Bilhassa, 20 sene boyunca rakipsiz olarak Türk gazeciliğinde kendini gösteren Cerîde-i Havâdis gazetesinden sonra Ekim 1860'ta Âgâh Efendi ile İbrahim Şinâsi tarafından ilk özel Türk- çe gazete Tercümân-ı Ahvâl'in yayınlanmasıyla Türk gazeteciliği artık yepyeni bir döneme girmiş oluyordu.
Osmanlı Dönemi'nin devlet desteği almadan yayınlanan ilk özel gazetesinin yayın hayatı ve imza attığı ilkler. Tercümân-ı Ahvâl, Agah Efendi ve İbrahim Şinasi tarafından 22 Ekim 1860 tarihinde çıkarılmaya başlandı.
Tam da o sıralarda, Şinasi Efendi ve Agâh Efendi'nin Tercüman-i Ahvâl'i yayın yaşamına atıldı. Bu, resmî olmayan ilk Türk gazetesi idi.
Geniş halk kitlelerini eğitmek için gazeteyi bir araç olarak gören Şinasi, ilk Türkçe özel gazete olan Tercüman-ı Ahval'i Agâh Efendi ile birlikte çıkardıktan sonra matbaa kurup Tasvir-i Efkâr adlı gazeteyi çıkarmış; tefrika, abone gibi kavramları ülkenin gazetecilik yaşamına getirmiştir.
İbrahim Şinasi'nin 1860 yılında Tercümanı Ahval Gazetesinde yayımlanan bu mukaddimesi (ön sözü) edebiyatımızda ilk makale örneği sayılmakta.
İlgili 34 soru bulundu
Takvim-i Vakayi'den 30, Ceride-i Havadis'ten 20 yıl sonra 21 Ekim 1860'da yayın hayatına başlayan Tercüman-ı Ahval gazetesi, Osmanlı'da özel sermaye ile çıkartılan ilk gazetedir.
Şinasi'nin yoğun çalışmasının sonucu olarak 1862'de yayın hayatına başlayan Tasvir-i Efkâr Gazetesi, Türkçe basında önemli bir yere sahiptir.
Yazım Kılavuzu'nda yer alan “Özel ada dâhil olmayan gazete, dergi, tablo vb. sözler büyük harfle başlamaz.” kuralı gereğince sorudaki “gazete” kelimesi küçük harfle başlamalıdır.
Ülkemizde Devletin yayın organı olan ve birçok resmî işlemin geçerliliğinin bağlandığı Resmî Gazetenin kökeni, Sultan II. Mahmut döneminde Tarihçi Esat Efendi'nin yönetiminde 11/11/1831 tarihinden itibaren haftada bir yayımlanmaya başlanan “Takvim-i Vekayi” gazetesine dayanmaktadır.
Türk basın tarihinde bir resmi gazete olarak 'ilk' olma özelliğini taşıyan Takvim-i Vekayi, 1831 yılında yayın dünyasına girmiş ve üslendiği haber göreviyle birlikte Batılılaşma süreci içindeki Osmanlı İmparatorluğunda topluma çağdaş yaşam, görüş ve düşünceler açısından yeni bakış açıları kazandırma yolunda da önemli ...
Muhbir, Osmanlı İmparatorluğu'nda Ali Suavi tarafından 1866 yılında çıkarılmaya başlanan gazete.
“Takvim-i Vekayi” adıyla yayınlanan ilk resmi gazete, II. Mahmud döneminde 1831 yılında çıkarılmış olup 7 Şubat 1921 yılında “Ceride-i Resmiye” adıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk resmi gazetesi olacaktır.
Johann Carolus'un 1605 yılında yayınladığı aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historie adlı gazetesi kâğıt üzerine basılan ilk gazete kabul edilmektedir. İlk İngilizce gazete, 1622 yılında İngiltere'de yayımlanan Nathaniel Butter; ilk Türkçe gazete ise 1828'de Kahire'de yayınlanmaya başlayan Vekâyi-i Mısriyye'dir.
Mustafa Fazıl Paşa tarafından kullanıldıklarını anlayan Ali Suavi, Yeni Osmanlı Cemiyetinden uzaklaşmış ve Muhbir'in matbaa aletlerinin çalınmasından dolayı gazetesi kapanmıştır. Ali Suavi de Paris'e geçerek burada Ulum'u yayımlanmaya başlamıştır (Çelik 1993: 19-22).
Basın tarihimize ve edebiyatımıza ''Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi'' olarak geçen bu ünlü metinde Şinasi, halkın uyması gereken yasal ödev ve görevlerin karşılığı olarak düşüncelerini açıklamalarının da, yurttaşlığın kazanılmış hakları arasında sayılması gerektiğini uzun uzun anlatmaya çalışıyor.
DOĞRU CEVAP İÇİN TIKLAYINIZ =>http://www. 1860 tercüman ahval (Abdülmecit).
Kitap, dergi, gazete ve sanat eserlerinin (tablo, heykel, beste vb.) her kelimesi büyük harfle başlar: Nutuk, Safahat, Kendi Gök Kubbemiz, Anadolu Notları, Sinekli Bakkal; Türk Dili, Türk Kültürü, Varlık; Resmî Gazete, Hürriyet, Milliyet, Türkiye, Yeni Asır; Kaplumbağa Terbiyecisi; Yorgun Herkül; Saraydan Kız Kaçırma, ...
Buna göre özel ad niteliğinde olan 'Milliyet' büyük yazılmalı, tür adı olan gazetenin ise küçük yazılması gerekir. Nitekim gazetenin adı Milliyet'tir. YKS kafanızı karıştırmak için “Resmi Gazete” yi sorabilir. Bu örnekte gazetenin adı Resmi Gazete olduğu için her harfinin büyük yazılması icap eder.
Şinasi'nin Türk Edebiyatına Getirdiği Yenilikler:
İlk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval'i çıkarmıştır. İlk makale olan Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi'ni yazmıştır. Atasözleri üzerine ilk incelemeyi yapmıştır.
İleri, 1 Ocak 1918'de Celal Nuri İleri (1877-1938) ve kardeşi Suphi Nuri İleri (1887-1945) tarafından kurulmuş bir gazeteydi. İlk 394 sayıda gazetenin ismi Ati, 12 Şubat 1919'dan sonra İleri olmuştur.
İbrahim Şinasi, Batılı tarzda ilk tiyatro eseri olan Şair Evlenmesi'ni yazmıştır. Bu eser bir töre komedyası özelliğini taşır. İbrahim Şinasi'nin "Şair Evlenmesi" adlı eseri, görücü usulüyle evliliğin sakıncalarını konu almaktadır.
Bu çalışmanın konusu; Osmanlı basının ilk özel gazetesi olan Tercümân-ı Ahvâl'in (1860-1866) mahiyetini ortaya koymaktır. Bu gazete, Tanzimat döneminin fikir ve toplumsal hayatına yaptığı katkılar bakımından basın tarihinde büyük önem arz eder.
Cerîde-i Havâdis, Türk basın tarihinin yarı resmî olan ilk Türkçe gazetesi. Gazetenin ilk sayısı. Cerîde-i Havâdis, Osmanlı'da İlk yarı resmi gazete olarak İngiliz misyonundan William Churchill tarafından 1840'ta çıkartılmıştır.
Tanzimat (تنظيمات) Fermanı, Türk tarihinde Batılılaşmanın ilk somut adımıdır. 3 Kasım 1839'da Sultan Abdülmecid döneminde Hariciye Nazırı Koca Mustafa Reşid Paşa tarafından okunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri