Teras su yalıtımı yapıların kış aylarında hava muhalefetine maruz kalmasının önüne geçmek için uygulanan sistemlerdir. Teras yüzeyi sızmaya başlayan yağmurları biriktirme eğilimindedir. Teras su izolasyonu yapılmaması halinde terastan alt katlara su sızabilir ve bina kısa sürede hasar alabilir.
Teras ve balkon köşelerinde biriken suyun alt katmanlara ulaşmasını önlemek amacıyla duvar ve zemin birleşim noktalarına pah bantları uygulanarak teras su yalıtımı sağlanmalıdır. Su yalıtım bandı olarak da bilinen pah bantları, olası genleşmelere karşı mutlaka esnek yapıda olmalı ve elastikiyetini korumalıdır.
Teraslarda oluşan sızıntılarda aynı şekilde önce tesisatın sağlam olduğundan emin olunur. Teraslar genelde fazlaca dış etkiye maruz kaldığı için muhakkak su yalıtımı gerektiren alanlardır. Teraslarda bulunan fayans derz aralarına da uygulanacak mobil sprey polyurea uygulaması ile teras su sızıntıları sona erecek.
Yapıların sudan ve zararlı etkilerinden korunması için suyun yapıların dışında tutulması ve havuzlar, içme suyu depoları, göletler vb. yapılarda ise suyun yapı içerisinde tutulması için yapılan işlemlere "su yalıtımı" denir.
İlgili 41 soru bulundu
En iyi su yalıtım malzemesi hangisidir denildiğinde ilk akla gelen geleneksel yalıtım malzemelerine alternatif olması ve uygulamasının kolay olması ile tercih sebebi olan PERMODUR olacaktır. Bir diğer önemli ayrıntı PERMODUR ince, sıvı karakteri sayesinde geleneksel yalıtım malzemeleri ile birlikte kullanılabilir.
Buna göre birincisi, beton yapının yüzeyine doğrudan uygulama iken ikinci yöntem, bir katkı maddesi olarak su yalıtım malzemelerinin, çimento ile doğrudan karıştırılmasıdır. Üçüncü yöntem ise sertleşmemiş beton yüzeyine kuru kristal su yalıtım tozunun uygulanmasıdır.
1.Yüzeysel Su Yalıtımı Sağlayan Malzemeler
İçeriklerine göre çimento, akrilik, çimento+akrilik, bitüm ve poliüretan esaslı su yalıtım malzemeleri olarak sınıflandırılabilir. Çimento esaslı su yalıtım ürünleri, uygun miktarda su ile karıştırılarak uygulanan malzemelerdir.
Su yalıtımı için en iyi yöntem, sürme esaslı su yalıtım malzemeleridir. Bu malzemeler, fırça veya rulo ile uygulanan tecrit yalıtım malzemeleridir. Sürme olarak uygulanan su yalıtım malzemeleri, ek yeri oluşturmadan betonarme yüzeyde tek parça olarak kalıp, bütün beton yüzeyini kaplamaktadır.
Şaloma ateşi ile uygulanabileceği gibi bazılarının kendinden yapışkan özelliği de vardır. Örneğin, çatı üzerinde su yalıtım membranı uygulamasında membranlar çatı üzerine serilir ve ardından şaloma ateşi ile ısıtılır. Sonuç olarak su yalıtım membranı zemine yapışır ve membran uygulaması bu şekilde devam eder.
İlk olarak, yapıların temelleri uygun bir şekilde su yalıtımıyla korunmalıdır. Zeminden Su Alan Duvar Kaliteli su yalıtım malzemeleri kullanarak, zeminin su geçirgenliği azaltılabilir ve suyun duvarlara sızması engellenebilir. Bununla birlikte, drenaj sistemlerinin etkinliği de büyük önem taşır.
Çatılarda akma sorununa karşı kullanılacak en kaliteli malzemelerin başında bitümlü oluklu levhalar, bitümlü oluklu kiremitaltı levhaları ve bitümlü su yalıtım membranları gelmektedir. Su yalıtımında uzmanlaşmış kadroların çatı aktarımı için ilk tercihleri her zaman bu ürünlerden yanadır.
Banyodan alt kata su akmasını engellemek için fayans aralarındaki derz doldu denilen kimyasal kontrol edilmelidir. Eğer derz dolgu tahrip olmuşsa, yeniden derz dolgu yapılması gerekir. Banyodaki veya tuvaletteki fayanslarda bir çatlak söz konusuysa, yine derz dolgu yardımı ile bu çatlaklar kapatılabilir.
Teras su yalıtımı yapıların kış aylarında hava muhalefetine maruz kalmasının önüne geçmek için uygulanan sistemlerdir. Teras yüzeyi sızmaya başlayan yağmurları biriktirme eğilimindedir. Teras su izolasyonu yapılmaması halinde terastan alt katlara su sızabilir ve bina kısa sürede hasar alabilir.
Temellerde yapının ömrü boyunca, çatılarda ise doğru malzeme kullanılması, doğru detay uygulanması halinde su yalıtım örtülerinin ömrü 20-25 yıl kadardır. Sonrasında tek kat 4 mm kalınlığında örtü uygulanarak çatılardaki ömrü bir kat daha artırılabilir.
Beton dökümü esnasında iki beton arasına su ile şişen sızdırmazlık bandı ( Örnek; Weber Swell Tape, Su tutucu bant ) mutlaka kullanılmalıdır. Betonun su geçirmemesi binanın da aynı şekilde suya karşı mukavemetli ve dayanıklı olması, küf ve rutubetin engellenmesi demektir.
Temiz su borularındaki suda azalma olmadığı için sızan su da süreklilik bulunur. Bundan emin olmak için dairenin ana su vanasını kapattığınızda terastan akan suda azalma meydana gelir. Teras akıyor olmasının sebebi fayanslardan kaynaklıysa eğer, teras katın balkonundaki fayanslara yeniden derz dolgu yapılmalıdır.
Çift kompenantlı sürme izolasyon, yüzeyi çoğunlukla ıslak olan yüzeylerde (banyo, balkon vb.) yüzme havuzlarında kullanılan akrilik dispersiyon ile su geçirimsizliği sağlayan çimento esaslı su izolasyon harcıdır.
Şeffaf su yalıtımı, suyun geçişini engellemek ve suya dayanıklılığı artırmak amacıyla kullanılan bir tür yalıtım malzemesi veya kaplama yöntemidir. Bu yalıtım yöntemi, özellikle binaların dış cephelerinde, teraslarda, havuzlarda, su depolarında ve benzeri yerlerde suyun nüfuz etmesini önlemek için tercih edilir.
Elastomerik kaplamalar, akıllardaki en iyi su yalıtım malzemesi hangisidir sorusuna yanıt oluşturabilecek bir başka malzeme türüdür. Elastomerik kaplama malzemesi, beton yapınızı korumanın ve kaplamanın güvenli, dayanıklı ve çekici bir yoludur. Boyama ve astarlama ile aynı şekilde uygulanırlar.
Su yalıtımı işlevine sahip olan malzemeler, kullanılacakları yere göre kendi içinde çeşitli kategorilere ayrılır. Böylece dilediğiniz alanı su geçirmez hâle getirmenize yardımcı olur. Ürünler arasında poliüretan, çimentolu kaplama, lastikli asfalt, membran ya da PVC su yalıtımı malzemeleri olduğunu görebilirsiniz.
Sika® ViscoCrete® , kılcal yapının ebadını azaltmak amacıyla daha düşük su-çimento oranı elde etmek için kullanılabilen bir üründür. derzlerinin su geçirmezliğini sağlamak için kullanılan bir üründür.
Kristalize Su Yalıtım Harcı (1K)
Çimento esaslı, tek bileşenli, kristalize su yalıtımı harcıdır. Sadece su ile karıştırılır ve sürülerek uygulanır. Betonun yapısındaki kimyasallar ile tepkimeye girerek suda çözülmeyen kristaller üretir, bu sayede hem negatif hem de pozitif taraftan su yalıtımı sağlar.
Sarfiyat : Yüzeye bağlı olarak değişebilir; genel olarak ~1,2 kg/m2/mm. 1 torba Sikalastic®-1K TR ile ~18 m2/mm/kat yapılabilir. • Katlar arası bekleme süreleri için ürün teknik föyü incelenmelidir. sızdırmaz ve su geçirmez olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri