Sütün bozulup bozulmadığını anlamak için kıvamı, tadı, kokusu ve rengine bakılması gerekir. Sütün rengi; Normalde beyaz olan sütün rengi sarılaşmaya başladıysa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Sütün bekleme süreci uzadıkça rengi mavi ve kırmızı renge dönüşmeye başlar.
UHT sütler ambalajı açılmadan oda ısısında 3 ay saklanabilir. Ambalajı açıldıktan sonra, UHT sütler de buzdolabında saklamak koşuluyla bir hafta içerisinde tüketilmelidir.
UHT ya da uzun ömürlü süt
Sütteki bakterilerin çoğu bu yüksek ısıda ölür. Saklandığı steril paket açılmadığı takdirde süt uzun süre dayanır. Fakat uzun ömürlü süt 20-30 derece ısıya dayanıklıdır ancak. Hava sıcaklığı arttığında sütteki bakterilerin bir kısmı yeniden aktif hale gelip sütü bozabilir.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Bozuk süt tüketimi sonucu, bağırsak enfeksiyonu gibi bir problem oluşabilir. Ama birkaç yudum tükettiğiniz için bir problem olmayacaktır. Bol su içmenizi öneririm. Eğer mide bulantısı, kusma gibi bir yan etki gözlemlerseniz doktora başvurabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Pastörize sütlerin raf ömrü, ambalajı açılmadan, buzdolabında saklandığı takdirde, 5 ile 7 gün arasındadır. Kimi kaynaklarda bu süre 3- 21 gün olarak da belirtilmektedir. Ambalajı açıldığında dayanma süresi kısalır, 1-2 gün arasında değişir. UHT sütler ambalajı açılmadan oda ısısında 3 ay saklanabilir.
Kısık ateşte kaynatılan bozuk süt, dipte çökme ve topaklanma yapar. Bu durumda süt tüketilmemelidir. Sütün kesilmesi uzun süre bekletilmesinden ya da yanlış kaynatılmasından kaynaklanabilir.
Bozulan sütün kokusu değişir ve zamanla kötü kokmaya başlar. Bozuk süt kokusunun ise, ekşi olması gerekiyor. Beyaz renkte bulunan bir süt, bozulmaya başladığı zaman aynı zamanda sarılaşmaya da başlar. Bozulma sürecinde sütün bekleme süresi uzadıkça süt kırmızımsı ve mavimsi bir renge dönüşür.
Yağsız süt, üzerinde yazan son tüketim tarihinden sonraki 10'uncu günde bile tüketilebilir. Yağlı sütler ise en fazla 5-7 gün dayanır. Sütün bozulduğunu kokusundan ve tadından anlayabilirsiniz. Ayrıca bozulan sütte topaklanma oluşur.
Avrupa ve Türkiye'de sütün işlenmesi için sıklıkla UHT adı verilen yöntem kullanılır. Açılımı, Ultra- Heat Treatment, yani, aşırı ısı uygulaması. Bu işlemde süt, 3 saniye boyunca 140 derece ısıya tabi tutulur ve içindeki bakterilerin çoğu ölür. Bakterilerin ölmesi, sütün açılmadan uzun süre taze kalmasını sağlar.
Süt içtikten sonra başlayan karın ağrısı, kusma ve ishal süt zehirlenmesinin en önemli belirtileridir. Bazı durumlarda karında kramp başlar. Bazı durumlarda ise ishal şikayetleri kanlı ishal şeklinde gerçekleşir. Fakat bu belirtiler süt zehirlenmesinin erken aşamalarında ortaya çıkmaz.
Kesik sütten peynir yapabilirsiniz
Kesilen sütü değerlendirmenin halk arasındaki bilinen en klasik yöntemi lor peyniri ya da evde diğer farklı peynirleri yapmak. Süt kaynama noktasına geldiğinde kesilmeler yaşamaya başladıysanız içerisine bir miktar limon suyu ya da sirke ilave edin.
Sütün sabunsu, acı ve ekşi tadının bir diğer nedeni kimyasal oksitlenmedir. Kimyasal oksitlenme annenin içtiği su veya yediği gıdalar içerindeki yağlar nedeniyle olabilmektedir. Böyle bir durumda sütün ısıtılması tadını daha da kötü yapabilir.
Dr. Ahmet Aydın'a göre, sütün bozulmasına neden olan etmenler aslında sadece sağlığa zararlı bakterileri değil, yararlıları da kapsamaktadır. Bu durumda UHT işleminden geçen sütte sağlığa yararlı olan bakteriler de yok olmaktadır. Bunun yanında, yüksek ısı sütün içindeki protein ve enzimleri de tahrip etmektedir.
Pastörize günlük süt açıldıktan sonra buzdolabında tutulmalı ve 2 gün içerisinde tüketilmeli. UHT süt ise açılmadığı sürece oda sıcaklığında 4 ay saklanabiliyor. Açıldıktan sonra ise 3-4 gün içinde tüketilmesi gerekiyor.
UHT süt, ultra yüksek sıcaklıkta (UHT) işlenmiş süttür. Sterilizasyon, sütün en az 135 °C'lik bir sıcaklığa kadar hızlı bir şekilde ısıtılması, birkaç saniye bu sıcaklıkta tutulması ve ardından hızla ortam sıcaklığına kadar soğutulması yoluyla yapılır.
UHT süt, ambalajı açılmadığı taktirde raf ömrü boyunca, oda sıcaklığında tazeliğini korur. Ancak ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında(+4°C) saklanmalı ve 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
UHT süte gerekli olan bakteriler eklendiğinde ve süt gerekli sıcaklıkta bekletildiğinde bu sütten yoğurt yapılabilir. Sadece yoğurt değil kefir gibi fermente ürünler de UHT süt kullanılarak yapılabilir.
Buzdolabında muhafaza ederken kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemelidir. Pastörize veya UHT sütlerin evlerde tekrar kaynatılmasına gerek yoktur.
Çünkü süt kaynatma sırasında veya kendiliğinden kesilecektir. Süt sıcaklığının kontrolsüz yükselmesi, bakterileri faaliyete geçirir. Bakteriler sütteki laktozu kullanarak laktik asit üretmeye başlar ve sütün asitliğini ( pH) düşürür.
Süt ve süt ürünlerinin ömrünü uzatmak için kullanılan dondurma yöntemi, evde kolayca uygulanabilecek bir yöntemdir. Açıldıktan sonra en fazla 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gereken süt, buzlukta dondurma yöntemiyle 3 aya kadar taze bir şekilde saklanılıyor.
UHT işleminde proteinin sini oluşturan whey proteinler suda çözünürlük özelliğini kaybeder. Bu sadece çok hafif bir yapısal bir değişikliktir, sütün besin değerlerinde bir kayıp yaratmaz.
Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın. Eğer lor peyniri yapmak istiyorsanız, sütün üzerinde toplanan kesikleri toplayın ve temiz bir tülbent yardımıyla süzün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri