Freud'un psikanalitik kuramında, psikoseksüel gelişmenin fallik aşamasında ortaya çıkan çatışma. Kişi, cinsel olarak zıt cinsiyetten ebeveyne bağlanır ve aynı cinsiyetten ebeveyni rakip olarak görür.
"Oedipal Karmaşa" olarak da bilinen Oedipus Kompleksi, bir çocuğun karşı cinsten ebeveynine duyduğu arzuyu ve aynı cinsten ebeveynine karşı kıskançlık ve öfkesini tanımlar. Kavram, ilk olarak Sigmund Freud tarafından psikoseksüel gelişim aşamaları teorisinde tanıtılmıştır.
Oidipus kompleksi ya da Oidipus karmaşası, Sigmund Freud'un kurucusu olduğu psikanalitik teoriye göre karşı cinsteki ebeveyni sahiplenme ve kendi cinsinden ebeveyni saf dışı etme konusunda çocuğun beslediği duygu, düşünce, dürtü ve fantezilerin toplamı.
"Oedipus" terimi, bilmeden babasını öldüren ve annesiyle evlenen Oedipus'un Yunan mitinden gelir. Oedipus kompleksi, çocuğun yaklaşık 3-6 yaş aralığındayken karşı cins ebeveynine karşı bilinçsiz arzularını ifade eden bir kavramdır.
Çocukluk döneminde ideal eş kavramı ve otorite arayışı kız çocuğu babaya itmektedir. Erkek çocuk ise kendisi bir otorite kurma arzusunda olduğu için babadan çokça, anneden ise kısıtlı olarak uzaklaşmaktadır. Erkek çocuğun yaşadığı bu karmaşa Oedipus kompleksi olarak açıklanmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Oedipal Karmaşa olarak da bilinen Oedipus Kompleksi çocuğun kendisiyle aynı cinsiyette olan ebeveynine kıskançlık ve öfke duyarken farklı cinsiyette olan ebeveynine arzu duymasını anlatır.
Freud'un psikanalitik kuramında, psikoseksüel gelişmenin fallik aşamasında ortaya çıkan çatışma. Kişi, cinsel olarak zıt cinsiyetten ebeveyne bağlanır ve aynı cinsiyetten ebeveyni rakip olarak görür.
Sigmund Freud tarafından geliştirilen; Oedipus Karmaşası veya Oidipus Sendromu olarak da adlandırılan Oedipus Kompleksi kavramı, psikoseksüel gelişim evreleri teorisinde yer almaktadır. Ödipal Kompleks, bir çocuğun annesine karşı arzu hissetmesini içerir.
1913 yılında Jung, 3-6 yaşları arasındaki kız çocuklarının babalarına olan özel bir bağlılık duyup annelerine karşı giderek artan düşmanca bir tutum takındıklarını gözlediğini ileri sürerek Elektra Kompleksi'ni geliştirmiştir.
Çocuk 3-5 yaş arasında ödipal (fallik) denilen döneme girer, bu dönem aynı zamanda cinsel kimliğin temellerinin de atıldığı evredir. Bu dönemde erkek çocuk erkek kimliğini fark eder ve erkekliğini hissedebilmek için, sevginin ve hazzın kaynağı olan anneye bağlanır.
1.1.
Oedipus nedir? Oedipus baba, anne ve çocuk üçgeni içerisinde çocuğun anneden yoksun olmasıyla oluşan bilinçdışındaki arzusudur.
Latent dönem (uyuklama evresi, gizli dönem), erken çocukluk cinselliği olgusunun son evresidir; fallik dönemin bitiminden ergenliğin başlamasına dek sürer. Oedipus kompleksinin sona ermesiyle başlayan süre içinde çocuktaki cinselliğin gelişiminde duraksamalar yaşanır; belirgin bir cinsellik bulgusu yoktur.
Fallik (Odipal) Dönem (3-6 yaş)
Kız çocuk annesine benzeyerek babasının beğenisini kazanmaya, erkek çocuk da annesinin beğenisini kazanmaya çalışır. Eğer bu aşamada çocuklara aşırı baskı yapılırsa, erkekte odipus, kız çocukta elektra karmaşası ortaya çıkar.
Fallik dönemde babasıyla sağlıklı özdeşim yapamamış, ailenin yanlış tutum ve davranışları nedeniyle kastrasyon anksiyetesi yaşamış erkek çocuklarda “öedipal çatışma” dediğimiz bir durum ortaya çıkar ki bu durum kalıcı olduğunda ileriki yaşlarda çeşitli klinik tablolar halinde karşımıza çıkar.
oedipus kompleksinde, erkek çocuğunun annesine duyduğu aşırı sevginin sonucunda, babasının yerine geçme isteğinin saplantı halini almasıdır. erkek çocukların babasına karşı biraz daha fazla kızgınlık, nefret, ve hatta kıskançlık hislerinin arkasında da bunun olduğunu söylüyor freud.
anksiyeteyi nitelediği zaman, 3-7 yaşları arasında genellikle erkek çocuklarda görülen hadım edilme korkusu durumunu tanımlayan kelime. kastratif anksiyete yerine kastrasyon anksiyetesi ya da kastrasyon kompleksi kullanılır çoğunlukla.
Aşağılık kompleksi, kişinin kendini başkalarından daha yetersiz ve değersiz hissetmesi durumudur. Bu yetersiz ve değersiz hissetme duygusu kişide kendisine karşı bir güvensizlik yaratır. Bununla birlikte özgüven eksikliği ve sürekli karşılaştırma gibi belirtileri, kişisel gelişim sürecini olumsuz etkileyebilir.
Baba, tıpkı anne gibi çocuğun hem psikosoyal hem psikoseksüel hem de zihinsel gelişiminde rol oynar. Psikoseksüel kurama göre kız çocukları 3-4 yaş civarı babaya yakın olmak isterler. Buna engel olan kişinin anne olduğunu düşünüp anneye kıskançlık beslerler ve daha sonra anneyle özdeşleşerek bu süreci atlatırlar.
Oedipus kompleksinde; erkek çocuk babasını potansiyel bir güç tehdidi olarak görmektedir. Hükmetme, güçlü olma arzusu çocuğun babasından nefret etmesine sebep olmaktadır. Elektra kompleksinde ise; kız çocuk annesini bütün eksikliklerinin ve başarısızlıklarının suçlusu olarak görmektedir.
Freud'a göre cinsel kimliğin ilk belirleyicisi ödipal dönemdir. Erkekler ve kızlar bu süreci farklı şekilde geçirirler. Bu süreçte çocukların yaşadıkları korkular, kaygılar bireye özgü, her birey için özel yaşantılardır.
Cinsellik Üzerine Kitap Açıklaması
Halkın görüşü, cinsel dürtünün niteliği ve karakterleri üzerine bazı kesin düşünceler içerir. Freud, bu noktada müdahale etme gereği duyar ve cinsel bastırmaların çocuklar üzerinde nasıl evrildiğini sergiler.
Jocasta sendromu, bir annenin erkek çocuğuna hastalık derecesinde bağlılığı olarak açıklanmaktadır.
Fallik, TDK sözlük anlamı olarak kadınlar için utanma duygusu bulunmayan ya da yüzü kızarmayan demektir. Ayrıca oynak, kırıtan ya da oynak yürüyen anlamlarında da kullanılabilir. Fallik genelde çocukların cinsel organlarını fark ettikleri ve yönelimlerinin oluştuğu 3-7 yaş arası dönem için kullanılan bir kelimedir.
Sigmund Freud; aşkı, “Anneden ayrışmanın yarattığı boşluktan önceki bir olma evresinin yeniden inşası” olarak tanımlar. Dolayısıyla aşık olduğumuzda aslında bebekliğimizde annemizle yaşadığımız ilişkiyi yeniden sahneleriz. Ötekine bebeğin annesine bağlandığı gibi bağlanırız.
Fallik dönem (fallus dönemi; cinsel organ dönemi), psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsüdür. 3.yaşın sonundan 6. ya da 7. yılın sonuna dek sürecek olan bu evrede, çocuklar cinsel organlarına, cinsel farklılıklara ve onların anlamlarına yönelir. Sevgisini kendisinin dışında ve karşı cinse doğru yöneltmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri