Arapça bir kelime olan terk kavramı sözlükte “bırakma, bırakılma, koyuverme, salıverme, vazgeçme, vazgeçilme” (Devellioğlu, 1990: 1086; Akalın, 2011: 2330) şeklinde tanımlanmaktadır.
terk - Nişanyan Sözlük. Arapça trk kökünden gelen tark ترك “bırakma, bırakıp gitme” sözcüğünden alıntıdır.
Terk, eşlerden birinin ortak konuttan ayrılmasıdır. Terk nedeniyle boşanma, Türk Medeni Kanunu'nun 164'üncü maddesinde düzenlenmiş, özel bir boşanma sebebidir.
Yavuz kelimesi, eski Türkçede kötü anlamına gelir. Ancak bu sözcük, Yavuz Sultan Selim'den sonra dayanıklı ve benzerlerinden üstün manasında kullanılmaya başlanmıştır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan terk kelimesinin sözlük anlamı bırakmadır. Bir kişiden ya da bir yerden ayrılmak manasına gelen terk kelimesi ''etmek'' yardımcı fiili ile birlikte kullanılır.
İlgili 21 soru bulundu
Bu kelimenin doğru yazım şekli terk etmek şeklindedir. Terk etmek kelimesi ayrı yazılır. Bitişik yazılan şekilleri yanlış olarak kabul edilir.
Eşlerden birinin ortak yaşamdan ayrılmasına terk denir. Eşlerden birinin evlilik birliğinin yükümlülüklerini yerine getirmemek amacıyla diğerini terk etmesi hali boşanma nedenlerinden biri olan terk fiilini ifade etmektedir.
Sini, etrafında birçok kişinin oturarak yemek yediği, üstüne yemek sahanları konan, çember şeklinde ince kenarlı sunum kabı.
Selim Türk Dil Kurumu sözlüğünde doğru, kusursuz, dürüst, sonu iyi olan, tehlikesiz olarak açıklanmaktadır. Selim ismi Arapça kökenli olan bir isimdir.
Yapılan çalışmada “gök” kelimesinin dilimize ait en eski yazıtlarda geçtiği görülmüştür. Orhun Abideleri'nde “teñri” kelimesinin “gök” anlamında kullanıldığı tespit edilmiştir.
1) bırakmak, ayrılmak; 2) salıvermek, vazgeçmek; 3) bakmamak, ihmal etmek.
Terk, evlilik birliği devam ederken eşlerden birinin ortak konuttan isteyerek ve süreklilik arz edecek şekilde ayrılmış olmasıdır. Evliliğin, eşlere getirildiği en önemli yükümlülüklerden birisi, birlikte yaşama olgusudur.
1479 sayılı Kanun kapsamında hiç prim ödemesi olmayan (A)'nın sigortalılığı, tescil tarihi itibariyle (63) terk koduyla durdurulmuştur. Bu durumda, daha önceden geçersiz olan 01.09.2005-07.08.2008 tarihleri arasındaki 506 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılık sürelerinin tamamı geçerli sayılacaktır.
terk / ترک
Bırakma, salıverme, vazgeçme. Boşama. Bakmama. İhmal etme.
haya etme / hayâ etme
Terk etme, çekinme, utanma.
Terk etmek, herhangi bir işten vazgeçmek yahut kişinin bir başka kişiden, ortamdan ya da işten ayrılması durumu ifade eden bir kelime grubudur.
Fatih Sultan Mehmed'in Arapça ve Farsçanın yanı sıra Latince, Yunanca ve İtalyancayı çok iyi bilmesi, bu dönemdeki münasebetlerine dayandırılmaktadır.
Sultan tabiri, Müslüman hükümdarlarının özellikle Sünnî kısmına ait bir unvandır. Sözcük, Arapça'dan alınmış olup, iktidar sahibi demektir.
Arapça, Farsça, Sırpça ile Tatar lehçesini iyi derecede biliyordu. Kanuni Sultan Süleyman aynı zamanda mahir bir kuyumcu ustasıydı.
Sutyen kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Sutyen kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı soutien-gorge sözünden şeklindedir.
Fransızca culotte “«kıçlık», kalça kısmı geniş pantolon, don” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca cul “kıç” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Latince culus sözcüğünden evrilmiştir. külot: Belden dize kadar olan kısmı geniş, daha aşağısı dar olan pantolon.
arslan - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe aynı anlama gelen arslan sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca aynı anlama gelen arslan veya arsalan sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Moğolca arzai- “diş göstermek” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Bolu Beyi'ne şeklindedir hocam büyük ihtimal.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri