W formasyonu, ayı sezonları içerisinde oluşan düşüş trendi formasyonlarından biridir. W formasyonu oluşmadan önce ikili tepe veya dip formasyonları oluşur. Oluşan ikili tepe sonrasında başlayan düşüşün en dip seviyeden alıcı bulmasıyla meydana gelir. Böylece W harfine benzer son bir yükseliş başlar.
Çift Dip - İkili Dip Formasyonu
Birinci dipten gelen tepki alımlarında ise hacim daha düşük kalır. İkinci dipten dönüşten itibaren işlem miktarı da fiyatla birlikte artar. Bu formasyon grafiklerde, ikili tepe formasyonu şekline benzetilen M harfinin tersi olan W harfine benzemektedir.
“W'' formasyonu olarak da bilinen çift dip formasyonu, fiyat grafiğinde belirli bir dip noktası olan iki dip noktasının birleşmesiyle oluşur. Formasyonun oluşması için bazı kriterlerin gerçeklemesi gerekiyor. İkili dip formasyonunda fiyatlar belirli bir düşük noktaya ulaşır ve geri çekilir.
Ters V formasyonunda ise yükseliș trendinde olan bir paritenin aniden düșüșe geçmesi gerekir. Bu formasyonda hareketlerin sert olușu ve genellikle volatilitenin yükseldiği piyasa koșullarında meydana gelmesi tam anlamıyla yatırımcıya bir sinyal vermez.
W formasyonu, düşüş eğilimi sırasında oluşan fiyatın en dip seviyeye ulaştıktan sonra bir düzelme hareketiyle yön değiştirerek yükselmesidir. Ardından zirve yapan fiyatların yeniden dip yapması olayına W formasyonu denmektedir. W harfine benzerliği bakımından da çift dip ya da çift tepe formasyonu adı verilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Kişisel yani bireysel SWOT Analizi, bir bireyin kendi güçlü yönlerini (Strengths), zayıf yönlerini (Weaknesses), fırsatlarını (Opportunities) ve tehditlerini (Threats) değerlendirdiği bir analiz yöntemidir.
Ters Omuz Baş Omuz formasyonu, grafikte düşen bir trendin sonlanmakta olduğunu ve yükselen bir trendin başlayacağını gösteren üç dipli bir formasyondur. Genel olarak borsada teknik analiz yaparken güvenilir bir formasyon olduğu belirtilebilir.
Ters Çekiç, düşüş eğilimi sırasında bulunan bir yükseliş formasyonudur. Ters Çekiç, Çekiç Şamdanı formasyonu'nun baş aşağı versiyonu gibi görünür. Küçük gövdeli bir mum ve uzun üst bir fitilden oluşur. Bu, bir günlük bir yukarı dönüş formasyonudur.
Çekiç formasyonu, fiyat grafiğindeki değerin en dip noktasından geri sekip yükselişe geçtiğinde oluşan mum şeklini ifade eder. Bir kriptoparanın en dip noktadan sekmesinin sonucunca, grafiğinde çekiç şeklinde bir mum oluşur. Çekiç formasyonu ile bir kriptoparanın yükseliş trendine girip girmeyeceği yorumlanabilir.
Yarasa formasyonu, tıpkı diğer harmonik desenlerde olduğu gibi, Fibonacci sayılarına ve oranlarına dayanan bir formasyondur. 2001 yılında Scott Carney tarafından bulunmuş, 5 noktalı bir düzeltme hareketidir. 5 noktanın birleştirilmesi ile çizilen şekil, yarasayı andırdığı için bu isimle bilinir.
Formasyonlar; İkili Dip, İkili Tepe, Üçgen, Bayrak Formasyonu.
M yani çift tepe oluşumunda, yükselen bir trend ile fiyatların hareketi belirtilmektedir. Fiyatlar ile işlem hacmi de yükselmektedir. Yükselen fiyatlar, ulaştığı zirveden geri dönerek bir dip oluşturur. Ancak daha sonra tekrar düzelmeye girerek bir önceki tepe noktasına direnç olarak karşımıza çıkar.
DÜŞEN ÜÇGEN FORMASYONLARI (DESCENDING TRIANGLE)
Satıcıların alıcılardan daha güçlü olduğu piyasalarda her tepe bir önceki tepenin altında oluşacak şekilde bir düşen trend hareketi gözlenir. Fiyatlar düşüş eğilimindedir. Düşen üçgen formasyonunda trendin dipleri birbirine yakın seviyelerde oluşmaktadır.
Şekil olarak da tam anlamıyla fincan kulp formasyonunun tersi olduğu belirtilebilir. Nasıl ki fincan kulp formasyonunda boyun çizgisi yukarı yönlü kırıldıktan sonra yükselişin devamı gelir, ters fincan kulp formasyonununda da boyun çizgisi aşağı yönlü kırıldıktan sonra düşüş devam edecek demektir.
Bir yükseliş trendinin sonunda 10 günlük ortalama 30 günlük ortalamayı aşağı kestiğinde olumsuzluk başladığının sinyali veriliyor demektir. Düşen bir trendde ise düşüşün bitip yukarı bir hareket başladığında 10 günlük ortalama 30 günlük ortalamayı yukarı doğru keserek al sinyalini verir.
Üçlü dip, aynı seviyede olan üç ardışık dip (fiyat değerlerinde küçük bir farka izin verilir) ve aralarında iki ara tepe ile oluşan bir dönüş formasyonudur.
Kayan yıldız, uzun bir üst kanal fitili ile alt fitili çok kısa veya hiç bulunmayan ve tercihen alt noktaya yakın küçük bir gövdeye sahip bir mum formasyonundan oluşur. Kayan yıldız, ters çevrilmiş çekiç formasyonu gibi görünüyor olsa da bunun anlam olarak tam tersine işaret ettiği söylenebilir.
Ters çekiç mum grafik formasyonu
Ters çekiç, açılış fiyatı kapanış fiyatından düşük olduğunda ortaya çıkar. Gövdenin üzerindeki uzun fitil, fiyatı daha yukarı itmeye çalışan bir alış baskısı olduğu, fakat en nihayetinde mum kapanmadan önce fiyatın gerilediği anlamına gelir.
Belirli bir zaman dilimi içerisindeki fiyatların gösterildiği mum grafiklerinde, fiyat değişimlerinin aşağı veya yukarı yönlü olduğu renkler ile ifade edilmektedir. Mum grafiklerinde fiyat trendlerinin yanı sıra, açılış ve kapanış fiyatları önem arz etmektedir.
Ters çekiçler bir hisse senedinin en alt düzeyini gösterir ve dip noktasından yükselişe nasıl geçeceği yönünü teknik analiz ile anlatmaktadır. Ters çekiç formasyonu Üst fiyatın aşağı doğru hareketini sonlandırdığını ancak hisse senedi satıcılarının fiyatı açılışa yaklaşacak düzeyde aşağı çekmeyi ı gösterir.
Yusufçuk Doji Mumu Fiyatın tersine aşağı ve yukarı dönme sinyali verir. Bunun için geçmişteki fiyat hareketlerini kontrol eder. Uzun Bacaklı Doji Fiyatların yükseliş eğiliminde olduğunun göstergesidir. Fiyatlar düşerken gözlenirse, fiyatların yükseleceği sinyalini verdiği anlamını taşır.
Boğa Formasyonu, bir varlığın fiyatının yukarı yönlü hareketine devam edeceğini gösteren bir teknik analiz grafik formasyonudur. Tipik olarak yukarı yönlü bir piyasada ortaya çıkar ve güçlü ve hızlı bir fiyat artışının ("bayrak direği") ardından gelen bir konsolidasyon dönemiyle karakterize edilir.
Omuz – Baş – Omuz formasyonu yukarı trendin bitişine işaret eden ve oluştuğu zaman trend dönüşünü simgeleyen bir teknik anazliz formasyonudur. Omuz baş omuz formasyonu teknik analizde sıklıkla karşılaşılan ve güvenilirliği yüksek teknik formasyonların başında gelmektedir.
Bayrak formasyonları; öncesinde görülen sert bir yükseliş (bayrak direği) hareketi ve sonrasında yukarı, aşağı veya yatay eğimli olabilen iki paralel çizgi (konsolidasyon dönemi) arasında kısa süreli bir fiyatlama ile karakterize edilmiş bir devam formasyonu türüdür.
Formasyonun devamında fiyatların düşüş yönlü devam edeceğine inanılır. Artış trendindeki omuz baş omuz formasyonunda, sağ omuz seviyesi sol omuz seviyesinden daha aşağı düzeydeyse düşüş yönünde sinyal güçlüdür. Düşüş trendinde oluşan ters omuz baş omuz formasyonu ise yükseliş trendine girileceğinin uyarısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri