Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek ıçın merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 21 S'e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
Ancak dairenize takılan yeni nesil termostatik radyatör vanaları ise tamamen sıcaklığa duyarlı çalışıyor olup montaj sonrası ayar kısmı 2 numaralı konumda olabilir. 2 numaralı ayar konumu yukarıdaki skalada görüldüğü üzere 15‐16 C'ye denk gelmektedir.
Termostatik vanalar ortamın ısısının kontrol altına almak için radyatörleri belirli bir derecede sabitler. Her radyatörün ayrı ayrı kontrol edilmesini sağlayan ürünler böylece evlerin fazla veya yetersiz ısınmasını önler. Bununla birlikte fazla doğalgaz kullanımının önüne geçmek için termostatik vanalar idealdir.
Purjör tıpası radyatörün sağ veya sol üst kısmında yer alır.Petek radyatör havası düz tornavida ile pürjör tıpasını saat yönünün aksine anahtarı çevirerek alınır. Anahtarı bir anda değil yavaş yavaş açmak gerekir. Hava bittikten sonra su gelmeye başlar.
Termostatik vana, sıcaklık sensörüne sahip bir mekanik valftir. Radyatör olarak da bilinen peteklerin sıcak su girişine takılan bu vanalar ortamın ısınını kişilerin tercihine göre dengede tutar. Sıcaklık sensörü, vananın içindeki sıcaklığı ölçer ve bu değere göre vananın açılmasını veya kapanmasını sağlar.
İlgili 17 soru bulundu
Ayrıca bahsetmiş olduğumuz özellikler merkezi sistemde kullanılan TS EN 215'e uygun termostatik vana için geçerlidir. Diğer bireysel veya müstakil kullanımdaki termostatik vanaları direkt kapatılabilir özelliktedir.
Üst vananın rekorunu gevşeterek hava alabilirsiniz. Böylece döküm peteklerde hava alma işlemi gerçekleştirilir. Unutulmaması gereken bir nokta da; hava alma işleminde üst vana kapatılır, alt vana açık bırakılır.
Purjör anahtarı veya kısa bir düz tornavida
Eğer açtığınızdan bölümden hava geliyorsa peteğinizde hava var demektir. Hava bittikten sonra su gelmeye başlar su geldiği anda anahtarı saat yönünde çevirip kapatın peteğinizin havası alındı demektir. Radyatörden direkt su geliyorsa hava almanıza gerek yoktur.
Bulunuduğumuz ortamda üşümek ya da sıcaktan bunalmak istemeyiz.Termostatik vana bulunduğumuz ortamı konfor şartlarına getirerek tasarruf yapmamızı sağlar.Termostatik vana ısı yalıtımlı evlerde kullanıldığında %30 civarında tasarruf sağlamaktadır.
Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
En ideali, oda termostatı ile termostatik vananın birlikte kullanılmasıdır. Ancak oda termostatını kullandığınız odada termostatik vana kullanılmamalıdır. Çünkü termostatik vana radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler.
Merkezi ısıtma sistemlerinde kanun ve yönetmelik gereği, tasarruf ve konfor sağlamak için evinizdeki tüm radyatörlere termostatik vana takılması zorunludur. Ayrıca bireysel sistemlerde de önemli ölçüde tasarruf ve konfor sağlaması nedeniyle termostatik vana kullanımı tavsiye edilir.
Yazlık müşür kaç derecede fan açar diye soracak olursak 70-80 dereceye ulaşınca fan açar. Kışlık müşür kaç derecede fan açar sorusunun cevabı ise 100-105 derece civarlarıdır.
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Eğer daha yüksek ayarlanır ise yakıt harcaması artar. Eğer termostatı 22 ⁰C'ye ayarladığımız takdirde evimiz yeterli derecede ısınmıyor ise kombi üzerinden sıcaklık arttırılabilir.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur. Bu durumda peteğin temizlenmesi gerekir.
Peteklerin pürjör vanası, pürjör anahtarı ya da düz tornavida yardımı ile çeyrek tur kadar çevrilir. Petek havası alma, pürjör vanasının çeyrek tur çevrilmesi ile gerçekleştirilir. Peteğin içinde hava varsa, çeyrek tur çevirdiğinizde pürjör vanası gevşeyecektir ve peteğin içindeki hava çıkacaktır.
Kombi çalışıyor ama petekler ısınmıyorsa kalorifer tesisatında su kaçağı ihtimali vardır. Su kaçağının olduğu yer ufaksa, kombiye konulan özel bir ilaçla bu su kaçağı kendiliğinden tamir edilir.
Bu tasarruf açısından fazla görünebilir fakat 3 petekten az kullanmakta tasarruf ettiğiniz anlamında gelmemektedir. Kombilerde yer alan pompa devir daim sağlar ve böylelikle de petekler ısınır. Eğer 3 petekten az yakılırsa pompa devamlı devi daim yapmak zorunda kalır.
Kombiye en yakın petek, daha fazla ısındığı için muslukları tamamen kapatılıp, açma yönüne doğru sadece yarım tur açılır. Üst vanası tamamen açık olan peteğin, alttaki vanasına bu işlemi yapmamız yeterli olacaktır.
Sürekli peteklerin hava yapmasının sebebi oksijen bariyerli boru kullanılmamış olması olabilir. Bilindiği gibi ısıtma sistemlerinde oksijen bariyerli boru kullanılarak, borularından tesisata hava girmesi engellenir. Bu boruların özelliği dışarıdaki havanın borudan tesisata girmesini engellemektir.
Termostatik vana kafası yere paralel monte edilmelidir.
Termostatik vana montajı esnasında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da suyun akış yönü oluyor. Düzgün çalışan bir termostatik vana sistemi için vananın suyun akış yönüne takılması gerekiyor.
Saat yönünde çevrilerek vana kapatılır. Sol tarafa yani saat yönünün tersine çevrildiğindeyse açılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri