AYETEL KÜRSİ YERİNE HANGİ DUA OKUNABİLİR? İlk etapta Ayetel Kürsi'yi ezberlemeye gayret etmekle birlikte bu ayetin yerine geçici olarak Kafirun, İhlas, Felak ve Nas sureleri okunabilir.
Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.
Bu zammı sure 4 rekâtlı farzların son iki rekâtı hariç bütün rekâtlarda okunur. Sünnetlerin ve iki rekâtlı farzların ve vitir namazının bütün raketlerinde zammı sure okunur ve okunması da vaciptir. Ayetel Kürsi okunuşu ve Türkçe anlamı: Ayet-el Kürsi Arapça yazılışı ve Diyanet meali!
“Subhanallahi vel hamdu lillahi” cümlesini söyledikten sonra Ayetel Kürsi'yi okuyorsunuz. Sureyi okuduktan sonra sırasıyla 33'er kez “Subhanallah”, “Elhamdülillah” ve “Allahu Ekber” diyerek tesbih çekiyorsunuz.
Kafirun ya da ihlas suresini okuyabilirsin. Evet. Bazen de hacet namazlarında ilk rekatta Kafirun, ikinci rekatta İhlas okunurdu. Allah kabul etsin.
İlgili 20 soru bulundu
Büyük Hacet Duası, “Allâhumme ileyke eş'kû dâ'fe kuvvetiy ve kıllete hiyletiy ve hevâniy alennâs” cümlesiyle başlıyor. Anlamı ise; “Allâh'ım, kuvvetimin yetersiz kaldığını, çaresiz olduğumu, halk nazarında hor hakir hâle düştüğümü görüyorsun.” Şeklindedir.
Diyanete göre de Allah Rızası için isteğin gerçekleşmesi amacıyla namaz kılınması uygun görülmüştür. Diyanet kaynaklarında Hz. Muhammet'in buyurduğu kişi bir isteğini Allah'tan veya başka bir kişiden talep edeceği zaman önce güzelce abdest aldın ve iki rekatlık hacet namazını kılsın diye buyurmaktadır.
Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir.
Namaz Tesbihi ve Üç Aylar Tesbihi
3 aylarda günahların affı içten bir şekilde istenerek Allah rızası için 111 defa olmak üzere "Allahümme Salli Ala Muhammed" denilerek Peygamber efendimize (SAV) salat-ü selam getiriliyor. Ardından 1660 defa olmak üzere "Ya Allah" esması zikredilerek tespih çekiliyor.
1. "Kim ki her namazın sonunda 33 kere Allah`ı tesbih eder, 33 kere Allah`a hamdeder ve 33 kere de tekbir getirir ve sonunda da "Lâ ilâhe illâllahü vahdehû lâ şerîke leh.
Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.
Vitir namazında Kunut duası bilmeyenler ne okumalı sorusu sık sorulan sorulardan biridir. Eğer bir kişi vitir namazının 3. rekatında okunan Kunut duasını bilmiyorsa ya da ezberleyemiyorsa "Rabbenâ âtina fi'd-dünyâ haseneten ve fi'l-âhireti haseneten ve qınâ azâbe'n-nâr" (Bakara, 201) ayetini okuyabilirler.
Bundan dolayı kunût duasının terki veya tehirinden dolayı sehiv secdesi yapmak gerekir (Haddâd, el-Cevhera, I, 92). Vitir namazını kılmakta olan bir kimse, unutarak ya da yanılarak kunût duasını okumadan rükûya giderse, bu kimse namazına devam eder ve sonunda sehiv secdesi yapar.
İlk etapta Ayetel Kürsi'yi ezberlemeye gayret etmekle birlikte bu ayetin yerine geçici olarak Kafirun, İhlas, Felak ve Nas sureleri okunabilir.
TESBİH NASIL ÇEKİLİR? Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir.
Değerli kardeşimiz, Öncelikle namazdan sonra tesbih çekmek ve dua okumak farz değildir; bunlar sünnettir. Yapıldığı takdirde sevabı ve fazileti çoktur; yapılmazsa da bir günahı yoktur. Namazdan sonra tesbih çekmeden dua etmeden kalkılırsa namaz bozulmuş olmaz.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Peygamberimiz (asm) sağ parmaklarının boğumlarıyla tesbih çekerdi.2 Ayrıca çakıl taşları ve hurma çekirdekleri ile tesbih kelimelerini sayanları da men etmemiştir. Peygamberimizin (asm) bu hareketi sünnetin bir başka nev'i olan "takrirî sünnet"e girmektedir.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir. Tüm namazlardan sonra bu şekilde sayılara uyarak tesbih yapılmaktadır.
Tesbih çekmeden hemen önce de Estağfirullah demek, mümkünse bu zikri 100 kez dile getirmek gerekir. Bu sayede alınan manevi huzurun miktarı artar, kişinin Allah'a daha yakın hissetmesine vesile olur. Tesbih çekerken okunabilecek zikirlerden bir diğeri subhanallahi ve bihamdihi'dir.
Sabah namazının kılınışının ardından tesbihat yapılması da önemlidir. Sabah namazı tesbihatı şöyle; "Allahumme entesselamu ve minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram."denilir.
Evet, ayet ve dua bilmeseniz de namaz kılmanız gerekir.
Hadis-i şerifte; (Duanın kabul olması için, iki şey lazımdır: Birincisi, duayı ihlas ile yapmalıdır. İkincisi, yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı duası, hiç kabul olmaz) buyuruldu.
- Dua edildiğinde kullarına cevap verip istediklerini karşılıksız koymayandır. El-Mücîb Faziletleri Nedir? - Duaların kabul olması için bu ismi günlük zikir saatlerinde ''Ya Mucîp'' diyerek defa zikredilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri