-20 seans gibi kısa bir zaman diliminde yapılan bir terapi yöntemidir. Bu terapi yöntemi, kişilerin güçlü yönlerini ve kaynaklarını vurgulayan ve mümkün olan en kısa sürede sonuç almayı hedefleyen bir yaklaşımdır.
Genel olarak, çoğu psikoterapi hastası 3 ay sonra daha iyi hissettiklerini bildirir. Bununla birlikte, depresyon ve anksiyetesi olan kişilerde daha kısa ve daha uzun süreler görülmüştür. Genellikle 1-2 ay içinde ve 3-4 kez belirgin düzelme görülür.
Seansın ne kadar süreceği ile ilgili henüz tam mutabakat sağlanmamış olsa da genellikle minimum seans süresi 45 dakikadır. Seansın en fazla kaç dakika süreceği ile ilgili de kesin bir sınırlama olmasa da verimlilik ve dikkat süresi göz önüne alındığında ortalama 50 ile 55 dakika yeterlidir.
Psikiyatriste her şey anlatılır mı? Psikiyatriste her şey anlatılabilir. Bu sadece hasta ve psikiyatr arasında kalacak bir durumdur.
Sonuç olarak, terapist seçerken kişisel ihtiyaçlarınıza, terapistin lisansına, uzmanlık alanına, tedavi yaklaşımına, rahatlık seviyenize ve diğer pratik faktörlere dikkat etmelisiniz. İyi bir terapist, sizin duygusal ve psikolojik sağlığınıza katkıda bulunabilecek bir profesyonel olmalıdır.
Terapinin işe yaradığını gösteren durumlardan biri ise kişinin kendisine dair farkındalığının ve iç görüsünün artmaya başlamasıdır. Bu durumda kişinin davranışlarında, belirtilerinde azalmalar gözlemlenebilmektedir. Bir diğer yol ise duygular ile kurulan ilişkiye bakmaktır.
önce psikiyatrist teşhis koyar ve gerekli görürse ilaç verip bir psikolog ile görüşmenizi isteyebilir. ilaç kullanımı, terapi ile işlenecek konular için zihninizi belli bir düzleme getirmeye yardımcı olur. sonra psikoloğa gidilir ve terapi başlar.
Duygu, düşünce veya davranış örüntülerinde her zamanki hale göre farklılıklar mevcutsa ya da duygusal açıdan kötü hissediliyorsa, uzun denebilecek bir süredir aynı şikayetler devam ediyorsa psikoloğa gidilebilmektedir. Bazı durumlarda yaşanılan sıkıntıların kronik bir hal alması ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
“Gizlilik” psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının en önemli mesleki ilkelerindendir. Psikolojik danışmanlık seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz. Bu kişi danışanın yakını, eşi ya da ailesi olsa da durum değişmez.
Bilişsel Davranışçı Terapi ; çağdaş bilimsel arka planı güçlü, hızlı ve etkili bir terapi yaklaşımıdır. Günümüzde tüm psikolojik sorunlarda kullanabilen güvenirliliği ve geçerliliği yüksek bir terapi yöntemidir.
Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar. Ancak cevap vermek istemediğiniz bir soru karşısında sessiz kalma hakkınızın her zaman olduğunu unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri