Terapötik, tedavi ile ilgili olan veya tedaviye yardımcı olan anlamına gelir. Bu terim genellikle sağlık ve psikoloji alanlarında kullanılır. Terapötik uygulamalar veya terapötik teknikler, belirli bir rahatsızlığı tedavi etmek veya semptomları hafifletmek için kullanılan yöntemlerdir.
Terapi kişinin kendi içsel süreçlerini keşfetmesi, kendine ve diğerlerine yönelik farkındalığını artırması, duygu, düşünce ve davranışlarını değerlendirme becerisini geliştirmesi yolunda, alanında uzman psikologlar eşliğinde gerçekleştirilen bir sağaltım yolculuğudur.
Terapötik kelime anlamı tedavi edici ya da tedavi edendir. Bir hastalık evresinde kullanılan tedavi yöntemi de denilebilir. Bunlara ek olarak da terapötik, kişinin kendini rahat hissettiği ortam olarak da bilinir. Tıp alanında en çok psikoloji ve rehabilitasyon bölümlerinde terapötik terimi kullanılır.
Terapötik iletişim, insanların birbirlerini etkileme ve birbirlerinden etkilenme sürecidir. Birey merkezli, amaçlı, planlı, etkin ve doyumlu eylemlerden oluşmaktadır.
Terapötik ittifakı sağlamak için; aktif dinleme, sessizlik, odaklanma, açık uçlu sorular kullanma, açıklama, keşfetme, başka sözcüklerle ifade etme, yansıtma, yeniden ifade etme, yönlendirme sağlama, özetleme, kabul etme ve kendini sunma gibi terapötik iletişim tekniklerinden terapistler yararlanmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Müdahale Nedir? Bir terapötik müdahale Bireylerin veya grupların yardım ihtiyacı olan ancak reddeden ya da başka türlü yardım başlatan veya kabul edemeyen birinin refahını iyileştirme çabasıdır.
Terapötik, tedavi ile ilgili olan veya tedaviye yardımcı olan anlamına gelir. Bu terim genellikle sağlık ve psikoloji alanlarında kullanılır. Terapötik uygulamalar veya terapötik teknikler, belirli bir rahatsızlığı tedavi etmek veya semptomları hafifletmek için kullanılan yöntemlerdir.
Terapötik ilişki; terapist ve danışanın arasında kurduğu ilişkiyi tanımlar. Bu ilişki; danışanın sorunlarının tanımlanmasına ve danışanın terapi sürecine daha aktif bir şekilde katılmasına yardımcı olur. Danışanın terapötik ilişki içerisinde aklında herhangi bir sorunun bulunmaması gerekir.
Psikodinamik Yaklaşımda Terapötik İttifak
Danışan ve psikolojik danışman arasındaki bağı kuramsal bakış açısı ile ele alan ilk kişi Freud olup bu ilişkiyi aktarım ile göstermiştir. Psikolojik danışmanın danışanına karşı kabullenici, destek verici ve duyarlı davranması olumlu bir bağ oluşturur.
Bu ilişki türü duygulara yöneliktir. Ancak ilişkiler yalnızca duygulara yönelik olmaz. Profesyonel hayatta bireylerin hayatına pozitif yönde etki etmek adına kurulan bir ilişki türü olan terapötik ilişki, bireylerin psikolojik problemlerinin çözümü doğrultusunda danışan ile danışman arasında kurulan özel bir ilişkidir.
Terapötik ilişki kuramsal dayanaklar doğrultusunda yapılandırılmış, profesyonel bir ilişkidir. Bu ilişki aynı zamanda, iki insan arasında gelişen ve her iki tarafın kişiliklerinin ve tutumlarının kaçınılmaz bir biçimde etkili olduğu bir etkileşimi içeren kapsamlı, karmaşık ve özgün bir ilişkidir.
Terapötik kartlar eğitimi, katılımcılara müşterilerine daha iyi hizmet vermek için yeni bir terapi yöntemi sunarken, müşterilerin duygusal sağlıklarını destekleme ve iyileştirme konusunda bir araç sağlar.
Terapötik oyun denilen ortam içerisinde çocuğun yaşadıkları ve hissettikleri gözlemlenmektedir. Terapötik oyun, oyun tedavisi sırasında uygulanmaktadır. Terapötik kavramı ise, psikolojik yöntemlere bağlı olarak tedavi edici ve iyileştirici anlamına gelmektedir.
Tedavi edici ortamın unsurları, emniyet, yapı, normlar, sınırlar, denge ve esnekliktir.
Buna karşılık emir verme, eleştirme, yargılama, suçlama, konuyu saptırma, teselli etme gibi teknikler ise terapötik olmayan iletişim teknikleridir (Küçük, 2015, s.101). Bu teknikler kullandığında hemşire, hasta yakınıyla yanlış iletişim kurmakta ve süreç olumsuz etkilenmektedir.
Öncelikle değişimin ne demek olduğuna bakalım. Terapötik kişilik değişimi hem yüzeysel hem de daha derin boyutlarda olabilen, danışanın içsel krizlerinin çözüldüğü, hem görülebilir hem görülemeyen boyutlarda yaşanabilen, kendine ve başkalarına olan davranışları, duyguları ve düşüncelerinin değişikliğidir.
EMDR terapi, temeli Adatif Bilgi İşleme Modeline dayanan göz hareketleri ile olumsuz anılara karşı verilen tepkilere karşı duyarsızlaştırmayı ve bu tepkileri yeniden işleyerek daha olumlu bir hale getirmeyi amaçlayan bir psikoterapi yöntemidir.
Terapotik ortam; bireyin psikiyatrik problemini fark etmesine ve iyileşmesine yardım etmenin yanında; sosyal organizasyonları, destekleyici niteliği ve toplumsal değerleri ile bireyin benlik güçlerini en iyi şekilde kullanımına fırsat veren bir ortamdır.
Terapötik ilaç düzeyi izlemi; kan ve diğer vücut sıvılarında bulunan ilaç konsantrasyonlarının ölçülmesi işlemidir.
Terapötik ilişki, hem terapist hem de danışan için terapinin gücünü ve yararını belirleyen en temel baş unsurdur. Terapötik ilişki kavramı en sade haliyle, danışan ve terapist arasında kurulan profesyonel ilişkiyi kasteder. Bu ilişkinin belirli özellikleri ve belirli sınırları vardır.
Alternatif olarak iyileştirici dokunuş olarak bilinen terapötik dokunuş, 1979 yılında Kunz ve Kreiger tarafından geliştirilmiş, vücuttaki enerji noktalarına dokunularak uygulanan tamamlayıcı/alternatif bir tedavi yöntemidir.
7-Yüzleştirme: Psk. danışmanın danışana saygısını kaybetmeden empati kurarak, zamanlamayı iyi yaparak, kesin olmadan danışanın ideal benliğiyle gerçek benliği, sözleriyle davranışları arasındaki tutarsızlık ve çelişkileri ortaya koyma sürecine yüzleştirme denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri