Diplomalar, düzenlendikleri tarihte var olan hukuki ve fiili durumu gösteren belgelerdir. Soyadı değişikliklerinin diplomanın yenilenmesi sebebi olduğuna ilişkin mevzuatta herhangi bir düzenleme bulunmamakla birlikte, hangi şartlarda diplomanın yenileneceği ise mevzuatta açıkça düzenlenmiştir.
e-Devlet üzerinden ad ve soyadı değişikliği başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların herhangi bir başvuru ücreti ödemeleri gerekmemektedir. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden 24 Aralık 2022 tarihine kadar başvuru yapabilecekler.
“Diplomanın kaybı veya yenilenmesi” başlıklı 8 inci maddesinde; “Diplomada kurum tarafından yapılan bir hata varsa yeni diploma düzenlenir.
İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır. Açılacak davada, davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmelidir. Bu davada, isim değiştirme isteminin haklı sebebe dayandığı her türlü delille ispatlanabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Güncel düzenlemelere göre e-devlet sistemi (ve nüfus müdürlüğü) aracılığıyla isim değişikliği yapmak artık 2023'den itibaren mümkün değildir.
Başvuru yaptıktan sonra kurul kararı en geç 30 gün içinde sonuçlanır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan duyuruya göre ad ve soyadı değişikliği başvuruları 24 Aralık 2022'ye kadar e-Devlet aracılığıyla da yapılabilecek.
İlgili yönetmelik gereği, ikinci nüsha diploma bir defaya mahsus verilir. İkinci nüshanın kaybedilmesi durumunda üçüncüsü hazırlanmaz. İkinci nüsha diploma üzerinde İKİNCİ NÜSHA ibaresi yer alır. İkinci nüsha diploma aslına uygun olarak hazırlanır.
Mezuniyet belgesi ile diploma aynı şeydir. Yıllar önce alınan diplomalar zamanla kaybolabilir. Bu gibi durumlarda E-devlet üzerinden alabileceğiniz mezuniyet belgesini kullanabilirsiniz. Sizden diploma isteyen bir kuruma mezuniyet belgesi götürdüğünüzde bir sorun olmayacaktır.
Diplomalar Kişiye Özel kimliklerdir dolayısıyla birinci derceden akrabanız dahi olsa (anne, baba, kardeş) sizin yerinize bir başkası diplomanızı alamaz. Ancak Noterden vereceğiniz bir vekaletle, vekaleti verdiğiniz sahşa diplomanız teslim edilebilir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyad değişikliğini e-Devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu. 24 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru şartlarını taşıyan vatandaşlar başvuruda bulunabilecek.
2023 Ağustos sonrasında yapılan güncellemelerle birlikte, isim değiştirme davalarında harçlar ve mahkeme masraflarının toplamda 1.638,60 TL olduğunu görüyoruz.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
Mahkemenin isim değişikliğine ilişkin vermiş olduğu karar Basın İlan Kurumuna gönderilecek ve gazetede ilanı gerçekleşecektir. Gazetede ilanı sonrasında mahkeme kararı Nüfus Müdürlüğüne gönderecektir. Nüfus müdürlüğü tarafından değiştirilen isim nüfus kütüğüne kaydedilecektir.
Mahkeme tarafından onaylanan ve isim ya da soy isim değişikliği adına verilmiş olan karar son olarak Basın İlan Kurumu'na gönderilir. Resmi gazetede ilanı yapılan isim ve soy isimin verildiğine dair mahkeme kararı, Nüfus Müdürlüğü'ne gönderilir. Nüfus Müdürlüğü tarafından ise değişen isim ve soy isim kütüğe kaydedilir.
1 yıl geçtikten sonra, ad ve soyadı değişikliği için yine mahkeme kararı gerekiyor. Yapılan bu geçici düzenlemeyle, zaman ve masraftan tasarruf edilecek. Fakat, yalnızca imla ve yazım hatası bulunan isimler ile gülünç, uygunsuz olan soyadları değiştirilebilecek. Yani her isteyen adını veya soyadını değiştiremez.
Ayrıca, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 6,5 milyon mezun öğrenci bilgisini toplamış ve e-devlet üzerinden öğrenci belgelerinin alınabilmektedir. Bu çalışmalar sayesinde, üniversitelerde diploma yerine geçen "GEÇİCİ MEZUNİYET BELGESİ" artık e-devlet üzerinden alınabilmektedir.
Lise mezuniyet belgesi için araştırmalara başlayan öğrenciler e-Devlet üzerinden belgelerine ulaşabilecekler. E- Devlet internet sitesinden T.C kimlik numarası ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz. Ardından arama çubuğuna "lise mezuniyet belgesi" yazarak diploma bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
E-DEVLET MEZUN BELGESİ DİPLOMA YERİNE GEÇER Mİ? Diploma e devlet sistemi üzerinde Mezun belgesi olarak geçmektedir. Bu belge resmi bir evrak olarak görülür. Bu nedenle başvurularınız da kurumlar tarafından yüzde 99 kabul edilmektedir.
Diplomasını kaybeden kişiler mezun olduğu eğitim kurumuna giderek bir dilekçe ile birlikte tekrardan diplomasını çıkartabilir. Ancak diplomasını kaybeden ve başvuruda bulunan kişilere diploma yerine mezuniyet belgesi verilmektedir.
Diplomalar, öğrencinin mezun olduğu tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde hazırlanır. Diploması hazır olan öğrencilerin öğrenci kimlik kartları ile birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Kimlik kartı olmayan öğrenciye diploması teslim edilmez.
Yırtılan, herhangi bir nedenle tahrip olan diplomalar için II. Nüsha Diploma (Duplicat) düzenlenir. Başvuru dilekçesi (Başvuru Dilekçesi İçin Tıklayınız.) Nüfus Cüzdanı (TC uyruklular için) / Pasaport (Yabancı Uyruklular için) fotokopisi (Aslı ibraz edilir.)
Ad- soyad değişikliği davalarında mahkeme masrafları olarak yaklaşık 1500 TL civarındadır. Bu miktar mahkeme ödenen harç, gider avansı ve basın ilan kurumu masraflarına ilişkindir. Davayı bir avukat aracılığıyla takip etmek isteyen kimselerin ; ilaveten avukatlık ücreti de ödemesi gerekir.
Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet'ten yapılabilecek. Mahkemenin aldığı kararla genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç olarak karşılanan isimlerde mahkeme kararı şartı aranmaksızın il veya ilçe idari kurulu tarafından değiştirilebilecek.
İsim ve Soyadı Değiştirme Davasının Hukuki Sonucu
Yani, davacı tarafından açılan isim değiştirme davası sırasında kişinin diğer bilgileri (medeni hali, doğum yeri, nüfusa kayıtlı olduğu yer vs.) değiştirilemez. Erkek eş soyadını değiştirdiğinde evlilik dönemi içinde kadının soyadı da değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri