TESÂDÜFÎ (ﺗﺼﺎﺩﻓﻰ) sıf. (Ar. teṣāduf ve nispet eki -і ile teṣādufі) Rastgele olan, tesâdüfe dayanan: Onlarınki de tesâdüfî bir baş çeviriş (Peyâmi Safâ). Asırlardan beri bir şâhin gibi süzdüğü ovaya, terkîbi baştan aşağı tesâdüfî olan bir sütun dizisinin arasından bakar (Ahmet H.
TDK sözlüğüne göre tesadüf; rastlantı, yalnızca ihtimallere bağlı olan olayların kesin olmayan sebebi olarak açıklanıyor.
Teessüf etmek cümlesinin TDK sözlüğünde iki karşılığı bulunmaktadır. Teessüf etmek cümlesinin ilk karşılığı acımak, üzülmek ve yazıklanmak olarak verilmiştir. Teessüf etmek cümlesinin ikinci karşılığı kınamak olarak verilmektedir. Teessüf ederim cümlesi yazıklar olsun olarak kullanılmaktadır.
Tesadüf olarak, rastgele.
Muhtemel Ne Demektir? Gerçekleşmesi beklenen ve gerçekleşme olasılığı yüksek olan durumları ifade etmek için kullanılan bir sözcüktür. Muhtemel kelimesi, beklenilen sonucun olmasının mümkün olması gibi durumlar içinde kullanılan bir kelimedir.
İlgili 37 soru bulundu
hatırı sayılır, itibarı olan, saygın, sözü geçer.
MUHTEMELEN. (ﻣﺤﺘﻤﻼً) zf. (Ar. muḥtemel'in tenvinli şekli muḥtemelen) Umulur ki, muhtemel olarak, görünüşe bakılırsa, görünüşe göre.
Hiçbir karşılaşma, hiçbir hissediş, düşünüş, bakış, algılayış, seziş tesadüf değildir. Hatta bunların tersi de… Gün boyu yaşadığımız en basit olay bile herhangi bir zihinsel, fiziksel, ruhsal ya da duygusal bir olayın tetikleyicisi olur.
Tesadüf sözlükte “rastlantı, rast gelmek, kendiliğinden olmak” gibi mânalara gelir. Tevafuk ise, İlâhî iradenin bir şeyi diğer bir şeye denk getirmesi, Allah'ın bir şeyle diğer şeyleri hoş ve zarif biçimde uyumlu kılması gibi manalara geliyor. Tesadüfte bir başıboşluk ve başıbozukluk vardır.
Rüzgarlar rastgele değil, Allah'ın emrine göre eserler. Hiçbir olayda tesadüf yoktur. "Tesadüf, ancak cehlimizi örten bir perdedir." (Sözler, s. 632) Bizim tesadüf olarak gördüklerimiz, hakîkatta Allah'ın tasarrufudur.
Teveccühünüz kelimesi karşı taraftan gelen iltifatlar karşısında 'o sizin güzelliğiniz' ya da 'asıl siz öylesiniz' anlamının dile getirilmesidir. Yapılan bir iltifat ile beraber güzel sözlere karşılık vermek amaçlı teveccühünüz kelimesi kullanılır.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Yalvarmak, dilemek, rica etmek anlamına gelir.
Tüm bu kelimeler birbiri yerine rahatlıkla kullanılabilir. Tesadüf kelimesi ile eş anlamlı kelimeler olarak baktığımızda, tam olarak anlamdaşı olan kelimeler; rastlantı ve rast gelmektir. Zıt anlamı olan herhangi bir karşılığı bulunmamaktadır.
Hayır. Aşk tesadüf değil. Uzmanlar bir insana aşık olmanın belirli nedenlere bağlı olduğunu söylüyor. Yani aşkı doğuran romantizm hayalinin kaynağı, çocukluğumuzda yakınlarımızla kurduğumuz ilişkiler.
O kelimelerden biri olan serendipçe, orijinal dilinde ''serendipity'' şeklinde yazılır. Serendipity kelimesinin sözlük anlamı mutlu kazadır. Bu sözcük, genellikle, hiç umulmadık bir anda hayatın seyrini olumlu yönde değiştiren tesadüfler için kullanılır.
Tesadüf: Rast gelme, bir şey kendiliğinden olma, tedbirsiz meydana gelme gibi anlamlara gelmektedir. Bunlardan Yaratıcıyı inkâr ederek, kendiliğinden olma anlamında kullanılırsa elbette şirk olur. Ancak İslam toplumunda Müslümanların kullandığı anlamda asla şirk olmaz.
Kaderle doğrudan ilintili olan bu terim kainatta tesadüf olmayacağını ifade etmektedir. Gezegenlerin duruşu dahi evrendeki müthiş dengenin ve uyumun tevafuk ile gerçekleştiğinin ispatıdır. Doğadaki hiçbir şey tesadüf sonucu oluşmamıştır.
TDK sözlüğüne göre tesadüf; rastlantı, yalnızca ihtimallere bağlı olan olayların kesin olmayan sebebi olarak açıklanıyor. Tevafuk ise; Birbirine uyma, uygun gelme olarak açıklanıyor. Gördüğünüz gibi tesadüfte ihtimaller söz konusudur. Tevafuk kelimesinde ise birbirine denk gelme ve uyum söz konusudur.
Tesadüf olarak kabul ettiğimiz olay ve olgular, onlara verdiğimiz tepkiler kim olduğumuzu ve olmadığımızı belirlemiyor çoğu kez farkında olmasak da? Bahşedilmiş her şey, müzik ve evren gibi sırlara sahip olsa da, aklımızın ulaşamadığı yer hududu aşsa da, Socrates'in dediği gibi “Kainatta tesadüfe tesadüf edilmemiştir”.
Rastlantı ya da tesadüf, determinizmi ve nedensellik kuralını kabul etmeyen görüşe göre, yani her olayın muhakkak bir nedeni olmadığını ya da olayların bir neden-sonuç zinciriyle meydana gelmediğini varsayan görüşe göre, olayların nedensiz, gelişigüzel bir şekilde meydana gelişine verilen addır.
Hayatta her şeyin bir anlamı, değeri vardır. Hiçbir şey boş ve karşılıksız değildir. Önemli olan, o değeri anlamak, çözmek ve ona göre hareket etmektir. Hayatımızda yaşanan şeyler tesadüf ve şans üzerine gelişmez.
Miyane kelimesi ise vasat demektir. Belli bir ortalamanın üstüne çıkamamış kişiler ve bu kişilerin düşünceleri miyane olarak tanımlanır.
lügat . لغت } ve detaylı açıklamaları ile birlikte.
1. Suçlayan, itham eden. 2. anlam kaymasıyle. Suçlanan, müttehem: Bu müttehim zevce ne diyecekti? (Hâlit Z.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri