YKS puanı ile bir programa yerleştirilen adayın puanı her sene düşmez. Sadece yerleştirilen yılın bir sonraki yılında puanı düşer. Örneğin, 2023 yılında sınava girip tercih yaparak bir bölüme yerleştim, 2024 yılında sınava girdiğimde diploma puanım yarı yarıya düşecek.
YKS puanıya merkezi yerleştirmede bir yüksek öğretim programına yerleşip kayıt yaptırmayıp ertesi yıl tekrar sınava giren adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.
Yine OBP, öğrencinin özel yetenek sınavı veya açıköğretim sınavı ile Yks'ye girmesi veya Yks'ye ikinci kez başvurması durumunda da yarıya düşürülür. Yurtdışında lise diploması alan, açıköğretim lisesinden mezun olan veya açıköğretim sınavıyla üniversiteye yerleşen bir öğrencinin OBP'si geçerli olmayacaktır.
2020 YKS ile yerleştiyseniz 2021 YKS'de kırık olacaktır. 2021 YKS de tekrar bir yere yerleşmezseniz cezanız biter puanınız kırılmaz. 2020 YKS ile yerleşip 2021 YKS'de tekrar bir yeri kazanırsanız 2022 YKS'de yine kırık gelir ama 2 kere kırılmaz. 50'ydi 25 oldu sonra yine 25 olur 12,5 olmaz yani.
OBP Kırılması Nasıl Hesaplanır? Okul birincisi bir öğrenci normal şartlarda 60 tam OBP almaktadır. Bu bağlamda sınav sonucunda yarısı kadar puan kırılmaktadır. Bu durum sonucunda 30 puan kaybeder.
İlgili 27 soru bulundu
Tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
Tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
Ayrıca, tercih yapmadan önce seçtiğiniz programda yerleşen öğrencilerin OBP ortalamasını kontrol edebilirsiniz. Sonuç olarak, OBP seçim yaparken bozulmaz. Ancak, bir program seçip yerleşmezseniz, OBP'niz düşebilir. OBP düşmesini engellemek için yerleşme şansının yüksek olduğu bir program seçmeniz önemlidir.
Tercih yapmak puan düşüşü olacağını garanti etmez. Tercih yapıp yerleşemeyen öğrencilerin diploma puanı sınava girdiklerinde düşmez.
Evet. 2023-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.
Öğrencilerin sınav puanı olmazsa ya da puanı yetersiz olursa yerel yerleştirmeyle yani adrese göre bir liseye yerleşebiliyor. Okul puanına göre öğrenciler adreslerine yakın okulları ya da komşu ilçelerden sınavsız öğrenci kabul eden okulları tercih edebiliyor.
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.
Üniversite sınavlarında oturumlara girdikten sonra verilen doğru ve yanlış cevap sayısına göre şekillenen bir puan türüdür. Yerleştirme puanı bütün üniversite sınav oturumları tamamlandıktan sonra ortaya çıkar. Yerleştirme puanı bölümlere yerleşme açısından sıralamadan sonra kritik öneme sahiptir.
2023 YKS TERCİH YAPIP GİTMEZSEM PUANIM DÜŞER Mİ? ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
Yani 75 üzerinden aobp 72 ise bu sene ki puanın 36 olur.
Tercih sırası önemli. Merkezi yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayar ortamında yapılıyor. Bu nedenle de tercih listenizi istek sıranıza göre oluşturmanız gerekiyor.
Ancak ek tercihlerle herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümüne yerleşmeniz halinde, sonraki sene sınava girdiğinizde puanınız düşecektir. Puan kesintisi olduğu zaman diploma puanınız yarı yarıya düşerek hesaplanacaktır.
ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR? Yerleştirme puanınız hesaplanırken 50 ve 100 arasında oluşacak olan diploma notunuzu %60'ı size ortaöğretim başarı puanınızı verecektir. Örneğin diploma notu 100 olan bir öğrencinin OBP'si 60 olacaktır.
Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır. Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir.
Eğer mezuna kalma nedeniniz herhangi bir yere yerleşememiz veya tercih yapmamanız ise herhangi bir şekilde ÖSYM puanında kesinti veya artış bulunmuyor.
Mezuna kalmak, öğrencinin daha özgür ve bireysel olmasına yardımcı olur. Çünkü öğrenci gününü kendi rutinine göre planlayabilir, isterse gece ders çalışabilir. Özellikle dershaneye gitmeden evden sınava hazırlanan öğrenciler, diğer rakiplerine kıyasla daha özgür olur.
Sen girince kısaca sana tam puan gelecek, ikinci sene girsen sınava bir yeri kazanmamışsan bir önceki sene yine tam puan yani 60 puan gelir. Herkese var o konu çokluğu, yetişmeyecek bir şey yok.
Yerleşemeyen adaylar yerleşenlerin kayıt sürecini bekleyecek. Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecektir. ÖSYM de bu doğrultuda programların boş kontenjanları için bir kılavuz hazırlayacak ardından ek tercih süreci başlayacak.
YKS ek tercih kimler yapabilir sorusu da gündemdeki yerini aldı. 2023 YKS sınav sonuçlarına göre ilk tercihinde herhangi bir yükseköğretim programına kayıt yaptıramayan adaylar YKS ek tercih hakkını kullanabilecekler.
YKS ek yerleştirme, YKS'de bir programa yerleşemeyen adayların, boş kalan kontenjanlara yerleştirilmesi için yapılan bir işlemdir. Ek yerleştirme, YKS sonuçlarının açıklanmasından sonra yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri