Terapötik iletişim bir terapistin danışanını sözlü ve sözsüz iletişim yoluyla daha iyi anlamasına yardımcı olan, hastaların duygularını ve fikirlerini rahatça ifade etmelerini teşvik eden en kritik araçlar arasında yer alır.
Terapötik iletişim, insanların birbirlerini etkileme ve birbirlerinden etkilenme sürecidir. Birey merkezli, amaçlı, planlı, etkin ve doyumlu eylemlerden oluşmaktadır.
Terapi kişinin kendi içsel süreçlerini keşfetmesi, kendine ve diğerlerine yönelik farkındalığını artırması, duygu, düşünce ve davranışlarını değerlendirme becerisini geliştirmesi yolunda, alanında uzman psikologlar eşliğinde gerçekleştirilen bir sağaltım yolculuğudur.
Terapötik, tedavi ile ilgili olan veya tedaviye yardımcı olan anlamına gelir. Bu terim genellikle sağlık ve psikoloji alanlarında kullanılır. Terapötik uygulamalar veya terapötik teknikler, belirli bir rahatsızlığı tedavi etmek veya semptomları hafifletmek için kullanılan yöntemlerdir.
İlgili 26 soru bulundu
Terapötik ilişki kuramsal dayanaklar doğrultusunda yapılandırılmış, profesyonel bir ilişkidir. Bu ilişki aynı zamanda, iki insan arasında gelişen ve her iki tarafın kişiliklerinin ve tutumlarının kaçınılmaz bir biçimde etkili olduğu bir etkileşimi içeren kapsamlı, karmaşık ve özgün bir ilişkidir.
Terapötik oyun denilen ortam içerisinde çocuğun yaşadıkları ve hissettikleri gözlemlenmektedir. Terapötik oyun, oyun tedavisi sırasında uygulanmaktadır. Terapötik kavramı ise, psikolojik yöntemlere bağlı olarak tedavi edici ve iyileştirici anlamına gelmektedir.
Terapötik ittifakı sağlamak için; aktif dinleme, sessizlik, odaklanma, açık uçlu sorular kullanma, açıklama, keşfetme, başka sözcüklerle ifade etme, yansıtma, yeniden ifade etme, yönlendirme sağlama, özetleme, kabul etme ve kendini sunma gibi terapötik iletişim tekniklerinden terapistler yararlanmaktadır.
Terapötik İttifak, çalışma ittifakı olarak da tanımlayabilen, danışan ile psikolojik danışman arasında, görev ve sorumlulukların belirlenip ortak hedefe ulaşmayı sağlayan bir ortaklıktır.
Bunun yanında terapistin konuşmaya açık davet, kendini açma, bağlama, koşulsuz kabul, yüzleştirme, yansıtma, somutlaştırma, saydamlık, yapılama, empati, özetleme, amaç belirleme, bilgilendirme ve sessizlik beceri ve koşullara da başvurduğu saptanmıştır.
Müdahale Nedir? Bir terapötik müdahale Bireylerin veya grupların yardım ihtiyacı olan ancak reddeden ya da başka türlü yardım başlatan veya kabul edemeyen birinin refahını iyileştirme çabasıdır.
İlk Seansta Ne Konuşulur? Terapide ilk görüşme, terapistin ağırlıklı olarak soru sorduğu, tedavi ve değişim amacı taşımayan değerlendirme görüşmesidir. Bu görüşmedeki temel amaç danışanı tanımak, danışanın terapi sürecine dair beklentilerini anlamak ve terapiye yönelik hedefler belirlemektir.
Terapötik ilişki; terapist ve danışanın arasında kurduğu ilişkiyi tanımlar. Bu ilişki; danışanın sorunlarının tanımlanmasına ve danışanın terapi sürecine daha aktif bir şekilde katılmasına yardımcı olur. Danışanın terapötik ilişki içerisinde aklında herhangi bir sorunun bulunmaması gerekir.
Alternatif olarak iyileştirici dokunuş olarak bilinen terapötik dokunuş, 1979 yılında Kunz ve Kreiger tarafından geliştirilmiş, vücuttaki enerji noktalarına dokunularak uygulanan tamamlayıcı/alternatif bir tedavi yöntemidir.
Terapötik oyun, oyun terapisi esnasında uygulanan bir yöntemdir. Terapötik ifadesi, psikolojik yöntemlere bağlı olarak tedavi edici-iyileştirici anlamını taşır. Çocuklara ulaşmanın ve iç dünyalarına onları sarsmadan ziyaret etmek için terapötik bir ortamda hazırlanan oyunlardan yararlanılır.
Terapötik ilişki, terapist ile danışanın kurduğu ilişkiyi tanımlamakla beraber danışanın sorunlarını ayırt edip, tanımlamasına ve terapi sürecine etkin bir şekilde dahil olmasına yardımcı olan bir araçtır aynı zamanda5.
Psikolojik yardım sürecinde danışanın içgörü kazanması, kendi gücü ve yeterliklerini fark edip yaşamında daha işlevsel olabilmesini kolaylaştırması bakımından oldukça önemli bir terapötik hedeftir. Bu nedenle psikolojik danışma kuramlarının çoğu danışanın içgörü kazanmasını danışma süreci için gerekli görmektedir.
Bu ilişki türü duygulara yöneliktir. Ancak ilişkiler yalnızca duygulara yönelik olmaz. Profesyonel hayatta bireylerin hayatına pozitif yönde etki etmek adına kurulan bir ilişki türü olan terapötik ilişki, bireylerin psikolojik problemlerinin çözümü doğrultusunda danışan ile danışman arasında kurulan özel bir ilişkidir.
Danışanın terapisti ile arasındaki bağ, hem terapiye hem de terapistine duyduğu güven, işbirliğine açıklığın en önemli birleşeni olmaktadır. Terapötik ilişki, hem terapist hem de danışan için terapinin gücünü ve yararını belirleyen en temel baş unsurdur.
Terapistin kendi duygu, düşünce, deneyimleri gibi konuları danışanıyla paylaşmasına kendini açma denir. Terapist kendisinin de olumlu ya da olumsuz deneyimler yaşadığını danışanına ifade etmiş olur böylelikle.
Tedavi edici ortamın unsurları, emniyet, yapı, normlar, sınırlar, denge ve esnekliktir.
Terapotik ortam; bireyin psikiyatrik problemini fark etmesine ve iyileşmesine yardım etmenin yanında; sosyal organizasyonları, destekleyici niteliği ve toplumsal değerleri ile bireyin benlik güçlerini en iyi şekilde kullanımına fırsat veren bir ortamdır.
Terapötik aferez işlemleri, vücut sıvılarından bazı moleküllerin çıkarılması veya eklenmesi amacıyla yapılan tıbbi işlemlerdir. Bu işlemler genellikle bir aferez makinesi aracılığıyla yapılır ve özellikle bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Terapötik kelimesi, terapi amaçlı, terapide sıkça kullanılan Terapotik ortam kişinin kendini herhangi bir tehdit altında hissetmediği, destekleyici, geliştirici, kendini içtenlikle ifade edebildiği ve rahatlatıcı ortam anlamına gelir. Terapötik kelimesinin anlamı, tedavi edici ya da tedavi eden olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri